Skocz do zawartości
ejot

Czy Ktoś Zna Płytę Gigabute Ga-k8v Ultra 939 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam przenieść się na platwormę 939. Zależy mi na tym, aby mieć do dyspozycji 4-5 slotów PCI i port AGP. Potrzebuję slotów PCI pod posiadaną kartę Wifi, TV i Soubd Blastera Audigy (obecnie mam jeszcze na PCI dodatkowy konktroler ATA, który się jednak zapewne nie przyda po przejściu na 939).

Raczej nie jestem graczem a jeśli już, to pogrywam czasami z synem na konsolach PS2 i Xbox. W OC również nie będę się bawił bo nie bardzo na tym się znam. Zależy mi więc na płycie w miarę taniej (200-300,-zł) pod 939 i na AGP, stabilnie działającej w normalnych warunkach bez podkręcania. Chciałbym uniknąć kłopotów z niewidocznymi lub niestabilnie pracującymi urządzeniami i peryferiami.

Przechodząc do rzeczy znalazłem w internecie płytę z wyglądu spełniającą moje oczekowania i jest to Gigabyte GA-K8V Ultra-939 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17588 Płyta bogato wyposażona, ale nigdzie nie znalazłem żadnego jej testu, równiez tu na forum nikt o niej nie wspomniał. Wiem, że chipset VIA nie cieszy sie zbytnim uznaniem u Overclockerówi i być może dlatego nikt tutaj o niej nie napomknął ale być może jest ona na tyle dopracowana, że można na niej stabilnie pracować przy standardowych, nominalnych ustawieniach i żadnych przykrych niespodzianek nie będzie. Może ktoś miał lub ma z nią jakieś doświadczenia? Ogólnie sam chipset jest powszechnie raczej chwalony za stabilność z tego co czytałem.

Pytałem już o to samo na forum egielda.com.pl ale nie znalazłem tam odpowiedzi może więc ktoś z forumowiczów tweaka mi pomoże.

Bardzo proszę o utwierdzenie mnie w trafności swojego wyboru lub doradzenie jakiejś rozsądnej cenowo alternatywy?

Pozdrawiam i dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciag, taka odpowiedź nic mi nie wyjaśnia, napisz przynajmniej, czy znasz płytę o którą pytam. Trzymasz się z daleka od VIA, ale nie napisałeś nawet dlaczego i takie ogólne stwierdzenie jest z gruntu fałszywe, ponieważ VIA robiło i robi wiele różnych płyt (są i dobre i marne jak przypuszczam). Ja nie znam płyty i dlatego o nią pytam, a to że ty się trzymasz z daleka od VIA (z niepodanych zresztą przyczyn) w niczym mi nie pomaga i nie dostarcza mi informacji potrzebnych do podjęcia decyzji o zakupie.

O płycie Asrock K8 939Dual-Sata II dużo czytałem i rozważam również jej kupno. Być może do podkręcania jest lepsza, ale mnie to nie interesuje jak już wspominałem a jej wyposażenie ma się nijak do GA-K8V Ultra-939. Nie wiem tylko jak jest z funkcjonalnością i stabilnością GA-K8V Ultra-939 i takich informacji o tej płycie poszukuję.

Przy okazji zapytam, czy do prawidłowego, stabilnego działania pamięci w trybie Dual Channel bez podkręcania wystarczą zwykłe pary pamięci GoodRam lub Twinmos, czy lepiej dopłacić i kupić np. takie:

Patriot 2x512MB PC3200 400DDR KH DUAL CHANNEL (ew. GEIL) http://www.geil.pl/mb/400kh.html i http://www.geil.pl/mb/400vld.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciag, taka odpowiedź nic mi nie wyjaśnia, napisz przynajmniej, czy znasz płytę o którą pytam. Trzymasz się z daleka od VIA, ale nie napisałeś nawet dlaczego i takie ogólne stwierdzenie jest z gruntu fałszywe, ponieważ VIA robiło i robi wiele różnych płyt (są i dobre i marne jak przypuszczam). Ja nie znam płyty i dlatego o nią pytam, a to że ty się trzymasz z daleka od VIA (z niepodanych zresztą przyczyn) w niczym mi nie pomaga i nie dostarcza mi informacji potrzebnych do podjęcia decyzji o zakupie.

O płycie Asrock K8 939Dual-Sata II dużo czytałem i rozważam również jej kupno. Być może do podkręcania jest lepsza, ale mnie to nie interesuje jak już wspominałem a jej wyposażenie ma się nijak do GA-K8V Ultra-939. Nie wiem tylko jak jest z funkcjonalnością i stabilnością GA-K8V Ultra-939 i takich informacji o tej płycie poszukuję.

Przy okazji zapytam, czy do prawidłowego, stabilnego działania pamięci w trybie Dual Channel bez podkręcania wystarczą zwykłe pary pamięci GoodRam lub Twinmos, czy lepiej dopłacić i kupić np. takie:

Patriot 2x512MB PC3200 400DDR KH DUAL CHANNEL (ew. GEIL) http://www.geil.pl/mb/400kh.html i http://www.geil.pl/mb/400vld.html

Via to dla mnie Shit, chociaż pod Linuxa się nadaje. Teraz na rynku liczy się Uli i nForce 4 jeżeli chodzi o chipsety pod procki AMD na s.939. Dla mnie to mobo podane przez Ciebie jest moim zdaniem bardzo słabe... Jeżeli uważasz, że Via jest dobre to bierz ale ja jej nie polecam. Co do ramu jeżeli nie kręcisz to GoodRam lub TwinMos starczy do normalnej pracy.

Poczekajmy na inne odpowiedzi to się okaże czy mam racje, czy nie.

PS. W nazwie tematu jest błąd powinno być Gigabyte a nie Gigabute ;)

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie raczej nic lepszego się nie dostanie. Ewentualnie GB K8NSC-939, jest wydajniejsza, ale nie ma Fire-wire i ma tylko 2 Sata (po co więcej?).

Nie rozumiem uprzedzeń do VIA, płyty na tym chipsecie są ciut mniej wydajne i słabe do podkręcania, ale w normalnym użytkowaniu tak samo bezproblemowe, jak i na NForce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi