Skocz do zawartości
`fdl`

Xc-80 Vs. Xc-70

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zbieram się na wymianę chłodzenia VGA. Zalman jest jak dla mnie ciutkę za drogi, zatem przyjrzałem się pentagramom. Zdzwiła mnie obecność XC-70. Nigdy nie słyszałem o czymś takim.

Czy ktoś mógłby mi w skrócie wyjaśnić różnice między 70-tką i 80-tką? Załóżmy, że różnice typu wymiary można se darowac :P Chodzi głównie o wydajność i ew. montaż na karcie. Mile widziane linki do testów, bo tych nie udało mi się dorwać :oops:

P.S.

Big sry jeśli był podobny temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to se darujemy różnice typu wymiary i powiemy że różnią się ...wymiarami

prędkością wentylka, wymiarami wentylka, powierzchnią odprowadzania ciepła zarówno aluminiowe, aluminiowo-miedziane i miedziane i to by było chyba na tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem obydwa chłodzenia i mogę zdecydowanie stwierdzić ze różnica w temperaturach jest tak naprawde żadna, XC80Cu jest zbyt wysoki co uniemożliwiło mi obsadzenie dwóch slotów PCIEx, montaż naprawde nieporęczny.

Natomiast XC70Cu, muszę przyznać że montaż jest o wiele łatwiejszy, w instukcji są zamienione srubki i te krótsze trzeba od góry wkręcać, a nie jak w opisie od dołu. Jest dużo mniejszy, bez żadnych problemów można kożystać z SLI, temperatury przy podniesinym Vgpu z 1.2v na 1.4v Idle 34~43, Stress 55~62 stonie, w zależności czy mam otwarte okno czy też nie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem obydwa chłodzenia i mogę zdecydowanie stwierdzić ze różnica w temperaturach jest tak naprawde żadna, XC80Cu jest zbyt wysoki co uniemożliwiło mi obsadzenie dwóch slotów PCIEx, montaż naprawde nieporęczny.

Natomiast XC70Cu, muszę przyznać że montaż jest o wiele łatwiejszy, w instukcji są zamienione srubki i te krótsze trzeba od góry wkręcać, a nie jak w opisie od dołu. Jest dużo mniejszy, bez żadnych problemów można kożystać z SLI, temperatury przy podniesinym Vgpu z 1.2v na 1.4v Idle 34~43, Stress 55~62 stonie, w zależności czy mam otwarte okno czy też nie.

Pozdro

a głosny tak samo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem sobie dziś xc-70al na radka x700 pro i jestem zachwycony. Na std chłodzeniu 100%obrotów miałem 70 stopni stres. Teraz mam na 5 v w stresie 50 stopni . Na 12 v nawet go nie puszczałem bo po co. Na 5v jest bezgłośny(to się jeszcze w nocy sprawdzi). Montaż banalnie prosty . Do tego sporo spadły mi temp dysku twardego , chipsetu , na procku tez chłodniej. pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc co lepsze (np. na X800GT) Pentagram Freezone XC-80Cu czy Pentagram Freezone XC-70 Cu+ ? P.S. A tak apropos to jeśli chodzi o wymiary to wentyl z mniejszym numerkiem (70+) ma większy rozmiar - więc chyba lepiej - czy mam rację ?? Czy ten plus na koncu nazwy w 70 cos oznacza?

Edytowane przez differ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za odpowiedź. Apropos, to że jest niższy czy wyższy to nie robi mi róznicy bo nie mam nic pod spodem - więc równie dobrze by mogłobyc jakieś 10 cm cudo, jeśli wogóle jest coś talkiego. Chyba żeby zamontować cooler od CPU - tylko pewnie by byly problemy przy montazu bo inne zaczepy - może jest jakiś fajny wydajny cooler na CPU co pasuje na X800GT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może jest jakiś fajny wydajny cooler na CPU co pasuje na X800GT?

Niema raczej coolerów na CPU które pasują na grafike, musiałbys troche pokombinowac żeby załorzyc takie coś na grafe, czyli potrzebne by ci były: wiertarka, kleje/pasty termo, opaski zaciskowe itp. i przede wszystkim troche zręczności i sprytu :wink:

Pozdro

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi