Skocz do zawartości
demek

Faq Asus I945/i955/i975

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba było mi dać cynk o tym w lipcu, odbyłbym ją za Ciebie :wink:

Będę pamiętał o tym na przyszłość :D

5.1 na inspire 6060 mialem 10 sek po poskladaniu calego zestawu do kupy => 5.1 w panelu sterowania windy i ustawienia wtyczek w panelu realteka i smiga. na sigmatelu z badaxe tez chwila moment i jest 5.1.

Ty zawsze byłeś inny .... <_< :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh wie ktos jak wyłaczyć zabezpieczenie termiczne na p5wd2 ewentulanie skalobrowac czujnik cpu ;lub cokolwiek co mi kompa nie wyłaczy? :mur:

tylk oto mi o/c hamuje. Czujka sporo zawyża, do tego w biosie tempy są ljeszcze wyższe według odczytów z windy :/

Kurde gdyby ta czyujka była w konkretnym miejscu np koło socketa to można by ją jeszcze nawiewem pochłodzic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wole nie ryzykować bo starsze nie obsługują 0.65 a nie wiem,ktore zaczeły-ogolnie lipka czujniki są do [gluteus maximus] i poza zlodowaceniem proca nie widze szans na lepszy wynik..a memki mi nie latakją powyżej tego co jest to nawert te 100-120 mhz na procu nie zrekompensuje memków...

eh lekko frustrujące... ent trzakał swoje 54890 na 1.7v chyba a ja mam 5.38 1.5v i ściana :( eh

zycie overclockera ciężkie jest... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh wie ktos jak wyłaczyć zabezpieczenie termiczne na p5wd2 ewentulanie skalobrowac czujnik cpu ;lub cokolwiek co mi kompa nie wyłaczy? :mur:

tylk oto mi o/c hamuje. Czujka sporo zawyża, do tego w biosie tempy są ljeszcze wyższe według odczytów z windy :/

Kurde gdyby ta czyujka była w konkretnym miejscu np koło socketa to można by ją jeszcze nawiewem pochłodzic...

Odczyty z windy sa wyzsze niz w biosie, bo podobno w biosie obciazenie procka oscyluje okolo 70%. Z tego co ja widzialem zabezbieczen termicznych u siebie to jest tylko jedna opcja w menu tam gdzie sa opcje procka Advanced/CPU Settings i jest mozliwosc wylaczenia czujnika procka przez enter na temp procka w Hardware Monitor.

EDIT: A skad wiesz ze ta sciana to od temp? :D

Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiez ja już wszsytko co sie da przerabiałem wszelkie opcje z ignorowanie odczytów czujników włacznie.

co do temp w biosie to niespodzianka bo jest inaczej. wchodze ddio biosa potem do windy i w idle mam o dobre 8-10 stopni mniej niż było w biosie.Odczyty w windzie aiboosterem, speedfanem, probe itp...

Ogolnie mobaczek fajny, wreszcie odczyty z miernika z grubsza zgadzajas ie z napięciami, ale te tempy są smieszne na celku :mur:

Kszonek ma na 915 takei same co na celku przy tych samych taktach-ta mob jest dziwna i tyle :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczyty w biosie a systemie za zawsze rozne, nigdy nie widzialem w biosie temp takiej samej jak w systemie. Patrz na system a nie na bios.

no tak, ale czy zabezpieczenie termiczne dziala na podstawie takiej jak w biosie czy w systemie? raczej w sytemie.

A co do 915 to dokladnie tak jest temp na celku przy tych samych taktach i napieciu jest rowna temp 915tki :lol: i w stressie i w idlle i w biosie. Chwilami elek nawet cieplejszy, a po temp ninjy wydajesie ze celek zimniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabezpiecznie dzAIłA NA PODSTAWIE BIOSU NIESTETY. WłACZYłEM TROTRLING TO MI I NA 5.5 SPI POLICZYL. WYłACZAM TO 1.5V CAłE 6670 STOPNI W WINDZIE I KOMPA WYłACZA. oGOLNIE TO ZA BARDZO NA 1.5 CZY WYżEJ WYłACZA KOMPA NAWET NA NISKICH TAKTACH-PIERDZIELONA MOBO :(

ee sory za capsa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do temp w biosie to niespodzianka bo jest inaczej. wchodze ddio biosa potem do windy i w idle mam o dobre 8-10 stopni mniej niż było w biosie.

Przeciez piaslem wyzej ze bios obciaza procka w jakis 70%, dlatego tempa jest pomiedzy idle a full stress w windzie.

P5WD2 ma cos skwaszone z tym celkami - kszonek tez nie mogl zdaje sie w Gdansku wrzucic wiecej niz 1.5 z hakiem? u mnie bylo cos kolo 1.75 i wszystko smigalo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to jest problem- co tu sie qurka dzieje :(

bez trotlingu nie zapodam więcej niż 1.5v :(

a w biosie mam tempy wyzsze o czym pisze po raz enty panie ent B)

kurde od 6 miechów ta lamy biosa nie wypuścili nowego..mozę by coś z tymi celkami poradzil..

do premiumów i premium-e jst od groma biosów a tutaj lipa eh

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zajarzyłem już z tym biosem to raz

dwa zaraz sprawdze ale wątpie :D

a trotling ma to do siebie,ze z właczonym moge podbijac napiecia. Tylko wtedy to spi moge spobie liczyć dla screena z zegarem bo mam np 1.5 minuty w 1m :D

Edit

no i du%a

mobo się wyłacza już przy ładowaniu windy...

Jak ktoś mozę to niech sprawdzi czy takie coś przejdzie na p4 czy pd...

ciekawe czy tylk ocelinka została tak poszkodowana, bo nniestety sądzę,że tak...

z jakiegoś powodu chyba przycieli max napięcie. Bez thermal controla właczonego wyłacza kompa :(

Jak go włacze to 5.54 ghz pekło w spi 1m :P Eh tylko po co po tym jak czsy tragiczne :lol:

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zajarzyłem już z tym biosem to raz

dwa zaraz sprawdze ale wątpie :D

a trotling ma to do siebie,ze z właczonym moge podbijac napiecia. Tylko wtedy to spi moge spobie liczyć dla screena z zegarem bo mam np 1.5 minuty w 1m :D

Edit

no i du%a

mobo się wyłacza już przy ładowaniu windy...

Jak ktoś mozę to niech sprawdzi czy takie coś przejdzie na p4 czy pd...

ciekawe czy tylk ocelinka została tak poszkodowana, bo nniestety sądzę,że tak...

z jakiegoś powodu chyba przycieli max napięcie. Bez thermal controla właczonego wyłacza kompa :(

Jak go włacze to 5.54 ghz pekło w spi 1m :P Eh tylko po co po tym jak czsy tragiczne :lol:

rozczaruje Cie - mam to samo na 915 - wniosek podbijaj napieie w windzie, a na codzien styka normlanie. Zawsze mozna zrobic droppa z lekkim podbiciem no i moda na V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko mi wyłacza kompa jak sobie np spi puszcze na napięciu 1.5-1.6v :(

tak więc lipka bo nie da sie dac wyższego...

Kurde jakim cudem ent leciał na 1.7 czy wyzej..eh p5ld2 chyba lepsze jest :wink:

Co ciekawe jak jest właczony termal control do da sie dać więcej :(

eh hyba jedyne wytjście właczyć trotling i go tak schłodzić,zeby sie to dziadostwo nie właczyło...

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko mi wyłacza kompa jak sobie np spi puszcze na napięciu 1.5-1.6v :(

tak więc lipka bo nie da sie dac wyższego...

Kurde jakim cudem ent leciał na 1.7 czy wyzej..eh p5ld2 chyba lepsze jest :wink:

Co ciekawe jak jest właczony termal control do da sie dać więcej :(

eh hyba jedyne wytjście właczyć trotling i go tak schłodzić,zeby sie to dziadostwo nie właczyło...

kup sobie pelta :lol:

ewentualnie fc/fwc, zob moda na vcore, jest kilka wyjsc [;

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre rady zawsze w cenie, nie ma to jak ogniwo i to jeszcze do takiego "chłodnego" procka :lol:

pelta nie na proca tylko na pwm :lol: zreszta ten procek wcale nie ejst taki cieply, znaczy jest, ale tylko na p5wd2, bo ona cos przeklamuje.

ja dochodze do wnisku, ze moj chieftec rozklada sie na lopatki przy dc.... 4,4 rock stable, 4,7 max screen, a spi1m nie przeliczy nawet na 4,55...... eh, zachcialo mi sie instela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pelta nie na proca tylko na pwm :lol: zreszta ten procek wcale nie ejst taki cieply, znaczy jest, ale tylko na p5wd2, bo ona cos przeklamuje.

ja dochodze do wnisku, ze moj chieftec rozklada sie na lopatki przy dc.... 4,4 rock stable, 4,7 max screen, a spi1m nie przeliczy nawet na 4,55...... eh, zachcialo mi sie instela.

Niestety jak chcesz wysoko pojechać z PD to coś bez mocnego zasilania na 12V się nie nada. Dlatego też dopiero jak wrzuciłem do budy Topowerka 520W to mi się proc rozbujał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za drugi post pod rząd, chciałem topic upnąć ;)

Mam taki problem, mianowicie mobo z vdropem P5WD2-E, mam w biosie ustawione napiecie na 1,36V + 0,1V z dropa to daje mi 1,46V na CPU. Wszystko jest fajnie do czasu wyłaczenia komputera. Po ponownym uruchomieniu na dzień dobry dostaje 1,55V na CPU :| beznadzieja bo nie potrzebuje tyle i tylko prąd marnuje i proca meczy. Musze w AIBoosterze ruszyć albo o stopień w góre lub w dół napiecie i wtedy wraca do normalnego poziomu aż do następnego uruchomienia. WTF ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, zakupilem sobie P5LD2 z Celkiem 352 oraz 2x512MB Patriot LLK 800, posiada ktos info jak te memki smigaja na tej mobo i czy nie ma problemow z obsluga tego celka przez mobo a dokladnie bios ?

nie ma problemów ani z pamięciami ani z celkiem

ent na tej płycie wykręcił takiego na 6,4Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi