Skocz do zawartości
mechl!n

Another World 2006

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy wiecie, ale po Flashbacku był jeszcze

To przeklejam z Wikipedii:

"Another World (w USA wydana jako Out of this World) – komputerowa gra przygodowo-platformowo-zręcznościowa, stworzona przez Delphine Software i wydana w 1991 roku. W tym czasie była grą przełomową i dzięki swojej unikatowej atmosferze i stylowi osiągnęła status gry kultowej. Gra wykorzystywała nowatorski, jak na owe czasy, sposób animacji poprzez dwuwymiarową grafikę wektorową, co pozwoliło uzyskać niezwykłą płynność, dając niemalże wrażenie oglądania filmu.

Popularność tej gry przyczyniła się do powstania tytułów:

Flashback (1992), który z uwagi na podobieństwo stylu gry, był mylnie uważany za drugą część Another World, jednak ma on zupełnie inną fabułę;

Heart of the Alien (1994) wydana tylko na platformę Sega CD - stanowiła bezpośrednią kontynuację wydarzeń opisywanych w Another World. Nie odniosła jednak tak dużego sukcesu jak Another World do tego stopnia, że wielu graczy nie ma o niej praktycznie pojęcia;

Fade to Black (1995) - kontynuacja gry Flashback, odbiegająca nieco stylem od poprzednich produkcji np. przez użycie w niej grafiki trójwymiarowej.

Eric Chahi, twórca Another World, po opuszczeniu Delphine Software, stworzył w firmie Amazing Studio grę Heart of Darkness. Gra ta, mimo że była bardzo zbliżona sposobem gry do Another World, jednak z dużo bogatszą i urozmaiconą grafiką i lżejszym, bardziej kreskówkowym klimatem - przypuszczalnie skierowana ku nieco młodszej widowni."

Another_World_(gra_komputerowa)

Screeny: http://www.gamespot.com/pc/action/fadetobl...creenindex.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, heart of darkness też kiedyś przeszedłem. Bardzo dobrze się bawiłem ale to było już tak dawno.

http://media.pc.ign.com/media/002/002254/imgs_1.html

;)

O kurde, ale na 3do pojechali z grafiką

http://www.mobygames.com/game/3do/out-of-t...rld/screenshots

Tu są screen'y ze wszystkich możliwych wersji tej gry

http://www.mobygames.com/game/out-of-this-world/screenshots

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może są wśród Was ludzie tak starzy, że pamiętają amigową grę Another World (pewnie była też pecetowa wersja- nie wiem- w tamtych czasach grałem na high-endowej amidze 500 2mb fast ;-)).

Pamiętam że giera zrobiła na mnie piorunujące wrażenie- mroczny klimacior, cut-scenki i animacja postaci coś jakby motion-capture. Po raz pierwszy wykorzystano w tej grze wektorowe 2D. Wszystko ręczna robota jednego gościa- całą grę zrobił jeden człowiek.

No i wyszedł remake:

Kto pamięta jedną z najbardziej kultowych gier wczesnych lat dziewięćdziesiątych, która podbiła serca wielu posiadaczom Amigi i Peceta? Eric Chahi - twórca gry, stworzył jedyną w swoim rodzaju grę przygodowo-zręcznościową z domieszką platformówki, która dzięki doskonałemu klimatowi, oprawie graficzno-dźwiękowej urzekła wielu graczy i zdobyła popularność. Projekt Another World został odświeżony i teraz można pograć w unowocześnioną edycję, w której poprawiono tła oraz przeskalowano animację z dodana wysoką rozdzielczością. Demo (22.7 MB) zawiera bardzo krótki epizodzik, zaś pełna wersja kosztuje 7 Euro. (www.in4.pl)

Demko: KLIK

Strona: KLIK

wlaśnie gram w tę piekną grę i nie mogę przejść pewnego etapu, a mianowicie, gdy przepływa się przez zalany zbiornik czy coś takiego, to po drugiej stronie stoi strażnik który strzela i puszcza po ziemi takie elektryczne kulki co to w proszek cie zamienają :) nie mam pomysłu jak gościa ubić. proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiasz z pistoletu pole siłowe i kulka się od tego odbija i typa zabija. Jeżeli mnie pamięć nie zawodzi ;) .

Pamiętam że z bratem mieliśmy oryginał tej gry na amigę w bardzo eleganckim pudełku - foliowej wytłoczce z kartonikiem z tyłu :D .

Ale mieliśmy tylko 1mb chip i nie chciało ruszyć. I tak przez dobry rok leżenia na półce gra budowała wokół siebie aurę tajemniczości. Aż w końcu upragnione rozszerzenie fastu pod klapkę i można było grać. Intro było cudowne mmmm...

Edytowane przez Grygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za info, ale to jednak nie dziala :cry: stawiam pole silowe a te kulki przechodza przez nie. nie wiem moze to wersja ktora mam jest z bledem, a moze jest inne rozwiazanie. coz chyba to na tyle jesli chodzi o moje granie another... szkoda, gra jest w deche :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie ma tam przez przypadek jakiś drzwi, śluzy, która za Tobą może się zamknąć?

no wlasnie nie ma, nie wiem o co chodzi, ale poziom wyzej jest taka kopula,w ktorej wisza kule, strzelajac w nia mozesz jedna kule stracic ale to nic nie daje, bo ona spada przed tym gosciem, a nie ma mozliwosci, aby go zwabic pod ta kule. kiszka jednym slowem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi