Skocz do zawartości
Gość Lemon-Cola

Powstanie Kolejny Superkomputer

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lemon-Cola

Amerykańska Politechnika Rensseelaer podpisała umowę ze stanem Nowy Jork oraz koncernem IBM na mocy której, zbuduje jeden z dziesięciu największych superkomputerów na świecie. Koszt budowy takiej maszyny oceniany jest na 100 mln USD.

Konstrukcja nowego superkomputera zostanie oparta na obecnym „monstrum” IBM o nazwie Blue Gene. Moc obliczeniowa ma oscylować w granicach 70 trylionów operacji na sekundę. Maszyna ma przede wszystkim pomóc naukowcom w opracowywaniu mniejszych i szybszych półprzewodników oraz w badaniach nad rozwojem nanotechnologii.

Superkomputer będzie ulokowany w parku technologicznym Politechniki Rensselaer i w założeniu ma przyczynić się do powstania od 300 do 500 nowych, wysokowyspecjalizowanych miejsc pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na GHz nie da sie tego bezposrednio przeliczyc. Superkomputery w duzym stopniu wykorzystuja przetwarzanie rownolegle, wiec w jednym cyklu moga robic ogromna ilosc operacji przy relatywnie nieduzym zegarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IamWeasel napisał(a):

Co nie zmienia że jeden Hz=1 operacja/sekundę. Możesz sobie policzyć, bo mi się nie chce :)

Wlasnie o to mi chodzi, ze nie. Przetwazanie rownolegle polega na tym, ze wykonuje sie wiele operacji na raz. Nie wiem, ile moze taki superkomputer, ale nie zdziwilbym sie, gdyby wykonywal np. 5k operacji w jednym cyklu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi