DaRo Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Kupilem Thunderbirda 1200/266AXIA(pokruszony,ale dzialajacy) od kolegi Dimka uzytkownika tego forum. Dimek wycisnal spokojnie z niego ponad 1400 na AC (na WC wiecej). Poprzednio mialem tego duronka co jest w podpisie 700@966 1.84V, komp chodzil w 100% stabilnie na wszystkim. Po zainstalowanu u mnie wszystkiego(copper shim na swoim miejscu) okazalo sie ze procesor przy zegarze 1200 dziala jak nalezy tz.(odpalilem q3, live for speed test), lecz nie chce przejsc zadnego testu w 3dmarku2001se tz. wychodzi do windowsa(XP) lub samoczynny restart. Pierwsze co potem zrobilem to odpalilem cpu na 1000/266 i co sie okazalo przechodzi 3d Marka spokojnie. Pierwsze podejrzenie (nie tylko moje) padlo na moj zasilacz firmy "no name": Parametry : OuTput 235W +3.3 10A(3.29w windowie) +5V 19A(4.60 do 4.80) +12V 8A(11.75 do 12.01 Poszedlem do kumpla po drugi zasilacz POWER MAN(ciezki jest i ma spoko wentyl 90x90 w grilem), ale.. ouTput tez 235W:( +3.3 14A(3.3w windowie) +5V 22A(4.95do 4.98) +12V 8A(11.60) Na tej zasilce tak nie skacza napiecia. Puzniej z ciekawosci podkrecilem athlona na 1333/266), puzniej 1400/266 wszystko przy napieciu 1.86V chodzil stabilnie, ale 3dmark tak samo nie chcial przejsc zadnego testu( co dziwne po tescie q3 i LFS temp byla na poziomie 50*C a mam cooler spire z miedziana wkladka na dole, nie za malo???). Nastepnie wywalilem z kompa muzyczna, modem i cdrom ale to nic nie dalo. Z softem nic nie kombinowalem zadne sterowniki itp. BIOS tak samo nic. . Co do pamieci to raczej nie mam podejrzen bo wczesniej pracowaly w wyzszych czestotliwosciach(138). Prosze o jakies rady!! PS. Czy jest to mozliwe zeby procesor przy standardowym zegarze sie wysypywal na 3dmarku a w reszcie programow/gier chodzil bez problemow?(bierzcie pod uwage ze przechodzi na 1000/266mhz). Jutro ide po Codegena 300W i zobacze co bedzie sie dzialo. Prosze o jakies rady!!POMOCY Bede 23 stycznia po 14:00 wiec piszcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 Ja bym zaczął od zmiany Biosu. I spróbował ustawić Ram na CL3 nic Ci to nie zaszkodzi a spróbować można. A co do zasiłki to bez przesady ja mam jakiegoś noname 230W i nie mam problemów. No to ukruszenie to że kiedyś było ok to nic nie znaczy taka ubytek może się pogłębiać przy wysokiej temperaturze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 Rzeczywiscie Codegen nic nie dal. BIOS mam najnowszy. Nikt nie pomoze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 moim zdaniem to 4.6 zamiast 5 jest za mało uy mnie przy takim napieciu jkomp sie wieszl w colinie sprobuj lepszą zaiłkę ten proc jest jednym z tych które ciągną najwięcej prądu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 Ustaw procka na 1200, ale 12x100 Pamieci tez ustaw na 100 (HCLK) Wtedy sprobuj testowac - sprawdzic pamieci 3 to one wine ponosza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Procek na 1200/200 , pamieci na 100 i to samo dalej nie przechodzi 3dmarka!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Przezyjesz bez 3dsmarka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Przezyjesz bez 3dsmarka. Wiesz jak to jest, kiedy dostajesz cos nowego - testujesz czym sie da :wink: a tu lipa - wszystko dziala tylko nie 3dmark :( Moze reinstal windy pomoze... Raz na jakis czas powinno sie to robic (ja np. raz na miesiac, max 2 miesiace odzyskuje sobie z image'u norton ghosta caly, czysciutki system). Polecam :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Może spróbuj sprawdzić tego proca na innym sprzęcie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Przezyjesz bez 3dsmarka. Wiesz jak to jest, kiedy dostajesz cos nowego - testujesz czym sie da :wink: a tu lipa - wszystko dziala tylko nie 3dmark :( Moze reinstal windy pomoze... Raz na jakis czas powinno sie to robic (ja np. raz na miesiac, max 2 miesiace odzyskuje sobie z image'u norton ghosta caly, czysciutki system). Polecam :!: Zwlaszcza ze to WinXP i on ma sterowniki procesora :) wiec jego zmiana moze miec wplyw na stabilnosc systemu. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Może spróbuj sprawdzić tego proca na innym sprzęcie ??Sprawdze na innym(jak mi Dimek to umozliwi), ale to w ostatecznosci po zmianie windowsa na ME puzniej XP(jutro cos powiem po instalacjach). Dodam jeszcze ze jak narazie jade na 1400MHz, Vcore 1.87V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Kiedyś miałem podobny przypadek.Pomogło zmiana taktowania pamięci z Ultra na fast lub normal. Powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 musisz miec dobry zasilacz min 300W i wieksze napiecie vcore, wtedy sie wieszac nie bedzie (chyba, ze sie bedzie przegrzewac) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 moim zdaniem to 4.6 zamiast 5 jest za mało uy mnie przy takim napieciu jkomp sie wieszl w colinie sprobuj lepszą zaiłkę ten proc jest jednym z tych które ciągną najwięcej prądu Zgadzam sie powinno byc co najmniej 4,9V Jestem za opcja zasilacz. Moge siemylic, ale jak na moj gust to daje za male napiecie. A proc jak wiadomo pobiera prad z MOBO, a ta jest zasilana z linii 5V. To moze byc przyczyna niestabilnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zainstalowalem win98 i to samo. Teraz uzywam zasilacza ktory trzyma napiecia nastepujaco: Vcore 1.86-87V 3.3 (3.29) +5V (4.88do 4.91) +12V (11.71) Sprawdzalem tez pamieci i nic nie pomoglo. Ide ustawiac pamieci w BIOSie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...