Skocz do zawartości
melonowy

Funkcja Log Off

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko... otoz w naszej kochanej windy jest funkcja "połowicznego wylogowania" tj po wcisnieciu alt+L przelaczamy sie na ekran logowania... Na moim kompie jest tylko jedno konto (moje).. no i tu zaczyna sie caly problem. Chcialbym zeby na koncie bylo haslo, ale zebym byl logowany automatycznie od razu bez jego podawania po uruchomieniu kompa, a haslo wymagane byloby tylko podczas proby wtorenego logowania (po wcisnieciu alt+L)..Zalezy mi na tym bo np. kiedy wychodze z domciu, zostawiam kompa ktory powiedzmy ciagnie cos z torrenta lub defragmentuje dyski i nie chcialbym aby w tym czasie ktos sie dobral do niego.

Czy zna moze ktos sposob by zrobic cos takiego ?

pozdrawiam

Edytowane przez melonowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. Jesli chodzi o automatyczne logowanie z hasłem to wpisywało sie gdzies do rejestru. Ale nie pamietam gdzie i co. Wiec ściągnij sobie taki programi jak TweakUI (PowerToys) for WindowsXp i tam masz zakłatke autologon. Uzupełniasz co trzeba i już. Ja mam tak to rozplanowane iż mam dodane w rejestrze automatuczne blokowanie stanowiska win+L. Tak żeby niepowołany nic nie namieszał. ( rundll32 user32,LockWorkStation ). Oczywiście ma to wady. zawsze można odpalić tryb awaryjnym wywalić wpis, hasło jesli dobrze pamiętam trzymane jest w rejestrrze wiec mozna je odczytać. (Nie wiem czy ten programik nie zapisuje hasła gdzie indziej).

A wygląda to tak że wstaje rano, power w kompie i do szkoły. Nawet monitora nie włączam. Komp sie odpala, loguje, włącza p2p i blokuje. Jak zapomne włączyć odpalam ze szkoły. Taki urok publicznego, stałego IP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi