Skocz do zawartości
insektcc

Przełączniki Do Wentyli

Rekomendowane odpowiedzi

jak zewrzesz 5 i 12 to chyba predzej zasilka padnie niz sie wylaczy, antyzwarciowe dziala pomiedzy dodatnim potencjalem a potencjalem odniesienia (masa),jesli chodzi o podlaczanie mialem na mysli rownolegle polaczenie, zasilanie przelacznikow doprowadzasz jednym kabelek z molexa a potem kolejnym kabelkiem je rozprowadzasz po przelacznikach ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok jak juz pisalem zwarcie zazegnane. Testowalem "fanbusa" na fanderku 120mm i smiga az milo :) Bie ma zwarc, jest git. Ale niestety mam tylko 1 wtyk 3pin meski tak ze no niestety narazie tylko na 1 fyraka mam.

Niestety kable sa nieznosne. Troche mi wyobrazni zabraklo i to wszystko jest za dlugie. Wiec powoli decyduje sie na stworzenie fanbusa na plytce PCB. Zrobilem pogladaowy schemacik:

Dołączona grafika

Przynajmniej bedzie spokoj z kablami i bedzie ladnie wykladalo :) Co myslicie? W ogole jak sie robi sciezki na plytkach? Jakos cos sie wytrawia... no czytalem ale to tak metnie wytlumaczone...

@Linoge jak lokalizowalem zwarcie to bawilem sie na starej zasilce "Mustang" i po zwarciu 5 i 12 sie wylaczal. Neotec w kompie to samo.

PS. wiem ze pomylilem piny w 3pinowych wtykach. Napiecie na srodek, zero z boku.

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO: Jeśli chodzi o płytkę to nie ma co trawić, są takie płytki z napakowanymi miejscami na elementy elektroniczne(koszt u mnie całe 2zł), na których ścieżki bez problemu zrobisz lutownicą. Do takiego prostego schematu nie ma co trawić płytki, gdyż szkoda zachodu. A efekt osiągniesz taki sam ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozesz podac link gdzie mozna kupic taka plytke uniwersalna? Bo jestem na takim zadupiu gdzie nawet przelacznikow nie ma. A na necie jak sa jakies plytki to jakims kodem opisane, nie ma foty i HGW co to jest... :(

PS. Ale imho zabawa z wytrawianiem dawalaby wieksza satysfakcje i radoche. Mialbym o czym dzieciom opowiadac ;)

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok szykuje sie do robienia plytki. Jutro mysle bede mial wszystko co mi bedzie potrzebne ale jeszcze musze zrobic wzor sciezek. I tu nasuwaja sie moje 2 pytania:

Jaka grubosc sciezki?

oraz ktory z projektow uwazacie za lepszy?

Dołączona grafika

czy

Dołączona grafika

A moze macie jakis lepszy pomysl na poprowadzenie sciezek?

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o coś takiego mniej więcej.

http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=100791178

U mnie kosztuje w każdym elektronicznym około 2 zł ;)

A jeśli chodzi o wytrawianie to więcej satysfakcji, a tutaj IMHO, lekki bezsens. A co to podłączenia kabli to moim zdaniem jest to bez różnicy, lecz ten drugi schemat chyba będzie łatwiejszy w wykonaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu lekki bezsens?

No ale poki nie mam plytki i strasznie mi sie nudzi to euszylem dalej z praca nad fanbusem 1. :) Nozyczki, troche tasmy i 10 minutek przy dobrej muzyce i efekty:

3 kabelki nie ladnie odstaje bo czekaja na wtyki 3pin

Dołączona grafika

rozgaleziacz od akasy amber :) Mozna bedzie monitorowac obroty

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No i poki wszystko bedzie luzem latac to wolalem zaizolowac tasma :)

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tez racja ale widzisz z tymi kablami to syf sie robi. No jeszcze pomysle. Planuje zrobic bardziej skomplikowany uklad z diodami alarmujacymi (chyba postawie na glosniczek) i swobodna regulacja. Ale to kiedys w przyszlosci. Teraz musze sie zajac przygotowaniem zaslepki i montazem pozostalych koncowek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tez racja ale widzisz z tymi kablami to syf sie robi. No jeszcze pomysle. Planuje zrobic bardziej skomplikowany uklad z diodami alarmujacymi (chyba postawie na glosniczek) i swobodna regulacja. Ale to kiedys w przyszlosci. Teraz musze sie zajac przygotowaniem zaslepki i montazem pozostalych koncowek.

Dlatego właśnie zaproponowałem tą płytkę, zrobisz na niej te kilka ścieżek które potrzebujesz lutownicą i pozbędziesz się pajączka, a wszysko będzie składne i ładne estetycznie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale 3pin musialbym na krotkich kabelkach dolutowac co nie? no bo maja zabki dosc blisko a te dziorki sa dosc szeroko rozstawione.

Te dziurki są tak rozstawione że standardowy przełącznik powinien w nie wpasować, w każdym tak było na płytkach które ja miałem w rękach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po zakupach. Obejdzie sie bez plytki. Imho nie oplaca sie a tak prosty uklad. Ale za to uzbroilem sie w normalne przelaczniki i koszulki termokurczliwe, ciensza cyne i pare innych wynalazkow ktore znacznie ulatwili i umilily prace. Efekty? :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No akurat w Tarnowie nie jestem tylko we wiosce i tutaj nic nie mozna dostac. Mieli plytke ale 3cm x 4cm.... No ale imho wyszlo mi i tak niezle :) Podziwiac!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No jak narazie wszystko smiga az milo :D Mam nadzieje ze nic sie nie popieprzy i nagle nie przestanie sie krecic pentek na grafie ;) Chyba go podepne pod sys_fan na MoBo zeby byl monitoring i w razie czego komp sie wylaczyl. Jaki programik mnie w tym urzadzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dzieki :) Zapowiadalo sie duzo gozej co nie ;)

Wiec tak grafe podepne pod sys-fan na MoBo a Procka bede musial tak samo tylko ze pod CPU-fan co nie? No innego wyjscia nie ma. Tylko musze sobie skolowac jeden zenski wtyk 3pin zeby poprowadzic odczyt rpm dla cpu. Dla grafy wykorzystam przejsciowke z akasy amber (jest gotowy taki rozglaeznik).

A w speedfanie jak sie ustawia shut-down w razie wstrzymania pracy ktoregos z wentyli?

PS. Czy moj radek ucierpialby gdyby nieszczesliwie nawalil wentyl podczas pracy na windzie?

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

insektcc tez zrobie podobnie jak Ty tylko nie znam sie zabardzo na elektronice i mozesz mi napisac jak to jest z tymi kabelkami w #48? na pierwszym zdjeciu? bo nie wiem gdzie, co i jak polaczyc :(

A całeg topiku to nie łaska przeczytać :mur: Przecież kilka potów wcześniej (Tutaj) jest dokładnie rozrysowany schemat połączeń :mur:

Edytowane przez KvaNfield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Przecież tutaj nie ma płynnej regulacji napięć, tylko przełaczenie z 5V na 12 V :| A jeśli zależy Ci na płynnej ragulacji proponuje skożystać z opcji "Szukaj" :rolleyes:

Edytowane przez KvaNfield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie ja chce taka jak zrobil insektcc. Czyli same kabelki przelaczniki potrzebuje ? I co do rysunku pierwszego z #35 to ta czarna linia ma isc do pierwszego punkciku wyjscia 3 pinowego ? (musi sie zaminic miejscem z niebieskimi liniami tak?) Chodzi mi tylko o te punkciki :P

I mozecie mi jeszcze powiedziec czemu tak sa zlaczone http://www.coloss.superhost.pl/forum/przelacznik_024.jpg na tym obrazku kabelki np zolty i fioletowy? co tam jest pod ta owinieta izolacja ?

Edytowane przez Spinacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na gg sie z nim skontaktuje i wieczorem wszystko wyjasnie.

Co do kolorow kabli to niestety chcialem zeby byl porzadek i zolty - 12V, czerwony 5V, czarny - GND a wyjscia z przel. jakis inny kolorek ale niestety nie mialem tyle kabli danych kolorow. Tak ze wszystko jest pomieszane i kolorami sie nie sugerowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi