Skocz do zawartości
Gość Lanselot

Komputer Za 500£

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, nie siedzę w tematyce od kiedy sprzęt z podpisu przestał być swoistym hi-endem, proszę zatem o pomoc. Co do wymagań, to celem jest uzyskanie możliwie najlepszej wydajności 3D w tejże cenie. Komputer będzie używany do gier. Ponadto monitor, klawiatura, myszka i obudowa powinny być nowe, z oczywistych względów. Reszta oczywiście nie, ponadto poszczególne kompotenty nie muszą być na dzień dzisiejszy produkowane. Z własnego doświadczenia wiem, iż nie rzadko było to swoistą furtką do oszczędności, np. inwestycja w dobre, choć szybko wycofane z dystrybucji karty jak Radeon 9500 czy 9700.

Na gwarancji mi nie zależy, będzie raczej niemożliwa do realizacji ze wzgledów logistycznych.

Co do monitora, to zastanawiam się nad tym, choć czy przy tak ograniczonym budżecie nie należałoby tutaj poczynić oszczędności?

Kurs NBP na dzień dzisiejszy to 5,5196 PLN. Wychodzi ~2760 zł.

Edytowane przez Lanselot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój komputer najgorzej nie wygląda. Minusem jest jednak fakt, że jest oparty na podstawce Socket A. Więc raczej nie włożysz do niego dużo lepszego procesora. Mógłbyś wszystko sprzedać oprócz dysku i kupić zestaw oparty na np. Pentium D 930.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście chodzi o budowę zupełnie innego sprzętu od podstaw, komputer nie będzie dla mnie. Przepraszam, nie sprecyzowałem =].

Hmm... tak z ciekawości. Czyżbyśmy doczekali czasów, gdy Intel w jakimkolwiek przedziale cenowym byłby lepszy niż adekwatny system pod AMD? Nigdy wcześniej, bodaj od czasów pierwszych Athlonów i Duronów na Socket A nic takiego nie miało miejsca. Abstraciach!ąc już od faktu przeróżnych dywagacji nt. ultra hi-endu czy ultra extreme O/C =].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż. Teraz takie czasy, że świetnym wyborem jest Pentium D930. Jak półtora miesiąca temu kupowałem mój komputer, to był taki drogi, że aż strach pomyśleć. Teraz tak staniał, że jest świetnym wyborem, o jakości zbliżonej do dwurdzeniowych procków AMD i w niższej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na PCI-E za taką sumę kupiłbym :

Procesor : AMD Athlon 64 3000+ s.939 BOX

Płyta Główna : Gigabyte GA-K8NMF-9

RAM : Kingston DDR 1GB/400 Dual Channel

Dysk Twardy: Western Digital 120GB 8MB Cache SATA

Napęd : LG DVD-+RW [GSA-4167B] BOX

Napęd FDD: ALPS FDD 3.5

Karta Graficzna : CONNECT3D Radeon X1300 256/128 PCI-E

Obudowa : ModeCom FEEL 307 silver 400W

Monitor : Samsung 793 DF

Klawiatura : Logitech UltraX Media Keyboard

Mysz: Logitech B-58

Głośniki : Creative SBS260

Wszystko razem kosztuje 2823 zł - czyli jakieś 512 funtów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej nie kupować monitora LCD. Nie pokaże on wszystkich "bajerów", które posiada karta graficzna i można będzie używać tylko jednej rozdzielczości. Poza tym do grania musi być czas reakcji matrycy min. 8ms. Zamiast monitora LCD lepiej jest kupić lepszy procesor czy kartę graficzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej zostaję przy swoim stanowisku. Jak się chce, to zawsze można znaleźć. Nawet na allegro. A nowy monitor CRT 17 np. SAMSUNG 795DF kosztuje 500zł, a za 700zł można mieć CRT 19. Kupowanie LCD nie ma poprostu sensu. LCD gorzej odzwierciedla kolory, do grania musi mieć niski czas reakcji, a to kosztuje i jest 2 razy droższy - dodam też w LCD występują tzw. "martwe piksele". Zamiast LCD lepiej jest kupić CRT i pozostałe pieniądze wydać na kartę graficzną czy procesor. Ja mam swojego SAMSUNGA 755DFX 3 lata i jest niezawodny i jest jednym z najlepszych CRT 17 jakie są np. w rozdzielczości 1024x768 maksymalne odświeżanie ekranu to 100HZ, a nie jak prawie we wszystkich CRT 85HZ. Jednak 85 HZ również pozwala na komfortową pracę. Także najlepiej jest znaleźć na allegro SAMSUNGA 755DFX. Jest on tani i bardzo dobry. Nie radzę kupować LCD i nie zgadzam się z opinią, że LCD jest zdrowy dla oczu. W większości monitorów LCD nie ma powłoki antyrefleksyjnej, a jest ona w prawie każdym monitorze CRT, a LCD z tą powłoką kosztuje bardzo dużo. Inaczej mówiąc LCD nie jest dobrym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej nie kupować monitora LCD. Nie pokaże on wszystkich "bajerów", które posiada karta graficzna i można będzie używać tylko jednej rozdzielczości. Poza tym do grania musi być czas reakcji matrycy min. 8ms. Zamiast monitora LCD lepiej jest kupić lepszy procesor czy kartę graficzną.

buahahahahahaahahaha :lol: :lol: a jakich to bajerów nie pokaże LCD co?? nie pokaże HDRu?? AA?? czy może AF?? sprecyzuj mistrzu B)

a po drugie grałeś kiedyś na mniejszej rozdizelczości niż zalecana w LCD?? np na 19" w 1024x768 grałeś?? bo wcale to źle nie wyglada , nawet powiem więcej wygląda bardzo dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie zdanie:

CRT jest dobry do gier, a LCD do internetu itp

też miałem takie zdanie jeszcze z rok temu..ale tylko dlatego że byłem "straszony" naokoło na forum że jest smużenie, kolory do [gluteus maximus], etc

ale po zakupie tego co mam w sygnaturce zmieniłem zdanie o 360 stopni..monitory LCD tez sa dobre do grania i ogladania filmow..wręcz bardzo dobre..oczywiście zapewne nie te po 800 zł w marketach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie chce to można :) - http://www.allegro.pl/item103414869_monito...bez_minimu.html A zresztą bądźmy szczerzy - komputer będzie lepszy z dobrym monitorem LCD (np. ASUS MM17DE - 17cali 8ms za 900zł) i kartą graficzną (np. Gigabyte Radeon X550 za 224zł) czy może z monitorem Samsung 795DF za 500zł i kartą graficzną ASUS X1600XT za 620zł ? Gdzie lepiej dołożyć pieniądze ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no tutaj nie ma dyskusji skoro ma być do gier to przy tak ograniczonym budżecie tylko dobre CRT i 7600GS na pamięciach 1,4 bądź 1,2 ns 128 lub 256 MB to juz do wyboru, a co do polecania X1300 i tekstów w stylu do tego LCD obsłuży w wysokiej rozdziałce :mur: poprostu N/C polacanie x1600 też nie jest szczególnie sensowne bo nowe gf7600 akurat rządzą w tym segmencie i byłoby to conajmniej nieracjonalne

jeżeli już musi być ati to x800GTO lub GTO2 a taniej tylko palit x1600 pro golden ( to jest karta z szybszymi pamięciami 1,4 ns, i rdzeniem podniesionym do XT ustępuje 7600 gs ale `jest to dosyć rozsądny wybór )

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi