Skocz do zawartości
Ghost

nForce2 ABIT & ASUS...

Ktora z tych plyt glownych byscie wybrali?  

1. 1. Ktora z tych plyt glownych byscie wybrali?

• ABIT NF7-S
      28
    • ASUS A7N8X Deluxe
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Mozliwosci OC obu plyt sa podobne a i tak Epox jest jak narazie najlepszym mobo do OC narazie :)

Pora na wyposazenie:

- ASUS A7N8X Deluxe nForce2-ST SocketA U/133 RAID SerialATA DDR400 Sound 6ch. DD USB 2.0 2xLAN 2xFireWire 1394 ATX - 699 zl w Polbrasie !!!

Abit troche namieszal( oba prdukty w sklepie Sirius.pl):

- ABIT NF7-S nForce2-SPP SocketA U/133 SerialATA DDR400 Sound 6ch.& VGA USB 2.0 2xFireWire 1394 ATX 649 zł

- ABIT NF7-S nForce2-SPP SocketA U/133 SerialATA DDR400 Sound 6ch. USB 2.0 2xFireWire 1394 LAN ATX 629 zl

Jak widac :

- 1 mobo Abita ma jakas marna grafe VGA (nie mylic z chipsetem z wbudowanym GF4 MX czyli IGP !!!)

brak RAID i karty LAN

- 2 mobo Abita wg mnie najbardziej sensowny zakup na co komu jakas marna grafa VGA, opcja karty LAN na opkladzie mobo jest bardziej przydatna :)

Tak czy owak patrzac na ceny i wyposazenie to Asus Deluxe rzadzi:)

Jesli ktos jednak nie patrzy na cene to powinien wybrac Chaintech'a:

Chaintech CT-7NJS Zenith nForce2-ST SocketA ATA/133 RAID SerialATA DDR400 Sound 6ch. 6xUSB 2.0 3xFireWire 1394 LAN ATX - niestety cena 889 zl zwala z nog ale za wyposazenie jest naprawde godne podziwu - otrzymujemy nawet kabel optyczny do podlaczenia wzmacniacza ac-3 do wyjscia cyfrowego:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam abita nf7-SL za 520zl, ma wszystko to co wersja "S" czyli(kopiuj/wklej z siriusa):

Typ gniazda procesora: Socket A;

Typ procesora: Athlon, Athlon XP, Duron;

Liczba gniazd procesorów: 1;

Producent chipsetu: NVidia;

Typ chipsetu: nForce2-SPP;

Częstotliwość szyny FSB: 266 MHz, 200 MHz, 333 MHz, 400 MHz;

Rodzaj pamięci: DDRAM;

Liczba gniazd DDRAM: 3;

Częstotliwość szyny pamięci: 333 MHz, 200 MHz, 266 MHz, 400 MHz;

Maksymalna wielkość pamięci: 3 GB;

Interfejs dysków ATA: 133 MB/s;

Wbudowany układ VGA: nie;

Wbudowany układ dźwiękowy: Realtek® ALC650 6-kanałowy;

Złącze AGP: 8x (1.5 V only);

Układ LAN: tak;

Złącza PCI: 5;

Złącza USB 2.0: 4 szt.;

Wbudowany układ SCSI: Nie;

Układ RAID ATA: nie;

Cechy dodatkowe:

-2 x IEE1392 (FireWire),

-RAID na 2 x SATA;

Format: ATX;

wersja SL nie ma przjesciowki ABIT Serillel

plytka dziala mi bez zarzutu, ss ownuje, nie zaluje ze kupilem wersje SL :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też ostatnio stałem przed takim wyborem i padło na ABITA NF7s  ASUS ma gorszy dźwiek i support

Wersja Deluxe ma gorszy dźwięk :?:

Pełny SoundStorm z kodowaniem do Dolby Digital :?:

W czym jest gorszy od Abita :?:

Skąd wiesz, że support jest gorszy :?: Sam sprawdzałeś, czy usłyszałeś od kogoś :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL. Co znaczy, że Asus ma gorszy dźwięk? To ten sam SS (chyba, że mówisz o płycie non deluxe). No, może nie do końca ten sam - asus dokonał kilku kosmetycznych zmian.

Ja wybrałem Asusa, ale pewnie gdybym wybrał Abita, też bym nie płakał.

Z istotniejszych różnic:

1. Abit większe możliwości zmiany napięcia (więc lepsza podkręcalność - ale różnica niezbyt wielka a dla mnie nie było to istotne kryterium).

2. Asus ma wyjście cyfrowe elektryczne, abit optyczne (mi nie robi różnicy, bo głośniki mają obydwa).

3. Asus ma 2 sieciówki - Abit AFAIK 1

4. Spodobał mi się iPanel deluxe do asusa - jestem w trakcie jego zakupu (niestety, dosyć trudno dostać).

5. W wersji Gold do asusa dołączane jest oprogramowanie intervideo (w tym najlepszy IMO dvdplayer windvd). Ale kto w tym pirackim kraju się przejmuje takimi drobiazgami ;)

Poczytaj przyklejone topiki dotyczące tych płyt - zobaczysz jakie problemy wychodzą w praniu. Ja oceniłem (subiektywnie) że więcej problemów stwarza Abit i głównie dlatego wybrałem Asusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozumialbym, gdybys mial dylemat: ABIT NF7-S vs. EPOX 8RDA3+. Sam niedawno stalem przed takim wyborem (moj KD7 umarl) i wzialem NF7-S ze wzgledu na SS. Co do ASUSA to swietna firma, jednak ja nie jestem do niej przychylnie nastawiony (polecalbym ja ludziom, ktorzy szukaja markowej, stabilnej i bezpiecznej platformy bez wiekszego zaciecia do OC). Tobie o ile wogole OC wchodzi w gre proponuje NF7-S bo ma wszystko to co ASUS a do tego o niebo lepsze mozliwosci OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Limero skąd wziełeś cene 699 za asusa ja za swijego zabuliłem 565 zeta a co do płyt abit ma troche lepsze warunki do oc gdyż oferuje możliwość ustawienia vcore do jak sie nie myle 2.35 v a Asus tylko 1.85. Obie płyty są godne polecenia ale ja mając do wyboru obie wybrałęm asusa i wcale tego nie żałuje

o w morde tak sie zaczytałem ze nie luknełęm że to post z 20 stycznia sorka limero wtedy faktycznie asus stał po 700 zeta :oops:

pozdro spider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..i tak Epox jest jak narazie najlepszym mobo do OC narazie :)

..a mnie 8RDA+ troszke rozczarowal. mialem rev. 1.1 ale na starszej wersji NB i byla LIPNA. 98SE nie chcial na niej stabilnie pracowac (fakt ze stery byly jeszcze slabe) i mialem problemy z FSB=>200 i ostrymi timingami. co jakis czas resety i qrwica mnie jush brala bo wymienialem pamieci chyba 10x. do tego sledz z wyjsciem cyfrowym kosztowal jakies kosmiczne pieniadze i plyta nie miala SATA. do OC na NB trzeba bylo dolozyc jakis wiatrak i jeszcze bawic sie drutmody zeby podniesc mu napiecie. poprostu LIPA jak sie patrzy. uprzedzilem sie do Epoxa. i dobrze bo RDA3 znowu nie ma SSa wiec znowu LIPA. zmienilem na NF7-S i zrobilbym to jeszcze raz. jedyny minus tego Abita to fakt ze czasem cos potrafi zakaszlec w glosnikach. rzadko ale jednak. reszta miod. jako alternatywe bralbym jeszcze pod uwage tego Soltka na nForce2 bo ponoc swietni sie kreci. ale tylko w wypadku gdyby nie zalezalo mi na SS. tak wiec moje subiektywne odczucia sa troshke inne. nie chce rzucac tezy ze Epox to LIPA ale tak bylo z tym moim egzemplarzem. wiadomo co sztuka to inna. dla siebie jednak wybralbym Abita..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..a mnie 8RDA+ troszke rozczarowal. mialem rev. 1.1 ale na starszej wersji NB i byla LIPNA. 98SE nie chcial na niej stabilnie pracowac (fakt ze stery byly jeszcze slabe) i mialem problemy z FSB=>200 i ostrymi timingami. co jakis czas resety i qrwica mnie jush brala bo wymienialem pamieci chyba 10x..

U mnie też 98SE nie działało(wogóle, po zainstalowaniu sterków przy wchodzeniu do Win niebieski ekran). Nie wiem szczerze mówiąc jaki mam NB, jeszcze 200Mhz na dłużej nie dawałem(czekam aż wkońcu kupie sobie radiator na SB i zrobie rehobusa wkładając kilka wiatraczków do budy - dodam, czekam już kilka miesięcy :( - lenistwo i niewiedza to straszne rzeczy). Teraz wybrałbym Abita NF7 2.0 (zresztą jutro qumplowi składamy kompa opartego właśnie na tej płytce :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...