Skocz do zawartości
Gość nairda

Samsung Spinpoint Sp2504c 250 Gb Sata Ii

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

kupiłem kilka dni temu dysk jak w temacie i jestem w trakcie testowania go gdyż mam możliwość wymiany gdyby cos było nie tak.

Dysk jest na sata II, u mnie działa na sata I gdyż taką mam płytę i w HD Tach wylicza mi jego prędkość na coś ok 125MB/s. To chyba w miarę bo z tego co wiem to chyba nie osiąga się tych 150MB/s.

Ale moje pytanie dotyczy smart - w everest home edition mam następujące wyniki przy Raw Read Error Rate : próg: 51, wartość: 100, najgorsze: 100, dane: 0. Czy te wartości są ok?? Bo wyczytałem wcześniej że "ten" parametr powinien wynosić zero tylko nie wiem który to parametr z tych wyżej podanych. Zresztą załączę cały wynik ze smartu.

Kolejna rzecz to temperatura - dysk ma 38 - 39 stopni. Czy to dobra temperatura ??

Następna rzecz dotyczy mrugania diody dysku.Głupie pytanie ale...

Kiedy dysk jest obciążony "lekkim" programem jak winamp czy dc++, dioda dysku cały czas mruga ( nie świeci się bez przerwy jak np podczas kopiowania tylko sobie mruga z różnymi częstotliwościami, raz więcej raz mniej).Natomiast gdy nic nie jest włączone (oprócz antywira i firewalla) to tak raz sobie pomruga, potem przestanie, potem zaś. Pytam o to bo wydaje mi się że na poprzednim dysku (seagate 80GB),pozostając dalej przy winampie i dc++, dysk mrugał tylko podczas włączania programów, potem już nie.

Ale może te duże dyski już tak mają ??

No i jeszcze może moglibyście mi polecić jakiś dobry program do diagnostyki tego dysku??

Pytam o to wszystko ponieważ ostatni dysk (Seagate) padł po miesiącu i musiałem długo czekać na te różne operacje "serwisowe". Więc kupując ten dysk chcę być pewny że wszystko z nim OK, ponieważ teraz mam jeszcze możliwość go wymienić gdyby cos było nie tak.

Dzięki i pozdrawiam!!

post-132160-1144767648_thumb.jpg

Edytowane przez nairda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest taki gorący, jest ciepły. Nie przekroczył mi jeszcze 40st. Drugi dysk (seagate) to ok 45-8 st. jest cieplejszy niż samsung.

Z tymi tempami to czytałem że też zależy od konkretnego egzemplarza i widziałem że ten samsung "pływa" pomiędzy 20 a +nieskończoność stopni :-) ( nie konkretnie mój tylko różnie ludzi piszą)

No ale sam nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi