Gość Lemon-Cola Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Amerykańska Politechnika Rensseelaer podpisała umowę ze stanem Nowy Jork oraz koncernem IBM na mocy której, zbuduje jeden z dziesięciu największych superkomputerów na świecie. Koszt budowy takiej maszyny oceniany jest na 100 mln USD. Konstrukcja nowego superkomputera zostanie oparta na obecnym „monstrum” IBM o nazwie Blue Gene. Moc obliczeniowa ma oscylować w granicach 70 trylionów operacji na sekundę. Maszyna ma przede wszystkim pomóc naukowcom w opracowywaniu mniejszych i szybszych półprzewodników oraz w badaniach nad rozwojem nanotechnologii. Superkomputer będzie ulokowany w parku technologicznym Politechniki Rensselaer i w założeniu ma przyczynić się do powstania od 300 do 500 nowych, wysokowyspecjalizowanych miejsc pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 :blink: Nie no zawsze tylko IBM robi potężne maszyny. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Cytat 0 trylionów operacji na sekundę.A ile to jest GHz...??? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Na GHz nie da sie tego bezposrednio przeliczyc. Superkomputery w duzym stopniu wykorzystuja przetwarzanie rownolegle, wiec w jednym cyklu moga robic ogromna ilosc operacji przy relatywnie nieduzym zegarze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Co nie zmienia że jeden Hz=1 operacja/sekundę. Możesz sobie policzyć, bo mi się nie chce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 niekoniecznie, bo AMDki w jednym cyklu 1Hz moga zrobic i 4 operacje :P czy wiecej nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 IamWeasel napisał(a): Co nie zmienia że jeden Hz=1 operacja/sekundę. Możesz sobie policzyć, bo mi się nie chce :) Wlasnie o to mi chodzi, ze nie. Przetwazanie rownolegle polega na tym, ze wykonuje sie wiele operacji na raz. Nie wiem, ile moze taki superkomputer, ale nie zdziwilbym sie, gdyby wykonywal np. 5k operacji w jednym cyklu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...