elf_ Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Przeglądałem sobie specyfikacje monitora LCD i natrafiłem na coś takiego: " Viewing Angle (L/R;U/D) (CR>=10) 140/135 Viewing Angle (L/R;U/D) (CR>=5) 160/160 " Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest to "CR" i czemu tak wpływa na kąty widzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Contrast Rate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 ;D Pogrzebałem i w serwisie www.mva.pl znalazłem pełne wyjaśnienie: "Producenci paneli mierzą wielkość kątów widzenia po przez utratę jakości obrazu. Moment, w którym następuje zbyt duża utrata jasnośći i kontrastu obrazu w porównaniu do wyjściowej, staje się kątem granicznym. Do mierzenia jakości kontrastu w monitorach LCD używa się współczynnika CR (Contrast Ratio). Pomiar wspólczynnika kontrastu nie powininna schodzić poniżej 10. Niestety niektórzy producenci chcąc zwiększyć wartość swoich produktów podają kąty widzenia przy współczynniku równym 5, a to oznacza bardzo słabej jakości obraz przy dużych kątach." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...