Skocz do zawartości
jackkpl

Zwiazek miedzy zasilaczem a maxymalnym OC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sprzet tak jak w podpisie. Wszytko chodzi glanc dopoki nie przekrocze bariery 2ghz na procu. 2 ghz chodzi nawet na 1.4 volta, 2.13 ghz musi juz byc 1.55 . na 2.2 ghz potrzebuje 1.65 volta. Ciekawe jest to , ze przy napoieciu np 1.7 volta jest ono w granicach 1.66 - 1.52. Im wyzsze napiecie vcore tym wieksze wahania napiecia vcore. DOdam ze zasilacz to codegen 300 w (wiem ze kijowy, ale na enermaxa mnie narazie nie stac). Moje pytanie brzmi tak. Czy to ze nie moge osiagnac stabilnych 2.4 ghz to wina zasilacza, czy moze po prostu mam strasznie kijowego procka. Obecnie mam epoxa 4bea2 , wczensiej mialem gigabyte na sis 645 i sytuacja byla podobna, powyzej 2 ghz trza bylo katowac procka niezlym napieciem. Jesli ktos mial podobny problem lub po prostu zna sie na tym (ja narazie mam malo doswiadczenia z zasilaczami) to prosze o pomoc. Ewentualnie linki do w miare dobrych i niedrogich zasilaczy (enermax 350 w najtaniej 389 zl wiec kupa forsy!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sprzet tak jak w podpisie. Wszytko chodzi glanc dopoki nie przekrocze bariery 2ghz na procu. 2 ghz chodzi nawet na 1.4 volta, 2.13 ghz musi juz byc 1.55 . na 2.2 ghz potrzebuje 1.65 volta. Ciekawe jest to , ze przy napoieciu np 1.7 volta jest ono w granicach 1.66 - 1.52. Im wyzsze napiecie vcore tym wieksze wahania napiecia vcore. DOdam ze zasilacz to codegen 300 w (wiem ze kijowy, ale na enermaxa mnie narazie nie stac). Moje pytanie brzmi tak. Czy to ze nie moge osiagnac stabilnych 2.4 ghz  to wina zasilacza, czy moze po prostu mam strasznie kijowego procka. Obecnie mam epoxa 4bea2 , wczensiej mialem gigabyte na sis 645 i sytuacja byla podobna, powyzej 2 ghz trza bylo katowac procka niezlym napieciem. Jesli ktos mial podobny problem lub po prostu zna sie na tym (ja narazie mam malo doswiadczenia z zasilaczami) to prosze o pomoc. Ewentualnie linki do w miare dobrych i niedrogich zasilaczy (enermax 350 w najtaniej 389 zl wiec kupa forsy!).

to kup topowera 420W za 280pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sprzet tak jak w podpisie. Wszytko chodzi glanc dopoki nie przekrocze bariery 2ghz na procu. 2 ghz chodzi nawet na 1.4 volta, 2.13 ghz musi juz byc 1.55 . na 2.2 ghz potrzebuje 1.65 volta. Ciekawe jest to , ze przy napoieciu np 1.7 volta jest ono w granicach 1.66 - 1.52. Im wyzsze napiecie vcore tym wieksze wahania napiecia vcore. DOdam ze zasilacz to codegen 300 w (wiem ze kijowy, ale na enermaxa mnie narazie nie stac). Moje pytanie brzmi tak. Czy to ze nie moge osiagnac stabilnych 2.4 ghz  to wina zasilacza, czy moze po prostu mam strasznie kijowego procka. Obecnie mam epoxa 4bea2 , wczensiej mialem gigabyte na sis 645 i sytuacja byla podobna, powyzej 2 ghz trza bylo katowac procka niezlym napieciem. Jesli ktos mial podobny problem lub po prostu zna sie na tym (ja narazie mam malo doswiadczenia z zasilaczami) to prosze o pomoc. Ewentualnie linki do w miare dobrych i niedrogich zasilaczy (enermax 350 w najtaniej 389 zl wiec kupa forsy!).

Jasne ze moge kupic, tylko w poscie jest taka linijka , ze prosze o linka do sklepu , w ktorym mozna kupic dobry zasilacz. Niestety linka nie ma do tego topowera, nie mowiac juz o specyfikacji (jakie amperaze ) :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZAsilacz a o/c chmmmmmmmm to jasne ze jesli masz pozadny asilacz co trzyma napiecia nie wachaja sie to oc zawsze sprzyja zasilka nie musi byc mocna za tak 420w po co kup 300 Pozadna i to wystarczy zeby kompa trzymac a napewno cie nie zawiedzie taki zasilacz .No tylko cena to wiadomo !!!!!!!!Duzo cos za cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ze moge kupic, tylko w poscie jest taka linijka , ze prosze o linka do sklepu , w ktorym mozna kupic dobry zasilacz. Niestety linka nie ma do tego topowera, nie mowiac juz o specyfikacji (jakie amperaze ) :-)

tu sklep a tu specyfikacja zasilacza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wachania napiecia sa spowodowane zasilaczen i gniazdkem elektrycznym a dolkadniej przeplywek pradu. Jesli te wachania sa za duze moze dojsc do uczkodzenia a nawet do spalenia sprzetu!. To jest glowny powod niemoznosci dokrecenia proca do 2,4 GHz :( Kup listwe zasilajaca albo UPSa pomorze i napiecie bedzie o wiele stabilniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...