Skocz do zawartości
Gość Antar1us

Black Mod

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Antar1us

Witam!

Wlasnie zaczynam robic swojego pierwszego moda ;]

Buda: 1, 2

Dzisiaj zakupilem lakier, podklad do plastiku, papier 500 i kilka innych duupereli.

Lakier: Black Pearl - taki, jakiego uzywa sie do malowania motocykli ;]

Dzisiaj buda poszla do wycinania i malowania przez znajomego lakiernika ;] Jutro siekne jakies fotki, jak juz ja odbiore.

Okno 25x40 cm. demek zamiast uszczelki polecil mi podklejenie plexy silikonem i chyab tak tez zrobie.

Planuje umieszczenie 2 coolerkow Arctic Fan Pro 2L [blue] w plexie.

Na przod pojdzie Aerocool Gatewatch Black @ demek ;]

W srodku pieca umieszcze 2 katody niebieskie revolteca.

Jako, ze to moj pierwszy mod, prosze o jakies dobre porady. Wiem, ze ktos zrobi cos za mnie, ale ze nie mam gdzie tego sam zrobic i chce, by bylo to zrobione profesjonalnie, to oddalem do znajomego ;]

Pozdrawiam! ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no super :) :mur: :mur:

ja pierdziele, nie rozumiem takich ludzi, po co zabierac sie za jakikolwiek mod jak wiekszosc prac bedzie wykonana przez kogos innego. bezsens. z takim podejsciem nie zabral bym sie zadnego moda. a to ze chcesz miec to profesionalnie zrobione to nie jest zadne tlumaczenie. odbierasz sobie cala przyjemnosc robienia moda. i nie oczekuj ze pozniej forumowicze beda Cie wychwalac pod niebiosa za mod ktorego praktycznie nie Ty robiles. przemysl to. wg mnie najwazniejsze w robieniu modow jest to ze sa robione wlasnorecznie

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

Widze, ze nie doceniacie mojej szczerosci... Wyraznie napisalem w pierwszym poscie kilka rzeczy... Myslalem, ze to uwzglednicie, no ale co tam... Najlepiej zdeptac adepta, niech sie spali na starcie... Mialem potem napisac, ze sam pomalowalem i wycialem ? ja nie chce, zeby mnie ktos wychwalal pod Niebiosa ! Chce miec fajna bude i tyle, chcialem dostac jakies porady, a dostalem puste komentarze i wywod, ktorego nie powinno tu byc, bo zostal juz wyjasniony w pierwszym poscie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz ... zakładając temat o modzie (tak szeroko pojętym wyrażeniu) chodzi przede wszystkim o to, żeby pokazac swój wkład pracy (tzn. jak sie robiło od początku do końca) oraz dać przykład innym, którzy nie wiedzą z czym to sie je. Tak by sie ktoś mógł czegos na uczyć.

Ty natomias nie kiwniesz palcem przy tym kopmputerze, szkoda ze Ci go ktos potem do kupy nie poskłada.

Ale szykuje sie tzw. "O/K mod" - okno katoda ... jeśli by ktoś nie wiedział.

Nie mam nic przeciwko Tobie, ale takich tematów było sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

Ja wszystko rozumiem... Nie chcialem klamac, ze sam bede wszystko robil, tylko napisalem, ze ktos mi wytnie dziure i pomaluje bude - o to mi chodzilo... Nie mam pistoletu do lakieru, wiec malowanie odpadalo... Nie mam zadnych narzedzi w domu, wiec wycinka odpadala... Nie chcialem tego spartolic... Nastepnego moda - obudowy - ktora lezy w schowku zrobie wlasnorecznie. Kupa blachy - Codegen. Sama blacha, bez plastykow. Nie ma nawet guzikow, bo wszystko wywalilem do smietnika. Ten 'mod' potraktujcie jeno jako moje wejscie do swiata modyfikacji. Przepraszam, jesli kogos urazilem/obrazilem/zniesmaczylem itp, etc, ale ja sie na tym nie znam i chcialem jakos zaczac zabawe z moddingiem... Chce poszerzyc wiedze w tym zakresie i czekalmem na opinie, a nie na czarnowidztwo i wysmianie. Liczylem na jakies podpowiedzi i swoiste faq mlodego adepta sztuki zmieniania wygladu swojego pieca... Pozdrawiam wszystkich i licze, ze ten temat da mi do myslenia, a nie zniecheci mnie do zabawy w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce poszerzyc wiedze w tym zakresie i czekalmem na opinie, a nie na czarnowidztwo i wysmianie. Liczylem na jakies podpowiedzi i swoiste faq mlodego adepta sztuki zmieniania wygladu swojego pieca... Pozdrawiam wszystkich i licze, ze ten temat da mi do myslenia, a nie zniecheci mnie do zabawy w tym temacie.

Nie chciałem cie zniechęcać, jeżeli tak sie stało to przepraszam :)

W takim razie ... powiedz co chcesz jeszcze zrobić w tej budzie. Bo rozumiem, wycinanie otowrów i malowanie blachy zrobi kto inny. Tak wiec co tam bedziesz jeszcze zmieniać, że chciałes sie poradzić innych userów?

