QuAzaRRe Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Witam! Podczas uruchamiania Windows XP (Professional) zaczęły występować u mnie pewne problemy. Mianowicie komp bardzo często robil zwis podczas odpalania systemu (w roznych momentach ale najczesniej na samym poczatku). Jesli przetrwal etap calkowitego zaladowania windowsa, dalej juz bylo ok. W czasie prace w win xp nie występowały i nie wystepuja zadne niepokojące objawy. Rownoczesnie mialem tez klopot z przegrzewajacym sie prockiem ale juz sie z tym uporalem. Niestety z problemem odpalenia systemu nie moge sobie dac rady. Zreinstalowalem Windows oraz przywrocilem ustawienia bios do domyslnych, ale to nie rozwiazalo do konca problemu. Komp moze juz sie tak notorycznie nie wiesza, jednak uruchamia sie bardzo dlugo (ok 2 razy dluzej niz powinien). Jak sie wczytuje system nie slychac tez pracy dysku. Mimo ze pasek wczytywania praktycznie caly czas chodzi (czasem sie przytnie na pare sekund), to charakterystyczne zgrzytanie dysku przy slychac dopiero po dobrych kilkudzieciu sekundach. Nie wiem, moglbym jeszcze wykonac. Moze cos w biosie nalezalyby porzestawiac... :? Help! Plsssssss!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Witam! Podczas uruchamiania Windows XP (Professional) zaczęły występować u mnie pewne problemy. Mianowicie komp bardzo często robil zwis podczas odpalania systemu (w roznych momentach ale najczesniej na samym poczatku). Jesli przetrwal etap calkowitego zaladowania windowsa, dalej juz bylo ok. W czasie prace w win xp nie występowały i nie wystepuja zadne niepokojące objawy. Rownoczesnie mialem tez klopot z przegrzewajacym sie prockiem ale juz sie z tym uporalem. Niestety z problemem odpalenia systemu nie moge sobie dac rady. Zreinstalowalem Windows oraz przywrocilem ustawienia bios do domyslnych, ale to nie rozwiazalo do konca problemu. Komp moze juz sie tak notorycznie nie wiesza, jednak uruchamia sie bardzo dlugo (ok 2 razy dluzej niz powinien). Jak sie wczytuje system nie slychac tez pracy dysku. Mimo ze pasek wczytywania praktycznie caly czas chodzi (czasem sie przytnie na pare sekund), to charakterystyczne zgrzytanie dysku przy slychac dopiero po dobrych kilkudzieciu sekundach. Nie wiem, moglbym jeszcze wykonac. Moze cos w biosie nalezalyby porzestawiac... :? Help! Plsssssss!!Hmm spróboj na innym hdd najlepiej na jakims szybszym.pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 A ja bym sprawdził ustawienia, sterowniki oraz kabel sieciówki. No i nad zasilaczem bym się zastanowił. W prawdzie karta demonem prędkości nie jest, ale zasilacze nie są wieczne - może ten wybiera się "na tamtą stronę". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuAzaRRe Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zasilacz mam jakis Tech Master 300W. Podłączalem inny dysk i dzialo sie tro samo. Zwis najczesniej wystepuje w pierwszej chwili po uruchomieniu kompa (jak pojawia sie screen z logiem producenta płyty). Czasem tez samoczynnie wrzuca mnie do biosu. Do ustawien zaawansowanych, o ile dobrze pamietam (gdzie sie ustawia min. fsb i mnoznik). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Sprawdź pamięci programem GoldMemory (do znalezienia w Sieci). Zresetuj ustawienia BIOS (zworką na płycie głównej). Sprawdź na innym (lepszym) zasilaczu (np pożyczonym od kolegi). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...