krisoo Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 powstaje sporo topików na temat podział ... każdy pisze co i ile na jakiej partycji ale niektórzy nie wiedzą jak je robić konfigurować itd Mógł by ktoś tutaj napisać jak i czym robić partycje Np programem partition magik dokładnie krok po kroku jak podzielić nowy dysk na przykładzie np 250 GB Chodzi dokładnie gdzie i jak ustawiać swap dyski logiczne itd Wszystkie info potrzebne do podziału dysku napisane w sposób aby ktoś kto w życiu nie widział dysku na oczy wiedział jak go podzielić i skonfigurować Tu sie nie chwalimy jakie kto ma tylko jak je zrobić profesjonalnie. Ja osobiście do tej pory dzieliłem według mojego uznania na 2 lub 3 partycje bez wnikania w szczegóły gdzie i ile czego i też jestem zainteresowany poprawnym zrobieniem podziału dysku Tak czy inaczej topik łopatologiczny :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) poczytaj sobie TO oraz poszukaj TU, znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania Edytowane 6 Maja 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Nie polecam takich programów do robienia partycji. Wg mnie jedynym dobrym sposobem jest format calego dysku i dopiero partycjowanie fdisk.exe , juz nie jeden przez te programy musial formatowac wszystko bo mu sie "popsuło" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Nie jedynym. Tworzenie partycji w Win 2000/XP/2003 jest nawet lepsze i działa prawidlowo z duzymi dyskami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Ja pierwszy raz partition magicem dzieliłem, nic nie wiedziałem, a program był jeszcze po angielsku i się skapłem i podzieliłem tak jak chciałem. Program jest bardzo prosty w obsłudze i NIE TRACI DANYCH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 i NIE TRACI DANYCH. Pod warunkiem ze nie wyskoczy podczas tworzenia jeden z wielu dziwnych błedów jakie ma PM, a i czasem po pm potrafią po jakims czasieznikac cale partycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Nigdy się nie spotkałem ze znikaniem partycji zrobionych w PM8. IMHO jest to najlepszy programik do robienia partycji. Oczywiście wersja dosowa bootowalna z płytki CD. Dodatkowo FDISK ale tylko wtedy jak są problemy z MBR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 najlepszym programem do partycjonowania dysków w Windows 2k/XP/2003 jest: diskmgmt.msc FDISK nie istnieje na powyższych systemach, a wersja dostarczana na płycie instalacyjnej Windows 95/98 nie obsługuje dysków większych niż 128GB, wyjątkiem jest Windows ME który posiada FDISK-a który operuje na liczbach 32bit co daje mu możliwość partycjonowania dysków o pojemności 500GB, ale tu kończą się jego możliwości :D PM, jest dopuszczalny jedynie prodczas eksperymentów, takich jak zmiana rozmiaru/łączenie partycji, rozmiaru klastra bez formatu itp..., osobiscie nie polecam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Oki. To nawet diskmgmt :) Juz mi sie myli ze starym dobrym fdiskiem :) Ale wszystkie programy typu partition magic to szajs i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 wyjątkiem jest Windows ME który posiada FDISK-a który operuje na liczbach 32bit co daje mu możliwość partycjonowania dysków o pojemności 500GB, ale tu kończą się jego możliwości :D Zaktualizowany fdisk dla 98 ma chyba te same mozliwosci(była aktualizacja po tym jak miał problemy z podawaniem prawidowych wielkosci na dyskach > 64GB) http://support.microsoft.com/Default.aspx?kbid=263044 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Każdy ma swoje zdanie i swojego faworyta Ja tam dzielę dosowym PM8 bo moi klienci najczęściej mają już zainstalowany system i ani im sie śni jeszcze raz wszystko reinstalować. 3 minuty i już dodatkowa partycja zrobiona. Nie wiem czy jest jakis program który zrobi to szybciej. Jeszcze żaden klient nie wrócił do mnie z żalem że mu partycja zniknęła (a klienci sa tacy, że nawet jak im chmurka w windowsie wyskoczy to od razu dzwonia po pomoc, a co dopiero zniknięcie całej partycji :-) ), a to już dobre kilka lat i kilkaset zrobionych partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Zaktualizowany fdisk dla 98 ma chyba te same mozliwosci(była aktualizacja po tym jak miał problemy z podawaniem prawidowych wielkosci na dyskach > 64GB) http://support.microsoft.com/Default.aspx?kbid=263044 tak, tylko zaktualizowany FDISK nie znajduje się na płycie instalacyjnej Win 98, został dodany dopiero do Win ME Edytowane 6 Maja 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...