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

No wiec tak :)

Nie chce, zeby mnie ktos pochwalil, bo nie robie tego dla innych, tylko dla siebie. Mam dosyc szarej i nieestetycznej obudowy :)

Chce zrobic inne przyciski do wlaczania/wylaczania i resetowania. Chcialbym jakies metalowe, zeby przelaczanie odbywalo sie na zasadzie takich przelacznikow jak w samolociu: gora, dol :) Do tego dochodzi zrobienie trzymadel na obudowe, zeby nie lapac jej za pomalowane czesci. Dodatkowo zamierzam kupic jakies oploty na kable od zasilacza. Z przodu chcialbym zrobic w panelu 5,25 dodatkowe gniazda usb. Myslalem tez nad zamontowaniem jakiegos ekranika lcd, mzoe uda mi sie gdzies kupic. byc mzoe kupie ten od Varrol'a. Do tego dochodzi zmiana grilla na Fortronie i zrobienie w nim podswietlenia. Do tego dochodzi rowniez lekka modyfikacja chlodzenia na chipsecie. Jest tam niby zalman nb47j, ale sie cholernie nagrzewa i chcialbym kupic jakis maly wiatraczek.

@ wegorz91 - To zdjecie zrobil KuBcUsIk - wiec do niego to pytanie kieruj :) Ja od niego ta bude kupilem ;)

@ adamek@ -Dlaczego ? To az tak zly pomysl ?

@ PelzaK - nie martw sie - ten ujrzy swiatlo dzienne :)

@ Lesiu - Nikogo ! Ja nie chce pochwal, chce tylko dobre rady.

Macie jeszcze jakies propozycje ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o odpowiedz do adamka... to chodzi o to ze jak przejzysz mody... to wszedzie sa wlasnie zwykle okna i katody... zero inwencji... poproboj moze cos jeszcze ze szpachla... jakies nowe ksztalty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec tak :)

Nie chce, zeby mnie ktos pochwalil, bo nie robie tego dla innych, tylko dla siebie. Mam dosyc szarej i nieestetycznej obudowy :)

@ PelzaK - nie martw sie - ten ujrzy swiatlo dzienne :)

Jak nie chcesz jak chcesz :) Gdybyś nie chciał żeby Cie pochwalono to byś tu moda swojego nie pokazywał :)... Co do światła... to 70% z tych 50% też sie zarzekało :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu przegapilem cos ciekawego:P...

Szkoda ze ciekawego nie tyle w tresci i materiale, a raczej w kontrowersjach jakie budzi...

@PelzaK - nie 50%, a co najmniej 80% modow "mam zamiar" konczy zapomniane.

@Antar1us - za duzo piszesz, za malo robisz. Ciagle jest czas przyszly - zrobie, mam zamiar, bedzie. Patrz moja uwaga do Pelzaka.

I zwroc uwage - Ani PelzaK ani ja nie pokazalismy niczego na tym forum - zadnej obudowy. Ktos postronny powiedzialby ze potrafimy tylko objechac kazda probe moda nie majac nic do pokazania. Tak czesto czytalem taki zarzut pod moim adresem ze przywyklem. Prawda jest jednak taka, ze Pelzak majstruje juz 2 lata, ja ponad pol roku. Ale podejscie jest jedno - nie ma sensu chwalic sie czyms co jest niedokonczone, a juz wrzucanie 2 zdjec budy, i wyklad na zasadzie "co to ja mam w planach"...Nie dziw sie zatem ze komentarze sa nieprzychylne. Nikt nie chce Ci zrobić krzywdy, my tylko dajemy Ci znac co robisz nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do końca się z tobą Carlos nie zgodzę. Przykład : forum bit-tech.net. Zobacz ile tam jest worklogów i trzeba przyznać, że ciekawie się takie rzeczy ogląda. Niektórzy nie lubią takich wątków i wolą obejrzeć efekt końcowy ale to ich sprawa. Moim zdaniem mozliwość sledzenia postepów pracy to duży plus. Faktem jest że wiele modów pozostaje w fazie projektów i marzeń ale z tym nic się nie da zrobić. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie lubie ogladac worklogi, lubie obserwowac jak cos powstaje krok po kroku. I tu trafiamy w sedno - jak powstaje, a nie jak sie mowi o tym co powstanie. Roznica subtelna - a jednak zasadnicza. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no kupiłem bude dam do lakiernika powycina dorki na wentyle i pomaluje a i jeszcze kupie chłodzenie na NB bo sie grzeje i oplotki na kable ... wszystko pięknie tylko po *** informwać o tym świat ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

piotrek_r1, dzieki za dobre slowo ;] Dla mnie mod to zmiana, niekoniecznie wlasnoreczna. Wystarczy, ze wsadzam w kompa ciezko zarobiona kase ;] Troche robie sam, troche mi ktos pomaga. Zreszta slowa 'mod' uzylem tutaj raczej technicznie. Obrazili sie Ci, ktorzy moddowali wszystko wlasnorecznie ;] Klepanie blachy i te sprawy ;] Chcialbym tak, ale robie to tak jak potrafie z racji tego, ze nie mam gdzie i nei mam narzedzi...

Buda wrocila i powiem, a raczej napisze, ze gosciowi SWIETNIE to wyszlo :D

Jutro, lub po jutrze wywale konstrukcje na hdd, bo zamowilem mocowanie wyciszajace na tasmach do 5,25.

Aerocool Gatewatch Black przybedzie w piatek razem z panelem Akasa.

Zastanawiam sie nad zamocowaniem plexi. W gre wchodzi uszczelka typu h, lub silikon. Pozostane jednak chyba przy tym pierwszym.

Dodatkowo zamierzam zmodyfikwoac przycisk od restart i power. Chcialem kupic przelacznik hebelkowy, ale moze polecicie mi jakis inny ?

W miejscu, gdzie moga wejsc 2 stacje dyskietek (na dole budy) chce umiescic plexi, teraz przyszlo mi do glowy, ze moglbym tam umiescic przyciski, a te na gorze obudowy czyms zastapic...

Nie mam aparatu, wiec nie moge robic fotek. Mam w telefonie, ale bluetooth pod usb jeszcze nie przyjechal...

Edytowane przez Antar1us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamek@ piszesz o forum bit-tech.net ale porównaj tamtejszy worklog z tym worklogiem :). Ja osobiście nie lubię worklogów bo ciągną się przez 25 stron a tu nie widać końca moda... Lubię natomiast worklogi w których pisze tylko i wyłącznie sam autor... Wtedy czytam po kolei i oglądam co i jak powstawało.. bez zakłóceń w postaci postów innych ludzi... Ładujesz stronę a tu ani jednego posta autora tylko same komentarze w stylu , fajnie, ok, super, cudownie....

Dlatego też preferuję np rozwiązanie które sam stosuję.. robię worklog na swojej stronce.. jak ktoś chce może zawsze wejść i zobaczyć... a jak skończę moda to wtedy zaprezentuję na forum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo ze względu głównie na lakier moze byc fajnie ;-)

co bym zmienił/dodał ?

zasilacz na samą górę obudowy, otwór na komin z siatką w kolorze jak reszta budy, do tego wentyacja (komin + tył) na 120mm, pleksy nie za dużo i jesli podświetlenie to może białe ?? było by imo ekstra :)

[OT MODE]

do kolegów specjalistów:

nie podoba mi się jechanie kogoś za to że z braku _ _ _ _ _ _ (wpisz co chcesz) zleca prace komuś kto jest w tym po prostu lepszy

nie kazdy ma czas zeby nauczyc sie ciąć i giąć plaksę (niszcząc wczesniej 1km2 materiału) ciąć i malować budę (niszcząc wcześniej czy "koszmarząc" ich kontener) etc. że już nie wspominam o czasie.. a wszystko po to żeby mieć dobrze jakościowo wykonaną budę wg własnego pomysłu

przecząc utartemu zwyczajowi powiem tak - nie podoba sie nie piszcie w temacie a nie zleci się cała brać w szpachli wykwalifikowana i jedzie kogoś że jest cienki i zrobił źle (jak robi sam) lub że jest pupa bo oddał komuś do zrobienia

Carl0s - znowu marudzisz ;-) czemu ma nie pokazać budy przed zakończenie czy rozpoczeciem ? wolny kraj,, moze szuka natchnienia ? ;] też bym zobaczył troche efektów, ale .. troche cierpliwości

Luk3 - chciałes coś wnieść do tematu czt tylko robisz sobie zblizajace sie do granic regulaminu wycieczki osobiste ??

CarsonPoland - no patrz odebrał sobie przyjemność ale ile ty masz radości z beztroskiego marudzenia ;-) nie każdy uważa że CELEM MODOWANIA JEST WYKONYWANIE MODA jak można by zredukować treść tego co napisałeś, niektórzyzwracją jeszcze uwagę na efekty

wątek szpachlowy - szpachla to innowacja, ok jest źle ? no więc szczerze to bym mojego kompa nie szpachlował, jest z metalu i plastiku i dobrze się czuje z tym :P

może na koniec spojżenie kogoś kto nie moduje dla wyglądu :P

nie szpachla, nie dużo pracy cieszy oko, oko cieszą efekty, moje np. umiarkowanie, zgranie i jakość. jesli ktoś lubi czas przed kompem spędzać z papierem ściarnym dreamelem (czy jak sie to pisze) czy choćby młotem pneumatycznym to dobrze ale wolność idei to piękna sprawa i jechać kogoś bo ma inne poglądy na te kwestie to imo bez sensu

zrobie wam na złość, jak skończe renowację mojej maszynki (nie wyglada wogole, modowane pod absolutną ciszę z gotowych elementów) to zrobie temat z setką zdjęć :P

fkz "obońca wolności myśli" :lol:

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

forest kila zbila, dzieki za dobre slowo ! :)

Inwencja wlasna... Sam sobie to wszystko wymyslilem :) Tylko, ze ktos mi wycial dziure w oknie i pomalwoal bude ;)

Reszta juz osobiscie sie zajme :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi