Skocz do zawartości
mateysz

Procesor I Grafika - Kompromis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

sprawy maja sie tak - planuje bardzo gruntowna modernizacje mojego leciwego blaszaka (zeby nie powiedziec wymiane bo na dobra sprawe to zostaje sama obudowa stara - zasilacz tez nowy). Od jakiegos czasu przegladam, czytam, wybieram - ostatnio troche nie jestem na czasie w tej kwestii. No ale niewazne. Jakies typy mam, co jednak nie wyklucza watpliwosci. Na komputer (podzespoly) mam tak ~2000-2100 zeta nie wiecej. Najwiekszy zgrzyt mam z prockiem i karta graficzna. Chcialbym komputer ktory choc przez jakis czas bedzie w stanie udzwignac nowo wychodzace gry. A oto i moja glowna watpliwosc - inwestowac w procesor czy jego kosztem grafika? Co mi chodzi po glowie to np. Sempron 3000 i jakis Geforce 6800GS albo 7600gt (raczej ten drugi bo nowszy :) ) - opcja numer 1. Opcja numer 2 - Athlon 3000 i do tego Geforce 6600gt. Cenowo wychodzi to podobnie. Jakie rozwiazanie byloby dla was lepsze patrzac pod katem gracza i nie tylko teraz ale tez za 6 miesiecy?

A i jeszcze jedno - jesli sempron to socket 754 czy 939. To kolejny zgrzyt. Pomijam fakt ze s.939 to ciezko dostac chyba ze z plyta, z s.754 nie ma problemu. Jednak wiecej jest plyt na s.939 no i to rozwiazanie jest chyba bardziej przyszlosciowe (wymiana na athlona).

Ogolnie to sklanialbym sie na tego semprona plus geforca 7600gt ale nie wiem czy dobrze bym zrobil...

P.S. Co polecalibyscie z plyt glownych?

Dzieki za odpowiedz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... a ma ktos moze namiary na sklep gdzie jeszcze sprzedaja te semprony na s.939? Jak tak patrze to nigdzie nie ma. Znalazlem w esc takie cos http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=3464 - sempron 3000 (ktorego podobno nie oplaca sie brac bo ma tylko 128KB cache'u. prawda to?) plus plyta gigabyte K8NF9. Warto sie tym zainteresowac? Co to za plyta? Czy nadaje sie do O/C, bo nie ukrywam ze jesli zakupie semprona to troche go podkrece :). Co sadzicie o boxowym chlodzeniu sempronow - nadaje sie do O/C czy lepiej inwestowac w cos lepszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem tą płyte ogólnie jest spoko ale żeby szło na niej fajnie pokręcic proca to musisz wgrac bios F9 albo nowszy jeżeli jusz jest :D ja miałem na niej athlona 3k venice i poszedł na 2600mhz i to całkiem niezle (ale z biosem f9) więc płyta mogła by tobie wystarczyc co do proca to nie wiem jak to jest z tym cache w sepach :D

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi