Skocz do zawartości
mechl!n

Another World 2006

Rekomendowane odpowiedzi

Ehhh... były czasy...

Flashback oczywista był ładniejszy- ale o ile się nie mylę nie robił już go tylko jeden człowiek. Muzykę napisał sławny na amigowej scenie Audiomonster (Raphael Gesqua)- oczywista czymprędzej wyripowałem ją z gry (albo i nie ripowałem- jeśli dobrze pamiętam Flashback był na dosowych dyskietkach- wystarczyło przegrać) i słuchałem w Protrackerze.

Powstały nawet remixy- KLIK.

Grafika- piękna- a to były tylko 32 kolory (?):

Dołączona grafika

KLIK

BTW- co się stało z www.back2roots.org ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

remake AW przyda mi sie , bo akurat chcialem w to grac ale orginalna wersja wolno mi chodzi :/

ehh.. te wspomnienia z A500 :D tylko szkoda ze nigdy tego do konca nie przeszedlem :D

kurde, lezka w oku kreci sie za tamtymi czasami... w koncu to na Amisi wyroslem, na niej w pierwsze gierki gralem :)

teraz albo gry sa malo grywalne, albo kiedys bylem mlodszy i wszystko mnie cieszylo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej dlatego ze byles mlodszy :) Popatrz na taka Tibie dzieciaki w to graja jak szalone. Potrafia siedziec godzinami przed ta gra.. Szczerze to ta gra dla mnie chlam. Moze dlatego ze mam obrzydzenie do RPG'ow i jego odmian ;)

Kiedys to wlaczalem taki moon patrol na Atari 800XL czy tez Test Drive i czulem sie jak w innym swiecie. A dzisiaj procz takiego HL2 to mala ktora gra mnie tak wciagnela ostatnio. Wiek jednak robi swoje i im jestesmy starsi tym bardziej wybredni. A to ze tekstury w grze sa slabe ,a to ze AI jest do bani. Ze nie ma miekkich cieni, albo gra przcina etc. Kiedys sie o tym nie myslalo tylko odpalalo Dizzy na c64 a swiat wokol stracil na znaczeniu do czasu wylaczenia gry :)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam kolekcje 8 i 16 bit i czesto je wlaczam;) Dzisiaj mam w planie grac w mario64 na n64;) Ostatni weekend nalezal do amigi i lotusa 2. Test Drive 2 jest swietny nadal na Sega Genesis :)

A co do Another World to nie pasuje mi ten remake. To jak odkopywanie trupa i jego malowanie zeby byl ladny. Wole oryginalna wersje zdecydowanie.

PS. Flashback na PC mial wiecej wstawek animacji niz na Amidzie;) Kto nie wierzy moge w kazdej chwili udowodnic pokazujac obie wersje;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do Another World to nie pasuje mi ten remake. To jak odkopywanie trupa i jego malowanie zeby byl ladny. Wole oryginalna wersje zdecydowanie.

Heh, ja po chwili wyłączyłem wszystkie opcje żeby wyglądała jak kiedyś, mało się nie popłakałem - grałem w to u brata na 386SX 33MHz! Aha, pomimo tego co piszą w .doc gierka nie wymaga grafiki 32MB i działa ze wszystkimi bajerami na mojej tymczasowej ośmiomegówce.

PS. Flashback na PC mial wiecej wstawek animacji niz na Amidzie;) Kto nie wierzy moge w kazdej chwili udowodnic pokazujac obie wersje;)

Dokładnie tak było, na Amidze nie miałem animacji podnoszenia niektórych przedmiotów (np. kamieni), a były na piecu.

Pozdro dla wszystkich pamiętających czasy Another World, First Samurai, Scorched Earth... (długo by wymieniać, jesteśmy aż tak starzy?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro dla wszystkich pamiętających czasy Another World, First Samurai, Scorched Earth... (długo by wymieniać, jesteśmy aż tak starzy?)

...i SWIFT, Cannon Fodder, Sensible Soccer, Pinbal Fantasies, UFO:Enemy Unknown, Pirates... bylo tego za duzo zeby wymieniac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pamiętam jak jeszcze grałem w AW na super nintendo sprowadzonym z Australii. Konsolka lezy własnie na półce obok mnie, a gry (orginalne!!) w siatce ;) Ta gierka była świetna...heh jak dziś odpaliłem ją na kompie to stare czasy się przypomniały ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnieliscie dodac brutal football i mortal kombat 2 w te dwie gry chyba najwiecej gralismy z kumplami na amidze 500 :lol2: , zamiast another world wolalbym aby odswiezyli gry jak robinson's requiem albo deus nie pisze o deusie ex'ie , takich gier dzisiaj juz nie robia :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Rewelacyjna gra. Nowe tła w wysokiej rozdzielczości dodają jej uroku. Tyle lat minęło od czasu kiedy w nią grałem na amidze, że niektórych momentów nie pamiętałem. Sentyment do gier z tamtych czasów jednak pozostaje. Człowiek był młodszy i odbierał je zupełnie inaczej. Ale miło spędziłem przy niej czas choć był jeden etap, który budził we mnie ciemną stronę mocy.

A, i wyobraźcie sobie, że chodzi płynnie przy stałych 60fps.

:smile2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wioslo200mmx

A zakonczenie jest to samo co w wersji amigowej czy cos dodano? Jesli tak to napisz w spoilerze. Pozdrawiam

Edytowane przez wioslo200mmx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie znaczy ,że gra jest trudniejsza ,bo jest dość łatwa. Tylko trzeba troszkę pomyśleć i być zręcznym. Tak w ogóle to pojawiła się nowsza wersja tego remake'a. Tylko nie wiem dokładnie co tam sie pozmieniało.Chyba doszły jeszcze wyższe rozdzielczości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja amigowa jest okrojona z jednego levelu.

Wersja Amigowa byla wersja ORYGINALNA, wiec jak mozna oryginal okroic z jednego levelu? Chyba, ze uznamy, ze HL2 jest okrojony z kilku rozdzialow (wersja na X360 i PS3 bedzie zawierac na dzien dobry E1 i E2 plus jakies dodatki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę powtarzać?

"W wersji na PC jest kilka "ekranów" więcej w stosunku do wersji Amigowej."

:)

Ja to rozumiem, mi powtarzac nie musisz - ale jak ktos twierdzi, ze wersja oryginalna jest wersja okrojona... :| Moim zdaniem to wersja PC jest wzbogacona w stosunku do wersji amigowej, a nie wersja amigowa jest okrojona w stosunku do pecetowej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja na amige byla najmniej dopracowana przeciez. Byla najkrocej testowana i mozna powiedziec ze lekko niedorobiona. Z tej samej wersji powtal port na atari ST. Wersja pecetowa byla dluzej testowana, dodano animacyjek wiecej. Z tego co pamietam to wersja na macintoshe pracowala w wyzszej rozdzielczosci niz pecetowa i wyglada sporo ladniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamietam, to wersja amigowa byla najbardziej niedorobiona, bo w calosci byla robiona przez jedna osobe - dopiero porty na pozostale platformy byly tworzone przez jakis zespol. Ale to bylo na tyle dawno temu, ze moge sie mylic. W kazdym razie - wersja na Amisie powstala jako pierwsza - a zatem jest to wersja oryginalna.

To, czy byla dopracowana czy nie - to juz osobna kwestia - najwazniejsze, ze spedzilem przy tej grze naprawde sporo czasu (i spedzam do tej pory grajac na telefonie ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam bardzo. Kto jeszcze przeszedł tę nową wersję na pc? Co to znaczy, że na amigę była niedorobiona? Bez przesady. A co do długości czy samego układu plansz to nie wydaje mi się by było coś zmienione i określenia "kilka ekranów więcej" jest trochę na wyrost ponieważ ta gra właśnie z "kilku" ekranów się składa. No może jest coś dołożone, głowy za to nie dam ale szczerze wątpię. W każdym bądź razie niczego nie zauważyłem czego nie znałem i by mnie zaskoczyło.

No to standardowo kilka screen'ów

:smile2:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy, że na amigę była niedorobiona?

Zdarzalo jej sie zawieszac (podobno - ja tego nie doswiadczylem nigdy), dlugie loadingi, bledy w wykrywaniu kolizji obiektow od czasu do czasu. To pamietam.

Z tych screenow wynika, ze tylko tla zostaly pozmieniane - masz mozliwosc zarzucic screena z widokiem na miasto ze szczytu wiezy? Zaraz po uwolnieniu sie z klatki - poczatek gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem starą i nową wersję ;) Starą na Amisi, na 2 dyskietkach była, 1sza to było intro ;)

Jestem 100% pewien, że wersja na pc ma kilka ekranów więcej - w starych gazetach były mapki. Która była pierwsza - nie wiem, ale składam się ku wersji Sialali ;)

W tą nową gra się super! Klimat ten sam, oprawa lepsza, ale nie zeszmacona jak to w modzie jakimś 3d czy coś.

Rozwiązanie jest na www.gamefaq.com :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie jest na www.gamefaq.com :)

A idz pan w pyry ;) Nie skonczyc tej gry samodzielnie to wstyd i hanba dla kogos, kto siebie nazywa graczem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi