Skocz do zawartości
Electron

Formatowanie nisko poziomowe hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupic od kumpla dysk 20 gb seagata po low formacie .za bardzo sie nie orientuje co to jest ten low format .i co jest wart taki dysk po takim formacie.chodzi mi konkretnie o zywotnosc takiego dysku,jego wytrzymałosc.z góry dziekuje za wszelka pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze strony:

http://strony.wp.pl/wp/jaceek2/ciekawostki_9.htm

http://www.dyski.wirt.pl/

BIOS typowego PC, a ściślej mówiąc jego rozszerzenie pod nazwą Setup, wśród różnych mniej lub bardziej użytecznych opcji wyposażone jest w funkcję formatowania niskiego poziomu. Narzędzia tego nie należ używać!

Utrzymywana wciąż w myśl zasady downward compatibility funkcja przeznaczona była jeszcze dla dysków MFM, pozbawionych wbudowanej inteligencji, a jej użycie na współczesnym dysku spowoduje przede wszystkim włączenie do eksploatacji wszystkich dotychczas zablokowanych sektorów dysku zarówno tych, które oznakowano jeszcze w testach fabrycznych jako wadliwe, jak i tych, które uległy uszkodzeniu w trakcie eksploatacji i zostały zablokowane przez system SMART.

Tak spreparowany dysk może zawieść w dowolnym momencie, a nie należą do rzadkości przypadki, gdy Low level format powoduje uszkodzenie deskryptorów nośnika (systemowy zapis na dysku, określający jego parametry) w taki sposób, że środkami dostępnymi dla użytkownika czy nawet typowego serwisu, nie da się już odzyskać kontaktu z dyskiem. Dopiero odpowiednie narzędzia firmowe pozwalają na jego odratowanie. Ale nawet uratowany firmowym oprogramowaniem dysk nie zapewni już takiej niezawodności zapisu, jaką miał przed zabiegiem fabryczne testy, dokonywane w odpowiednim środowisku sprzętowym, wykrywają i blokują również te sektory, które przez oprogramowanie testujące są traktowane jako jeszcze całkiem dobre. Jeśli zatem nie chcemy zepsuć sobie dysku, najlepiej w ogóle zapomnieć o istnieniu możliwości ?formatowania niskiego poziomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lowformat sie robi gdzy na dysku wystapia bad sektory w duzej ilosci i jest to ostatnia deska ratunku na uratowanie dysku ( na jakis czas). Jest to calkowite rozmagnesowanie dysku i zapisanie sektorow od nowa (poprawcie jak cos pomylilem).

NIE KUPUJ takiego dysko Lowformat sie robi gdzy na dysku wystapia bad sektory w duzej ilosci i jest to ostatnia deska ratunku na uratowanie dysku ( na jakis czas). Jest to calkowite rozmagnesowanie dysku i zapisanie sektorow od nowa (poprawcie jak cos pomylilem).

NIE KUPUJ takiego dysko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Formatowanie nisko-poziome, to proces podczas ktorego tworzona jest fizyczna organizacja dysku. W przypatku dyskow MFM jest ona dosc skomplikowana (w wyniku ograniczenia impulsow synchronizujacych) i sklada sie z wystepujacych przemiennie danych i szczelin synchronizujacych. Podczas formatowania niskopoziomowego u producenta HDD zaznaczane sa na dysku uszkodzone fragmenty nosnika. Podczas kolejnego formatowania niskopoziomowego cala struktura fizyczna tworzona jest od nowa (uszkodzone sektory traktowane sa jak normalne). I istneje ryzyko ze w miejscach gdzie powinny znajdowac sie szczeliny zostanie utworzona jednostka danych. Jest to o zle, dlatego ze szczeliny synchronizujace, moga miec gorsze wlasciwosci magnetyczne (ze wzgledu na to, ze dane w tych miejscach raz zapisane, nie sa nigdy zmieniane)...

No hmm

Niewiem czy napisalem o co mi chodzilo, z regoly szybciej pisze niz mysle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta 20 bedzie mnie kosztowac 40 zł+sound blaster 128.Myslicice ze sie opłaca????

Mysle ze Ci sie oplaca albo inaczej: az podejrzanie oplaca :)

Dysk jest raczej niesprawny skoro gosc chce za niego 60-70 zl. Nawet na allegro dostalby za sprawny jakies 200 zl.

Wiec ja bym sie w to nie pakowal... Choc cena nie jest duza mozna zaryzykowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie 60-70 zl to za duzo za dysk ktory moze wylozyc sie bardzo szybko. Kiedys moje stare 1,6 giga zaczelo lapac Bad sektory, na poczatku 1 lub 2, przybywaly stopniowo, ale w koncu czestotliwosc pojawiania sie nowych wzrosla znacznie i dysk ni z tego ni z owego padl :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze kupić za te grosze i opchnąć na Allegro choćby za 150?! :D

A jesteś chętny kupić mądralo...? :?

Ale ludzie macie mądre pomysły...szkoda gadać.

Z tego względu zakupy na Allegro są mocno podejrzane.

Oj, qrde, kolega nie zna się na żartach :D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten 20 gigabajtowy dysk bedzie mnie kosztował  40 zł+sund blaster 128<ta k.dzwiekowa jest chyba warta 30-40zł>Dysk sprzedaje mój kumpel z klasy .i u niego narazie chodzi .dzis testowałem ten dysk i nie było wiekszych problemów.

zapytaj się go po co robił LOW FORMATa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten 20 gigabajtowy dysk bedzie mnie kosztował  40 zł+sund blaster 128<ta k.dzwiekowa jest chyba warta 30-40zł>Dysk sprzedaje mój kumpel z klasy .i u niego narazie chodzi .dzis testowałem ten dysk i nie było wiekszych problemów.

zapytaj się go po co robił LOW FORMATa??

Dobry pomysl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podejzana ta niska cena, w byle sklepie skupujacym urzywane czesci dostal by kilka razy wiecej, czemu akorat tobie che go sprzedac ? ja bym wziol ten dysk na dzien, 2 "do testow", poszedl bym do sklepu i go sprzedal, jakby sie udalo to mialbys kase w kieszeni, a jak wykryja ze dysk jest "walniety" to kumplowi kopa w zad !

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko dodam, że mam IBM DTLA po (uwaga) dwóch LOW FORMATach. Jednen zrobiony był w servisie, drugi sam w domciu przeprowadziłem (po tym jak powstały bady, rzecz jasna). LOW FORMAT trwał 15 godzin!!!

Teraz podsumowanie, nie spostrzegłem żadnych nieprawidłowości w pracy dusku typu ubytek na wydajności. Więc jeśl cena tego dysia to 40zł to nawet sie nie zastanawiaj tylko go łykaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba rodzielić dwie rzeczy

Low Format : czyli stworzenie od nowa struktury dysku (tzn wyznaczenie sektorów etc)

Zero Filling : czasem nazywany low formatem - usuwający wszelakie informacje na dysku i zapisujący na dysku same zera.

Jeżeli twój kolega zrobił to drugie (i tylko to) to dysk powinien być szczęśliwy. jeżeli zrobił to pierwsze to nad dysiem jest wyrok - czy padnie teraz, czy za pół roku to tylko kwestia czasu. A pamiętaj, ze utrata 20 GB danych boli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj udało mi sie go przetestowac hd tech i scandiskiemwynik:

Hdtech-przy spr.dysku zatrzymał sie <i nie ruszył> po 9 gb testowania.przy scandisku <scanowanie powierzchni dysku :przy 54 procentach wystapił bład.co o tym myslicie jak go moge jeszcze przetestowac.Kumpel chyba zrobił low formata bo było strasznie dużo badów.<low format robił moj drugi kumpel:)>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj udało mi sie go przetestowac hd tech i scandiskiemwynik:

Hdtech-przy spr.dysku zatrzymał sie <i nie ruszył> po 9 gb testowania.przy scandisku <scanowanie powierzchni dysku :przy 54 procentach wystapił bład.co o tym myslicie jak go moge jeszcze przetestowac.Kumpel chyba zrobił low formata bo było strasznie dużo badów.<low format robił moj drugi kumpel:)>

jaki bład wyskoczył???

jakie było podsumowanie??

były to błedy "uszkodzone sektory" "uszkodzenia fizyczne dysku"??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież Bad-sector to w 80% przypadków jest właśnie fizycznie uszkodzenie dysku...

zgadza się , ale chodzi mi o komunikat przy podsumowaniu scandiska..

ten dosowy z tego co pamietaj podaje XXXmb "fizycznie uszkodzonych sektorów"itd....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...