TwiN Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Cześć. Mam zajebisty problem. Od jakiegoś czasu miałem perypetie z kompem, płyta nie wykrywała mi więcej niż dwóch urządzeń ( hdd i nagrywarka ), niezależnie w jakiej konfiguracji były podpięte ( IDE 1 czy 2, master czy slave ), sądziłem że to wina zasiłki( megabajt 300W). Dziś wpadł do mnie kumpel z dyskiem. Odłączyłem nagrywarke, bo wiedziałem że mi nie wykryje jego dysku jeśli tego nie zrobie. Podłączyłem na jednej taśmie, razem z moim, odpalam, i czuję swąd, z gniazda zasilania dysku qmpla zaczął się unosić dym. Troszkę się zdenerwował, ale nic, podłączyłem z powrotem nagrywarke, tyle że zmieniłem zasiłkę na codeshita, bo się bałem. I znowu to samo, tyle że tym razem z dymem poszła nagrywarka. Teraz mam podłączony tylko swój dysk. Macie jakieś pomysły czego może to być wina?? Mozliwe żeby mobo?? Proszę o jakieś rady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 a ja bym stawial na zasilacze - sprawdzales "prund" w gniazdku - dobre zasilacze wytrzymuja i 250V a ta tania tandeta to powyzej 230V zachowuje sie dziwnie - plyta moze sobie radzi i ustabilizuje napiecia na odpowiednim poziomie ale napedy moga wariowac, IMHO gdyby to wina byla miedzy MoBo a napedem to popalibys gniazda lub nawet caly kontroler IDE na MoBo moze brak uziemienia/zerowania itd sprawdales jakie napiecia daja zasilacze - miernikiem najlepiej a nie to co podaje plyta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 dobre zasilacze wytrzymuja i 250V a ta tania tandeta to powyzej 230V zachowuje sie dziwnie -Jak tandeta, jeśli coś jest wyprodukowane tak aby mogło wyytrzymać 230V to musi wytrzmać. A powyżje nei może być, no chyba że jakieś malutkie skoki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 a ja bym stawial na zasilacze - sprawdzales "prund" w gniazdku - dobre zasilacze wytrzymuja i 250V a ta tania tandeta to powyzej 230V zachowuje sie dziwnie - plyta moze sobie radzi i ustabilizuje napiecia na odpowiednim poziomie ale napedy moga wariowac, IMHO gdyby to wina byla miedzy MoBo a napedem to popalibys gniazda lub nawet caly kontroler IDE na MoBo moze brak uziemienia/zerowania itd sprawdales jakie napiecia daja zasilacze - miernikiem najlepiej a nie to co podaje plyta Nie mam jak sprawdzić prądu w gniazdku, ale do tej pory chodziło wszystko bezproblemowo, mam podpiętą listwę przeciwprzepięciową. Napiecia jakie dają zasiłki , niestety odczytane z motherboardmonitor a nie z miernika. Magabajt | Codegen Core 0 - 1,53 V | 1,53 Core 1 - 1,36 V | 1,23 +3,3 V - 3,25 V | 3,26 + 5 - 4.96 V | 4,99 + 12 V - 12,14 V | 12,20 - 12 V - 8,19 | 8,77 - 5 V - 0,00 V | 0,00 Pociągłem prąd z przedpokoju i nie ma żadnych zmian. Napięcia -12 i -5 są bardzo niskie albo ich nie ma, przedtem nie było takich problemów. Dlaczego napięcie na -5 jest 0?? Nieznam się na tym ale czy możliwe że stało się tak po upaleniu przez obie zasiłki urządzeń?? Że ta linia -5 V przestała całkowicie działać?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 a ja bym stawial na zasilacze - sprawdzales "prund" w gniazdku - dobre zasilacze wytrzymuja i 250V a ta tania tandeta to powyzej 230V zachowuje sie dziwnie - plyta moze sobie radzi i ustabilizuje napiecia na odpowiednim poziomie ale napedy moga wariowac, IMHO gdyby to wina byla miedzy MoBo a napedem to popalibys gniazda lub nawet caly kontroler IDE na MoBo moze brak uziemienia/zerowania itd sprawdales jakie napiecia daja zasilacze - miernikiem najlepiej a nie to co podaje plyta Nie mam jak sprawdzić prądu w gniazdku, ale do tej pory chodziło wszystko bezproblemowo, mam podpiętą listwę przeciwprzepięciową. Napiecia jakie dają zasiłki , niestety odczytane z motherboardmonitor a nie z miernika. Magabajt | Codegen Core 0 - 1,53 V | 1,53 Core 1 - 1,36 V | 1,23 +3,3 V - 3,25 V | 3,26 + 5 - 4.96 V | 4,99 + 12 V - 12,14 V | 12,20 - 12 V - 8,19 | 8,77 - 5 V - 0,00 V | 0,00 Pociągłem prąd z przedpokoju i nie ma żadnych zmian. Napięcia -12 i -5 są bardzo niskie albo ich nie ma, przedtem nie było takich problemów. Dlaczego napięcie na -5 jest 0?? Nieznam się na tym ale czy możliwe że stało się tak po upaleniu przez obie zasiłki urządzeń?? Że ta linia -5 V przestała całkowicie działać?? Zobacz na napiecie -12V. Masz 8,2-8,8 a to "troche" zamalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zobacz na napiecie -12V. Masz 8,2-8,8 a to "troche" zamalo.Wiem że to napięcie jest do [gluteus maximus]. Tylko to napięcie spadło tak po tym zdarzeniu, więc podłączyłem nowy zasilacz i to samo, spalił sie cd i napięcie spadło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Nie mam jak sprawdzić prądu w gniazdku, ale do tej pory chodziło wszystko bezproblemowo, mam podpiętą listwę przeciwprzepięciową. Napiecia jakie dają zasiłki , niestety odczytane z motherboardmonitor a nie z miernika ... 1. te listwy to czesto nic nie daja jak bedzie jakas "szpila" to zanim bezpieczniki sie popala to polowa kompa moze sie sfajczyc (ale u Ciebie musi to byc ciagle a nie skokowe zjawisko) - chodzi o to ze w starszym budownictwie teraz jak napiecie powinno wynosic 230V to czasem zdaza sie ze wynosinp 245 V itd - gorsze zasilacze sobie z tym nie radza 2. wlasnie dlatego chcialem mierzyc miernikiem bo plyty czasem podaja bzdury - przy takich napieciach komp wcale by sie nie wlaczal - chyba ze te zasilacze sa tak pokastrowane ze dzialaja :( 3. skoro jakas wtyczka "palila" napedy to ja obejzyj moze cos bedzie osmolone i bedzie wiadomo jakienapiecie jest za to odpowiedzialne Zobacz na napiecie -12V. Masz 8,2-8,8 a to "troche" zamalo. a co to z matematyka mamy problemy ;) -12 < -8 -5 < 0 to sa przeciez liczby ujemne czyli zdanie powinno brzmiec - to troche za duzo :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 zmierz bezposrednio napiecia jakie daje sam zasilacz jak bedzie zle to na zlom i do sklepu po nowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 a co to z matematyka mamy problemy ;) -12 < -8 -5 < 0 to sa przeciez liczby ujemne czyli zdanie powinno brzmiec - to troche za duzo :!: Wiesz u mnei te napięcia są dodatnie i komp działa świetnie (jeszcze :D ). Niestety nie są one mierzone miernikiem, tylko sprawdzane w biosie i innych programikach. A najlepiej to niech sprawdzi napięcia na tej felernej wtyczne i może jakieś dziwne anomalie tam są. MOżliwe też że zasilacz jest na skraju wydolności i podpięcie następnego urządzenia powodujeu niego wariacje! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...