Skocz do zawartości
msn

Zalman Zm-stg1

Rekomendowane odpowiedzi

2-3 stopnie nie są warte braku możliwości wyczyszczenia, stałego łączenia się z ihs i bazą coolera, a także niszczenia powierzchni <_< imho tylko do benchingu, gdzie indziej nie ma sensu.

2-3 może nie, ale 6 już tak, ale to tylko moja opinia, ja nie żałuje zakupu collaboratory, a wszystko da się zczyścić, wystarczy się troche postrarać.

O niszczeniu jakiej powierzchni ty mówisz? To tylko alu niszczy, z miedzią jest spoko... :P

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2-3 może nie, ale 6 już tak, ale to tylko moja opinia, ja nie żałuje zakupu collaboratory, a wszystko da się zczyścić, wystarczy się troche postrarać.

O niszczeniu jakiej powierzchni ty mówisz? To tylko alu niszczy, z miedzią jest spoko... :P

Super jest z miedzią, dlatego taki koleś z xtremesystems, i to nie jakaś lama z 10 postami tylko 10000+ nie mógł wyczyścić tej pasty z miedzianej bazy, stosujac cokolwiek... skończyło się na rysach i syfie... zreszta twoje 6 stopni, na tym "prawie jak chłodzenie" zalmanie... za dużo minusów, stare dobre pasty srebrne/ceramique wystarcza, szczegolnie ze teraz nawet dual core schodza do 70-80W, wiec jaki jest sens zyskiwać 1-2C kosztem problemów.

Bez papieru ściernego z miedzi nie schodzi

ciekły metal + miedź + miesiąc czasu

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z zalmana zczyscilem, i zadnych rys nie zostawiłem :D

zreszta twoje 6 stopni, na tym "prawie jak chłodzenie" zalmanie...

co??? :lol:

edit

ciekły metal + miedź + miesiac czasu + pasta polerska + 10minut = nie ma nawet śladu :D

edit2:

Kurde, 18 postów ma i myśli że wszystkie rozumy pozjadał(to do tej twojej kwestii o moim zalmanie) :D

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z zalmana zczyscilem, i zadnych rys nie zostawiłem :D

co??? :lol:

edit

ciekły metal + miedź + miesiac czasu + pasta polerska + 10minut = nie ma nawet śladu :D

edit2:

Kurde, 18 postów ma i myśli że wszystkie rozumy pozjadał(to do tej twojej kwestii o moim zalmanie) :D

Kolego, na polskich forach o komputerach mam 10k+ postów więc nie szczekaj, jak robisz polerke pastą polerską to masz coś z głową, robisz syf który nie przewodzi dobrze temp. Poza tym jakbyś nie zauważył to cała branża np. Conroe 2 rdzenie - 65W idzie w kierunku zmniejszenia wydzielania ciepła, do tego nowe chłodzeni pokroju ninja zyskują 2C na tej "super paście". Wszystkie minusy przeważają i płynny metal jako warstwa przewodząca jest idiotycznym pomysłem.

btw to ten zalman to jest żal a nie chłodzenie.

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, na polskich forach o komputerach mam 10k+ postów więc nie szczekaj, jak robisz polerke pastą polerską to masz coś z głową, robisz syf który nie przewodzi dobrze temp.

I tu już widze jak ty się znasz bardzo.. :lol: Lekkościerna pasta polerska nie zostawia syfu jeśli się ją później zmyje, a nawet zetrze lub jeszcze lepiej zetrze z szmatką polaną benzyną ekstrakcyjna :lol:

Poza tym jakbyś nie zauważył to cała branża np. Conroe 2 rdzenie - 65W idzie w kierunku zmniejszenia wydzielania ciepła, do tego nowe chłodzeni pokroju ninja zyskują 2C na tej "super paście". Wszystkie minusy przeważają i płynny metal jako warstwa przewodząca jest idiotycznym pomysłem

Zenfist na ninji dzieki tej pascie zyskał chyba 4 czy 5 stopni... :lol: A pozatym niskie wydzielanie ciepła jest na starcie, przy oc każdy pojedyńczy stopień może zrobić wieelką róznice.

btw to ten zalman to jest żal a nie chłodzenie.

Podaj choć jeden racjonalny dowód mówiacy że ten zalman jest mało wydajny!! :lol:

Wydajnościowo praktycznie nie różni się od freezera, może 1st. gorszy jest.

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej co to w ogole jest za licytacja na ilosc postow? Co ma jedno z drugim? Tez moge stwierdzac oczywiste albo i nabic sobie posty na pisaniu bzdur. Tak ze nie sugerujcie sie czyms takim. A pozatym to spokojnie no, nie klucic mi sie tu o paste...

PS. Sarkazz jak 2-3*C to malo dla ciebie to podnies sobie o tyle temp. ciala ;)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
joke! :lol:

Mowisz tez ze co to tam 2-3*C (choc dzieki takiej pascie mozna wiecej zyskac) to tez moglbys tak powiedziec o sciganiu w Prime. Ze "ee tam dwie sekundy lepszy, tez mi roznica", ale dzieki temu nie stoimy w miejscu tylko posuwamy sie do przodu. Dzieki takiemu mysleniu zeby wyciskac ze sprzetu najwiecej jak sie da za rok zyskujemy widoczne efekty. W przeciwnym wypadku stalibysmy w miejscu, a mi sie to nie widzi ;).

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co wg. ciebie jest wydajne?

Tylko i wyłącznie ninja? :lol:

Jak dla mnie to ten zalman jak za te 80pln które na niego wydalem jest super, proc 2800MHz na 1,57V real i przy s'n'm i tej paście mam 46-47*C na 1400rpm...

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katana jest dość mocno zbliżona wydajnościowo do freezera64(co za tym idzie do zalmana)Pozatym to wszystko co podałeś nie nadaje się na zima cooling bo woda w HP pozamarza (ale to już inna historia), a dodatkowo wszystko co podałeś jest 2-3 klasy cenowe powyżej mojego chłodzenia (poza kataną).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ninji też trza paste kupić chyba, nie?

Koszt ninji 150zl+AS5 15zl (przykładowo) = 165zl.

55zl różnicy jak nie patzrec, a jak chcesz do ninij kupić dobra paste to bedzie 70zl różnicy.

Zalmana kupilem za 80zl 9miechów temu, tera kupisz za 65-70 a jak masz szczescie to za 60 wyrwiesz.

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ninji też trza paste kupić chyba, nie?

Koszt ninji 150zl+AS5 15zl (przykładowo) = 165zl.

55zl różnicy jak nie patzrec, a jak chcesz do ninij kupić dobra paste to bedzie 70zl różnicy.

Zalmana kupilem za 80zl 9miechów temu, tera kupisz za 65-70 a jak masz szczescie to za 60 wyrwiesz.

Czemu podajesz cene nowej Ninjy i użwanego zalmana? Może polecimy po sklepowych?

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14448

wtedy masz 145 vs 155 zł....

zalman + pasta wyjdzie wtedy DROŻEJ :lol2:

i skończ już jęczeć, bo nikogo to nie obchodzi i robvisz OT

RESUMUJĄC

ninja + pasta = 148 + 14 = 162

zalman + pasta = 145 + 41 = 186

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znajdź mi używaną ninje (:lol:), to jest jasne że nie ma sensu kupować nowego zalmka.

OT to ty tutaj zacząłeś robić chwaląc się swoją niewiedzą...

Edit:

Dlaczego do zlamka dajesz inna paste niz do ninji? :lol:

Ja moge mieć nówkę Ninję poniżej 100 zł

Ze ty możesz to nie znaczy że każdy może, (a pozaytm miałbym opory kupować kradziony sprzęt :lol:) Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moge mieć nówkę Ninję poniżej 100 zł :lol2: Dlaczego do zalmana daje tę twoją uber pastę a do ninjy dają moją ulubioną ceramique... nie wiem, moze dlatego że ciągle polecasz to ciekłe coś? Nie wiem, może dlatego że to temat o ciekłych pastach? naprawde, nie wiem czemu do zalmana dałem inną pastę, to jest jakiś tajemniczy spisek.

@ "Ze ty możesz to nie znaczy że każdy może, (a pozaytm miałbym opory kupować kradziony sprzęt )"

Nie kradziony, tylko nie z polski, a że sporo osób jeździ to transport free.

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra no spokoj dziewczyny ;)

Dzisiaj zamowie zalmana, bedzie pewnie w srode (kochana Poczta Polska....) to opowiem co i jak sie maja sprawy.

@Sarkazz noo jak tak tanio mozesz miec ninje to zalmana pewnie darmo dostaniesz ;)

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam

Ze jesli ten zalman nie bedzie powodowal niszczenia ALu

oraz jesli bedzie Wydajniejszy nawet te 3-4 stopnie w stosunku do AS5

to i tak bedzie bardzo Oplacalna Pasta

za 35 ziko (pozniej pewnie taniej - bo wiadomo nowosci sa drogie) otrzymujemy 3,5 grama swietnej i wydajnej pasty ktora byc moze bedzie minimalnie gorsza lub lepsza od CLLS czas pokaze

ale i tak sadze ze bedzie dobra i oplacalna propozycja

Edit

Sarkazz

zalatw mi za 100 ninje - :D chetnie odkupie od ciebie

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mowa o zalmanie a o liquid pro. Do benchingu zawsze będzie sens, ale te pare stopni to przy 3ghz ile? 10-20mhz? Mozesz powiedziec - zawsze cos, ale jak to bedzie wygladalo przy freon wc, fc, di, ln2? Wiesz co da sie wyciagnac z niewiele drozszego od freezera sonic tower? O wieeeeeele więcej niz z freezera.

Dołączona grafika

91 zł, to nawet nie jest najtanszy sklep, za tyle ninja do mnie przyjedzie... tanio, nie?

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że jest jej więcej nie proporcjonalne do ilości posmarowanych procków, CLLP się naprawde mało używa, a co do niszczenia alu?... ile osób tera używa chłodzenia z alu podstawą?

Że nie bedzie lepsza to raczej wiadomo(po samym wyglądzie widać że ma niemetalowe domieszki) :wink:

Edit:

Faktycznie sonic tower nie jest dużo drozszy od freezera, tylko 2 razy :lol:

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że jest jej więcej nie proporcjonalne do ilości posmarowanych procków, CLLP się naprawde mało używa, a co do niszczenia alu?... ile osób tera używa chłodzenia z alu podstawą?

Że nie bedzie lepsza to raczej wiadomo(po samym wyglądzie widać że ma niemetalowe domieszki) :wink:

Pozyjemy - zobaczymy - ja wcale bym taki nie byl pewien ze ten CLLP bedzie wydajniejszy od nowego produktu zalmana

a AL uzywa sie wbrew pozora chodzby np na chlodzeniach chipsetu na Mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przykład ty?

2165516[/snapback]

40 zł za 12 stopni mniej na max rpm to jest COŚ

2165537[/snapback]

Wentyl? Ten w zasilaczu wystarcza do utrzymania poniżej 40C A64 2,7GHz...
Ale wtedy już nie jest tak wydajne, zwłaszcza jak się nie ma zasilaca z 12/14 od spodu. Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te wstaweczki po bokach ani troszke nie przeszkadzaja :wink:

Nom, to jest też dodatkowa funkcja tej pasty - usuwa, dosłownie, te wstaweczki

Dołączona grafika

Wentyl? Ten w zasilaczu wystarcza do utrzymania poniżej 40C A64 2,7GHz...

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi