Skocz do zawartości
Skowri

Problem Z Pokręceniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam celerona Coppermine-128 1GHz, płytę Kobian KOB 694x FSX (5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 3 DIMM, Audio), 256 ram sdr133 MHz.W windzie ma 28-29C, więc nie chcę żeby sie marnował :D . Słyszałem, że te procesory się dość dobrze pokręcają, lecz mam z tym mały problem.Mnożnik jest ustawiony na 10x a FSB na 100. Wchodzę do biosu do zakładki Freqency/Voltage Control. I tam mam coś takiego:

Auto Detect DIMM/PCI Clk Enabled/Disabled

Spread Spectrum Enabled/Disabled

Cpu Host/Pci Clock Default

100/33 MHz

103/34 MHz

112/37 MHz

124/41 MHz

Cpu Clock Ratio Auto

3.5/11.5

4.0/12.0

4.5/8.5

5.0/9.0

5.5/9.5

6.0/10.0

6.5/10.5

7.0

7.5

8.0

CPU clock failed reset Enabled/Disabled

Podkreśliłem opcje jakie są włączone. Acha i chciałem ustawić by procesor był taktowany 1330MHz bo czytałem że jest to możliwe do osiągnięcia na nominalnym napięciu. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Jak ustawiam na 124/41 MHz komp sie nie odpala. Co może być tego przyczyną? Pomóżcie

Za małe napiecie dla procka :)

Cytat

W windzie ma 28-29C

W jakim sensie w windowsie ma 28-29??

Cytat

i chciałem ustawić by procesor był taktowany 1330MHz bo czytałem że jest to możliwe do osiągnięcia na nominalnym napięciu

W zasadzie w jakiś wczesnych seriach byłoby to możliwe. Ale jeżeli na 1240 ci nie wstaje to na 1330 tym bardziej. No chyba że powodem niewstawania byłaby temperatura - tzn procesor nie nadążał z oddawaniem ciepła i dlatego się nie uruchamiało. Ale na to 1330 bym nie liczył :?

PS. Poczytaj sobie FAQ :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shakell napisał(a):

Za małe napiecie dla procka :)

W jakim sensie w windowsie ma 28-29??

W zasadzie w jakiś wczesnych seriach byłoby to możliwe. Ale jeżeli na 1240 ci nie wstaje to na 1330 tym bardziej. No chyba że powodem niewstawania byłaby temperatura - tzn procesor nie nadążał z oddawaniem ciepła i dlatego się nie uruchamiało. Ale na to 1330 bym nie liczył :?

PS. Poczytaj sobie FAQ :lol: :lol:

no i ta plyta raczej nie ma blokady AGP/PCI wiec chyba niewiele z tego wyciagniesz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Everest prawdopodobnie kłamie (nie rozpoznaje poprawnie płytki) - takie temperatury to ja mam podczas POSTa (przed uruchomieniem Windows) zaraz po uruchomieniu (na standardowych ustawieniach)

2) Po kilku godzinach pracy kompa sprawdź palcem temperaturę na radiatorze na procku - jak najbliżej rdzenia. Będzie to bardziej wiarygodny pomiar. Jeśli możesz utrzymać palec, to jest ok. Jeśli nie, to już nie ciekawie.

3) Komp nie wstaje, bo nie masz blokady AGP/PCI - nie wyrabiają pozostałe urządzenia. Nie oznacza to jednak, że nie będzie chodził na 1330.

4) Skoro w biosie nie masz zakresu 133MHz, to znaczy iż musi się to ustawiać zworką na płycie lub jakąś dodatkową opcją (nie chce mi się teraz szukać instrukcji do płyty, aby sprawdzić).

5) Jak uda Ci się pokręcić na 1330 i będzie chodzić, zwracaj uwagę na temperaturę i ewentualne zwiechy systemu. Jeśli takowe wystąpię, to trzeba będzie wrócić do ustawień fabrycznych, zmienić chłodzenie lub podnieść napięcie (minimalnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż może i masz racje ULLISSES, ale bios pokazuje mi, że temperatura przy starcie wynosi 30C. Gdy dotykam radiatora jest letni może dlatego że cooler szybko się kręci:P(5300-5400 obrotów). W każydm razie dzięki za odpowiedzi może coś pokombinuje i się uda. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skowri: Skoro wiatrak tak zasuwa, to może i ta temperatura jest taka niska. Mimo wszystko pełne zaufanie do Everesta nie jest wskazane.

Shakell: Marudzisz. Każda (szanująca się) starsza płyta ma możliwość zmiany FSB w BIOS lub przez zworki na płycie. O te kilka(naście/dziesiąt) MHz ZAWSZE powinno się dać podkręcić.

Swego czasu kręciliśmy z kumplem jego P2 300MHz na 450MHz na płycie, która na 99% była starsza od Twojej. Swoją drogą, iż przy takim OC komp wstawał tylko na Windows 95. Aby 98 działał poprawnie musieliśmy zejść do 375. Wtedy kręciliśmy, aby NFS 3 HP śmigał :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ULLISSES napisał(a):

Skowri: Skoro wiatrak tak zasuwa, to może i ta temperatura jest taka niska. Mimo wszystko pełne zaufanie do Everesta nie jest wskazane.

Shakell: Marudzisz. Każda (szanująca się) starsza płyta ma możliwość zmiany FSB w BIOS lub przez zworki na płycie. O te kilka(naście/dziesiąt) MHz ZAWSZE powinno się dać podkręcić.

Swego czasu kręciliśmy z kumplem jego P2 300MHz na 450MHz na płycie, która na 99% była starsza od Twojej. Swoją drogą, iż przy takim OC komp wstawał tylko na Windows 95. Aby 98 działał poprawnie musieliśmy zejść do 375. Wtedy kręciliśmy, aby NFS 3 HP śmigał :]

Ulisses haha nfs 3 hp na split screen-ie hehe to byla jazda .a tak wracając do tematu OC to ja swojego pierwszego p2 233 moglem dac maksymalnie na 266 i wiecej nie bylo jak z niego wyciagnac :lol2: no ale to zawsze te pare mhz wiecej hehe 233 2mb s3 virge, 320 x 240 i split screen hehe to byla jazda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi