Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, spalił mi się na płycie głównej kontroler ATA, razem z kontrolerem padł HDD. Mam zamiar kupić teraz jakiegoś HDD ale jesienią zmieniam kompa całkowicie dlatego wolał bym kupić dysk SATA(przyszłościowe itp.) zastanawiałęm sie nad kupnem kontrolera SATA (coś z chipem Silicon Image, bo są tanie), słyszałem natomiast że nie można uruchomiś konputeraz z HDD podłaczonego do kontrolera. Rozważam także kupno kontrolera ATA i przejściówki ATA>SATA, ale niewiem czy takowa w ogóle istnieje, proszę o pomoc

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejsciówki takiej nie ma, nie rozumiem dlaczego sie nie da zabootować systemu z zewnętrznego kontrolera ?

- ustawiasz w biosie start z tego kontrolera, zaleznie od biosa moze sie to róznie nazywać ale w starszym sprzecie generalnie jest to widziane jako SCSI

- przy instalacji Windowsa podajesz mu dyskeitke ze sterami do kontrolera

Cała filozofia, ma działać i juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejsciówki takiej nie ma, nie rozumiem dlaczego sie nie da zabootować systemu z zewnętrznego kontrolera ?

- ustawiasz w biosie start z tego kontrolera, zaleznie od biosa moze sie to róznie nazywać ale w starszym sprzecie generalnie jest to widziane jako SCSI

- przy instalacji Windowsa podajesz mu dyskeitke ze sterami do kontrolera

Cała filozofia, ma działać i juz

Nie wiem jak to jest z kontrolerami dodatkwoymi SATA na PCI ale np. na ATA jesli kontroler nie ma wlasnego biosu to wystartowanie kompa z takiego kompa jest niemozliwe jak mnie pamiec nie myli. Nie wiem czy w przypadku SATA tez jest to ograniczenie ale radzilbm to sprawdzic przed kupnem kontrolera bo potem moga byc problemy i placz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to jest z kontrolerami dodatkwoymi SATA na PCI ale np. na ATA jesli kontroler nie ma wlasnego biosu to wystartowanie kompa z takiego kompa jest niemozliwe jak mnie pamiec nie myli. Nie wiem czy w przypadku SATA tez jest to ograniczenie ale radzilbm to sprawdzic przed kupnem kontrolera bo potem moga byc problemy i placz.

Każdy aktualnie sprzedawany kontroler ma swój bios i nigdy w przeszłości też nie spotkałem żeby jakiś nie miał :-| - będzie działać na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy aktualnie sprzedawany kontroler ma swój bios i nigdy w przeszłości też nie spotkałem żeby jakiś nie miał :-| - będzie działać na 100%.

Dzialac bedzie dzialal tylko czy pozwoli na start OS z dysku podpietego do tego kontrolera.

Najtanszy kontroler na allegro to ST-108 i przeszukujac googlaczem nie tylko na poslkich ale takze na zagranicznych stronach i nigdzie nie znalazlem informacji czy z kontrolera mozna startowac system. Wszedzie jest napsiane ze zgodny z tym i tamtym, ze mozna zastosowac przejsciowke dla dysko P-ATA itd. ale nic o starcie OS'a z dysku podpietego do tego kontrolera dlatego lepiej wczesniej zapytac sie czy kontroler obsluguje to to nic nei kosztuje. Jest na kontrolerze oprocz glownego chipsetu jakis ukladzik scalony ale czy to biosik czy nie nie wiem :).

PS

A co do P-ATA to nadal mozna kupic kontroler bez wlsnego biosu :)

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi