Majtas Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Mieszkam wraz ze znajomymi w Irlandii, w mieszkaniu mamy 2 laptopy ( z kartami wifi), komputer stacjonarny (ze zwykla sieciowka) a internet 'przybywa' do nas za posrednictwem lokalnego operatora telefonicznego Eircom przez router DSL Netopia model 3347NWG. Z dostepem do internetu nie mamy klopotu bo po zainstalowaniu wszystkiego na kompach z plytki dostarczonej przez providera wszystko chodzi jak powinno. Laptopy lacza sie z routerem przez wifi a stacjonarny przez zwykly kabel sieciowy. Nasz problem polega na tym ze nie mozemy dac sobie rady z konfiguracja sieci lokalnej (udostepnianie plikow, granie przez LAN) z wykorzystaniem tego routera (siec lokalna dla laptopow udalo nam sie zrobic ale chodzila ona bezposrednio przez karty wifi, a nie o to przeciez chodzi ;) ) Prosze o pomoc co i jak mam zrobic aby korzystac z lokalnej sieci... Wydaje mi sie ze jesli chodzi o konfiguracje to wszystko moze wygladac podobnie jak w przypadku neostrady... Z gory dziekuje za wszelka pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ur6aN Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 a macie te same nazwy grup roboczych i różne komputerów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majtas Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 tak nazwa grupy roboczej jest ta sama a nazwy komputerow sie roznia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 1-Konto gościa włącz na wszystkich kompach (może jest gdzieś wyłączone). 2-Spróbuj czy chodzi jak wyłączysz wszędzie wszelkie zapory i firewalle. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Przyłączam się do tematu. Mam podobny problem. Do domu przychodzi kabel z sieci LAN którą zrobiliśmy na osiedlu potem dochodzi do mojego switcha (który obecnie tylko podaje sygnał dalej) i idzie do AP z routerem (Linksys wrt54gs) Do AP są podłączone: 1 komp kablem, 1 komp wifi i laptop wifi. Między trzema komputerami wszystko chodzi ale nawet nie widać reszty otoczenia sieciowego. Jeżeli do coś daje to router ma stały adres IP a wewnątrz mojej sieci w domu przydziela je serwer DHCP. Co zrobić żeby można było się połączyć z resztą towarzystwa w sieci, chodzi głównie o wymiane plików. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...