Skocz do zawartości
Gregor1230

Warto Czy Nie Opinie Na Temat Raid0

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec zastanawiam sie nad zamiana mojego wd40jb na drugiego samsunga 80 sata2 . Wówczas moglbym sobie zrobic raid0. Chciałbym usłyszec od ludzi ktorzy juz sie bawili raidem0 czy to ma jakies znaczenie np : czy sys sie szybciej ładuje, gry itd . Jakie sa potencjalne korzyści. Wada to wiem ze mozna stracic dane jak padnie 1 z dyskow ,o dane sie jednak nie martwie bo i tak na serwerku trzymam wiekszosc rzeczy waznych. Fachowców pełno normalnie az sie garnie do porad :(((.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec zastanawiam sie nad zamiana mojego wd40jb na drugiego samsunga 80 sata2 . Wówczas moglbym sobie zrobic raid0. Chciałbym usłyszec od ludzi ktorzy juz sie bawili raidem0 czy to ma jakies znaczenie np : czy sys sie szybciej ładuje, gry itd . Jakie sa potencjalne korzyści. Wada to wiem ze mozna stracic dane jak padnie 1 z dyskow ,o dane sie jednak nie martwie bo i tak na serwerku trzymam wiekszosc rzeczy waznych. Fachowców pełno normalnie az sie garnie do porad :(((.

..bo fachowcy siedza teraz w pracy ;) Jesli uzywasz komputera glownie do zabawy - nie zauwazysz roznicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale musisz miec dwa takie same dyski...

niekoniecznie

raid 0 zawsze przyniesie wzrost wydajnosci dyskowej tylko pytanie co bedziesz na kompie robił i czy jej potrzebujesz (nie we wszytskim bedzie ona po prostu zauwazalna)

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o wczytywanie windy xp profesional zeby np 2 x szybciej sie wczytywala , rowniez chcialbym skrocic czas wczytywania np : map w cs : source bo jak sie militia ładuje to ide zrobic kawe . Czesto kopiuje duze pliki np po 4gb i inne i tez bym chcial zeby to trwalo krocej . Fachowcy pisac jak to sie ma u was , bo ja nigdy raida 0 nie widzialem w akcji i teraz kupie drugiego samsunga i sie zastanawiam czy nie postawic na 2x80 gb sata2 spinpointach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z ładowaniem sie windowsa i gier?? Tez odczuje sie to?? Acha jeszcze pytanko odnosnie trwałości takiej macierzy :) czy nie ma przypadkiem takich pięknych dni ze włączę kompa a tu zonk wszystko znikło nie wiadomo z jakiej przyczyny ?? Czy tylko awaria sprzetu moze zniszczyc macierz??

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stanowczo odradzam takie rozwiązanie, jest wielce prawdopodobnie ze wzrostu wydajności nie zauważysz, natomiast możesz odczuć spadek wydajności podczas zapisu, ewentualnie jakieś problemy z płynnością operacji dyskowych

istnieje możliwość tworzenia macierzy w oparciu o dyski różniące się pojemnością, ale jest to raczej rozwiązanie awaryjne, będzie działać ale jak już napisałem może nie być wcale szybciej a nawet wolniej w niektórych przypadkach, z macierzą RAID jest tak jak z pamięciami do pracy w trybie dwukanałowym, wiadomo ze kości muszą być identyczne żeby wszystko chodziło jak należy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kto powiedział że beda sie rozniły pojemnością 4 posty wyżej napisałem ze beda 2x80 gb samsungi sata2 IDENTYCZNE i chce tylko wiedziec czy sie szybciej winda ładuje , aplikacje,gry , bo kopiowac sie bedzie szybciej to juz wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałeś:

(...)

zastanawiam czy nie postawic na 2x80 gb sata2 spinpointach

jest to tryb przypuszczający, tym samym nie dąłeś jednoznacznej odpowiedzi TAK lub NIE

będzie szybciej, maksymalnie wydajność macierzy biedzie dwukrotnie większa względem pojedynczego dysku, a opóźnienie w dostępie do danych powinno być o połowę mniejsze, nie odczujesz tego podczas zwykłego uruchamianiu systemu, ale np: w momencie kiedy pracujesz na kilku programach naraz oraz każdy z nich intensywnie wykorzystuje dysk, lub jeżeli zajmujesz się obróbką Video, Audio lub innego obszernego materiału, lub jeżeli zajmujesz się obróbką grafiki (plakaty itp., duże rzeczy)

gry również będą się uruchamiać szybciej

PS. zamiast bawić się w macierz kupisz sobie nowego WD Raptor 74GB

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi