melonowy Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam pytanko... otoz w naszej kochanej windy jest funkcja "połowicznego wylogowania" tj po wcisnieciu alt+L przelaczamy sie na ekran logowania... Na moim kompie jest tylko jedno konto (moje).. no i tu zaczyna sie caly problem. Chcialbym zeby na koncie bylo haslo, ale zebym byl logowany automatycznie od razu bez jego podawania po uruchomieniu kompa, a haslo wymagane byloby tylko podczas proby wtorenego logowania (po wcisnieciu alt+L)..Zalezy mi na tym bo np. kiedy wychodze z domciu, zostawiam kompa ktory powiedzmy ciagnie cos z torrenta lub defragmentuje dyski i nie chcialbym aby w tym czasie ktos sie dobral do niego. Czy zna moze ktos sposob by zrobic cos takiego ? pozdrawiam Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez melonowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 A gdzie ten problem? Autologowanie pozwala na logowanie do kont z hasłami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Daj sobie wygaszacz ekranu i zaznacz "Po wznowieniu chron haslem" i juz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Chcialbym zeby na koncie bylo haslo, ale zebym byl logowany automatycznie od razu bez jego podawania po uruchomieniu kompa, a haslo wymagane byloby tylko podczas proby wtorenego logowania (po wcisnieciu alt+L). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 No i? Jak włączysz autologowanie na konto z hasłem to zaloguje automatyczne, ale po wyjsciu na ekran logowania juz hasło bedzie potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 a ktoś przyjdzie naciśnie reset i zaloguje się na kompa po ponownym starcie... :wink: przeceiż to nie ma sensu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Nie mam resetu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Electric Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Heh. Jesli chodzi o automatyczne logowanie z hasłem to wpisywało sie gdzies do rejestru. Ale nie pamietam gdzie i co. Wiec ściągnij sobie taki programi jak TweakUI (PowerToys) for WindowsXp i tam masz zakłatke autologon. Uzupełniasz co trzeba i już. Ja mam tak to rozplanowane iż mam dodane w rejestrze automatuczne blokowanie stanowiska win+L. Tak żeby niepowołany nic nie namieszał. ( rundll32 user32,LockWorkStation ). Oczywiście ma to wady. zawsze można odpalić tryb awaryjnym wywalić wpis, hasło jesli dobrze pamiętam trzymane jest w rejestrrze wiec mozna je odczytać. (Nie wiem czy ten programik nie zapisuje hasła gdzie indziej). A wygląda to tak że wstaje rano, power w kompie i do szkoły. Nawet monitora nie włączam. Komp sie odpala, loguje, włącza p2p i blokuje. Jak zapomne włączyć odpalam ze szkoły. Taki urok publicznego, stałego IP :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 To chyba nie jest problem do rozwiązania na poziomie informatyki... Żadne działanie w Windows nie zastąpi Ci dogadania się z domownikami, żeby Ci kompa nie ruszali bez pozwolenia... Co Ci da hasło takie czy śmakie, gdy ktoś Ci wyłączy kompa z prądu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Nie mam resetu :)hehe... no ja tez nie... ale zawsze pozostaje wtyczka z kontaku.. czy masz UPS wbudowany w kompa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...