Skocz do zawartości
.Melon

Modelarstwo Plastikowe

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo mamy na tym forum modelarzy?

Macie czym się pochwalić?

Mi się udalo jakiś czas temu zdobyć figurki polskiej piechoty z okresu 2 wojny.Skala 1/72,a co najlepsze firma angielska.W tej chwili tworzę makiętę,która ma robić za jakąś polską wieś z 1939.

Może uda się wsadzić potem pare zdjęć.

A wy co macie ciekawego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja składałem modele samochodów i samolotów - z tych zwykłych kupowanych w sklepie. Jeszcze parę modeli mam drewnianych, jakiś czołg, statek.

Kiedyś pamiętam próbowałem zrobić model kartonowy statku, ale nie wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupowałem revela czy czegośtam samoloty i kleiłem, w kiosku takie ze styropianu ze smigłem z przodu za 2zł, przez okres 1 roku moim zainteresowaniem były makiety które sam robiłem. Pamiętam jak zrobiłem z zapałek wieść, domki, obory, wozy itp na 1m2 na płycie mdf, zapałki (zapałka to wysokosć ściany bez dachu) plus vicol, i jak wróciłem z obozu matka mi to już zdązyła wyrzucić bo powiedziała że to mi pokój zagraca, niesamowicie sie w[ciach!] #%^@#..... a było piekne odwzorowanie z wielką starannością, roboty na 2 miechy........

ale to było wieki temu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od piątej klasy podstawówki do 3 liceum zajmowałem się modelarstwem. Preferowałem skalę 1:35.

Do dziś na półce leżą 3 Hummery ("Desert Patrol" - Italieri, 998 pickup - Revel, Karetka Tamiya), Leopard 2A5, Merkava 2, Lav-25 Air Defence Piranha, M-901 "Hammerhead", M-977 Oshkosh Truck, M-925 5T truck i dwa jeppy( następna wersja po willisie). Do tego dochodzi AH-64A Longbow Apache i F-15E 1:32. Wszystkie te modele miały być bazą dla dioramy, lecz przeliczyłem się, nie starczyło czasu na makietę. Miała to być makieta o rozmiarach 3x4m. Przedstawiać miała tajną bazę na Alasce (nocna wersja).

Potem przyszła fascynacja okresem II wojny. Tu mam mardzo mało modeli Hanomag z 43r. i niedokończona Pantera w wersji D (kamuflaż zimowy). Wszystkie te modele malowałem aerografem.

W czwartej liceum zaczełem zbierać Warhammera 40000 (Chaos Space Marines).

Od jakiś ponad 3 lat nie mam niestety czasu na takie modelarstwo.

Makiety robie codziennie na potrzeby uczelni (same projekty nie straczają). :) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sklejalem kiedys plastiki ale przez przeprowadzki wszystko trafił szlak :D Jak mam czas to skladam czasami modele z kartonu, po kilku nieudanych prototypach udało mi sie złozyc mistubishi zero i phantoma, hms bounty in progress... od roku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam jak zrobiłem z zapałek wieść, domki, obory, wozy itp na 1m2 na płycie mdf, zapałki (zapałka to wysokosć ściany bez dachu) plus vicol, i jak wróciłem z obozu matka mi to już zdązyła wyrzucić bo powiedziała że to mi pokój zagraca, niesamowicie sie w[ciach!] #%^@#..... a było piekne odwzorowanie z wielką starannością, roboty na 2 miechy........

ale to było wieki temu...

znalazłem jakies zdjęcie gdzie widac kawalek dosłownie mojej starej makiety a raczej, w trakcie pracy, wycięte ze zdjecia, zawsze coś :D

http://img153.imageshack.us/img153/8279/kawa322ek2fp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, widze że jednak mała grupka modelarzy sie znalazła ;) Jak ja znajde czas to wrzuce fotki moich paru skromnych modeli :) pamiętam że jak jeden model mi nie wyszedł, to zrobiłem makiete z wrakiem owego modelu xD fajna zabawa [; pzdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hobbystycznie skończyłem z modelarstwem ze względu na kase i czas ale od czasu do czasu kusi mnie by coś zmajstrowac, makiete oczywiście, jakis pomysł by mi sięprzydał, moze jak wyjade na działke to coś wykombinuje i oczywiscie fotki dam na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zajmuję sie tylko skalą 1/35 - II WW. Maluję żołnierzy, a ostatnio robiłem makietę schronu obrośniętego trawą. Coś jakoś ostatnio mało czasu mam na taką zabawę, więc nie robie nic aktualnie. Poza tym ostał sie w moim mieście tylko jeden - ubogi - sklepik modelarski, coraz trudniej o porządne narzędzia, farby, pędzle i zestawy... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w tej chwili robię makietę o rozmiarze ok.1m na 1m.Ma to być Polska,wrzesień 1939.Jest już prawie gotowa,jeszcze tylko trochę posypki,kleju i lakieru.

Mam do tego Polską piechotę zagranicznej firmy w skali 1/72 co jest niesamowitą rzadkością.Do tego czołg 7TP dwuwieżowy (miałem jeszcze jeden taki i jeden z jedną wieżyczką ale sprzedałem).No i trza jeszcze Niemców zrobić,mam ich od groma i malować sie nie chce :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj brat sie bawi w takie rzeczy buduje makiety do gry w Wladce Pierscieni i gra w ta gre, niezle mu idzie jak zacza grac to wygral prawie wszystkie turniej w lidze w miescie. Ten to ma leb ma karku , grzebie w styropianie pol dnia ,nie uczyc sie a same 5 i 6 w szkole. Podziwiam go za te makiety sa niezle ja bym nie mial cierpliwosci . W zalaczniku 2 fotki brata

post-101741-1152567956_thumb.jpg

post-101741-1152568025_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi