Gość MaRuH Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam Juz od pewnego czasu z 2.5 roku borykam sie z tym problemem ale nie prubowalem go rozwiązac poniewaz nie był tak uciazliwy jak teraz. Do rzeczy mam neta/siec osiedlowa o dziwnej nazwie ''MONAT'' jest to siec satelitarna(chyba tak sie to mówi nie wiem nie znam sie) i od juz ponad roku nie ma dnia żeby net chodził normalnie ciagle sie rozłańcza zeby po 10 sek sie znow polończyc,samoczynnie sie przełancza na inne anteny(siec jest podzielona na monat, monat 2 ,monat3),zwalnia,czasami potrafi nie działac przez kilka godzin az w koncu sie połonczy i dziala normalnie,co do szybkosci to nie mam zastrzezen bo jest szybki ale juz nie moge tego zniesc i mnie to wkur... te ciagle zwalnianie itp,dzwoniłem do faceta który tym wszystkim dyryguje i mowie mu w czym rzecz ze sie rozlancza itp to on mi na to zrób formata,formata robilem juz z kilka razy z 1-2 dni pochodzi normalnie i znów sieczka,az juz mi sie nie chce ani do facia dzwonic, mam kilku kumpli któży maja tez neta od tego goscia i chodzi im to normalnie,nie wiem co to moze byc moze wina karty sieciowej,antena raczej odpada bo sygnal jest dobry,stery szukałem najnowszych ale nie potrafie znajsc. Wiec prosze o pomoc moze ktos mial podobny problem i sobie z ni mporadzil. aha i najważniejsze moja karta sieciowa to PLANET WL-8303 Wireless PCI Adapter firmy realtek, a czy moge np wsadzic inna karte sieciowa i sprawdzic czy na tej innej jest wszystko ok? Pozdro. Edytowane 24 Kwietnia 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 zrób formata ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XwA Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 radiowki i inne wynalazki afrykanskie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ctx0075b Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 sprawdź inną karte, moze to jej wina? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Skoro po formacie działa ok przez 1-2 dni, to znaczy że robactwo pcha Ci się do systemu. Aby być bezpiecznym.. musisz: 1) zainstalować Windows XP z Service Pack 2 (Na 98 też można, ale to ciężka sprawa) 2) użyć programu AntiSpy XP (zamykanie portów itp) 3) zainstalować i używać najnowszego antywirusa (może być np darmowy Personal AntyVir) 4) przejechać kompa programami: MS AntiSpy, AdAware, HijackThis, Registry Mechanic 5) używać Firefoxa lub Opery do przeglądania Internetu, NIGDY nie używać (najlepiej przenieść/usunąć) Internet Explorer 6) unikać instalowania programu, którego instalator włącza się sam podczas przeglądania Sieci (toolbary, psełdo antywirusy, downloadery, przyspieszacze i ulepszacze systemu itp). Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 formata juz nie bede robil bo nie pomaga,pozycze od kumpla sieciówke i jeszcze sprawdze jak na niej bedzie to wszystko szlo,no i zrobie wszystko tak ja mi proponujesz ULLISSES z tym że XP SP2 zawsze mam zainstalowanego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Wczoraj właśnie przywracałem do normalnego stanu Windows XP SP2 w kompie sąsiadki. Był nawet Bit Defender, ale jakoś się nie sprawdził. Główną przyczyną takich problemów jest Internet Explorer oraz instalowanie wszystkiego, co nam w okienku wyskoczy. Jedyny problem, jaki mnie spotkał, to brak dostępu do "Documents and Settings" oraz "Program files" z konsoli odzyskiwania. Nie pomogło nawet ustawienie "pełen dostęp" dla "wszyskich". Musiałem użyć KillBoxa do usunięcia pliku, którego nie da się usunąć z poziomu Windows. Próbowałem nawet czegoś takiego (plik bat): taskkill /f /im plik.exedel plik.exeale skrypcik okazał się zbyt wolny. Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 własnie faeszeruje kompa tymi programami może coś to da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 coś dla mnie jest mało prawdopodobne że to wina sieciówki, poza tym jak przyniesiesz od kumpla to może nie ruszyć bo wystarczy że mają zapisany twój MAC i net raczej nie pójdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) mam jeszcze takie pytanie jak usunac internet Explorer? w folderze ''dodaj usun programy nie ma go w ogole'' a jak chce go wywalic z program files to wyskakuje mi bład ze program jest urzywany i nie mozna go usunac, jak to zrobic? bo chce sie go pozbyc Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Ctrl+Shift+Esc (Menadżer zadań)->Procesy Jeśli widzisz proces "iexplore.exe" to go ubij. Jeśli nie da się go ubić, a w kolumnie użytkownik (obok niego) pisze "SYSTEM", to masz wirusa, którego ciężko jest usunąć. Trzeba dostać się na dysk C (np z BartPE, Knoppixa, konsoli odzyskiwania XP lub czegoś innego, co startuje z CD lub innego dysku) i usunąć plik C:\Documents and Settings\All users\Dokumenty\Settings\2006.dll Poza tym w program files będzie katalog ibem2006 lub o jakiejś podobnej nazwie - też go usuń. Do tego zmień nazwę pliku C:\Program files\Internet Explorer\iexplore.exe na dowolną inną (lub zmień rozszerzenie na inne). Na koniec usuń iexplore.exe z katalogów C:\Windows\System32\Dllcache oraz C:\Windows\Service Pack Files (oraz wszelkie inne kopie poza katalogiem Internet Explorer). Następnie uruchom Windows w trybie awaryjnym z obsługą sieci. Przejedź AdAware (z najnowszymi bazami - do uaktualnienia potrzebny jest dostęp do Sieci), a następnie Registry Mechanic. Ten drugi w wersji testowej nie usunie wszystkiego, ale coś tam zawsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 w winxp nie da sie usunac calkowicie ie, gdyz jestczescia systemu. Czesciowo mozna go usunac narzedziem xplite, ale to ze znikna skroty i nigdzie go niby nie bedzie niech was nie zwiedzie bo wystarczy w okienku moj komputer wpisac adres i odpali nam sie normalnie w explorerze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) tzn ze nie ma sensu go usówac ? ;) bo jak go wyloncze w Menadżer zadan to znika mi pasek zadan i ikony na pulpicie,narazie przczyscilem kompa tymi programami co polecil ullisses znalazły jakis syf usunolem to naprawilem zainstalowalem firefoxa i necik lata jak talala oby tak dalej :) Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) 1) Da się go usunąć - mowa o pliku IEXPLORE.EXE, który uruchamiają różne robactwa. Korzystają też z domyślnego skojarzenia http:// z IE. Usunięcie pliku C:\Program files\Internet Explorer\iexplore.exe rozwiązuje ten problem! 2) Skoro znika Ci pasek i ikony, to albo masz coś na prawdę zwalone, albo za mało uwagi przykładasz do tego, co robisz! Chodzi o IEXPLORE.EXE a nie EXPLORER.EXE. To 2 różne procesy. 3) To, że stronki www śmigają w dowolnym oknie Windowsa jest prawdą, ale mało autorów wirusów o tym wie. I lepiej, aby tak zostało... 4) Polecam rzucić okiem tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=151728 Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) nie chce zakladac nowego temtu, ale mam problem z sieciowką. zrobilem formata kompa, wszystko cacy, zainstalowłąem zone alarma (nic wiecej nie uzywam, to wystarcza :) ), zrobiłem update zone larma, żadał ponownego uruchomienia kompa. nie wiem co sie stało, ale od tamtej pory nie moge połączyc sie z netem. pozdrawiam mystery edit. juz wiem w czym problem. zone alarm sam sie blokował. nie wiem dlaczego, w koncu to najnowasz wersja, dziwne, ale teraz all ok :) Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez mystery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) 1) MAC nie mógł "się zmienić" sam. 2) Obstawiam winę Zone Alarm lub innego program/ustawień - IP, bramkę, DNS, klucze itp wpisałeś? 3) Zmienić MAC można przez rejestry lub programami - więcej info w google ("zmiana MAC" +windows). Edit: No popatrz jak szybko to wymyśliłeś. I po co ja tyle pisałem...? ;) Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...