jendor Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Mam kartę dźwiękową soundblaster 128 pci creative'a. Zostawilem ją tylko dlatego, że potrzebny mi jest bardzo port gier. Mam joystick gamepada i kierownice z tą wtyczką. Wszystko bylo dobrze poki nie zmienilem mobo na gb k8ns. Wtedy przy standardowym porcie gier następuje konflikt sprzętowy. Jak rozwiazac ten problem?? Zalezy mi na szybkim rozwiązaniu! :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 zmien sterowniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 zmien sterownikiTylko na jakie?? W necie nie ma nic pod XP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) Tylko na jakie?? W necie nie ma nic pod XPa ja jakos znalazlem i to na stronie producenta <_< mam innego neta :-| http://pl.europe.creative.com/support/down...ype=0&x=40&y=15 Edytowane 27 Maja 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 a ja jakos znalazlem i to na stronie producenta <_< mam innego neta :-| http://pl.europe.creative.com/support/down...ype=0&x=40&y=15 I nadal to samo :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Wchodzisz w panel sterowania/kontrolery gier/dodaj/niestandardowy. Wybierasz parametry twojego zestawu, wpisujesz nazwę, obojętnie jaką, później klikasz ok, wybierasz w listy nazwę którą wcześniej wpisałeś i dajesz dodaj. Rozpocznie się szukanie i jeżeli winda ma sterowniki to zainstaluje i w łączości będzie pisało OK, jeżeli będzie brak połączenia to znaczy że źłe wybrałeś parametry. W przypadku joysticka zaznaczasz joystich, dwie lub trzy osie (trzy w przyspadku kiedy posiadasz przepustnice), później ilość przycisków i działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Sterowniki do pada/kierownicy złe? Albo masz port gier na mobo, a nie można mieć 2 portów gier włączonych na raz w biosie. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość evo4 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 ja mam taki sma problem i mam tylko w Soundzie port gier, na płycie nie mam pokazuje mi kod 12 brak sterów, a nie moge ich zainstalować. jeszcze jedno a da si tak zrobic zeby muzyka grala mi z Realteka zintegrowanej, a port gier zeby dzialal w creativie ?? jednoczesnie, zebym nei musial wylaczyc zintegrowanej da sie tak wogole ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) ja mam taki sma problem i mam tylko w Soundzie port gier, na płycie nie mam pokazuje mi kod 12 brak sterów, a nie moge ich zainstalować. jeszcze jedno a da si tak zrobic zeby muzyka grala mi z Realteka zintegrowanej, a port gier zeby dzialal w creativie ?? jednoczesnie, zebym nei musial wylaczyc zintegrowanej da sie tak wogole ?? Nie mam portu gier na mobo a ta metoda co w panelu sterowania to nie działa bo pisze mi ze port gier lub jego sterowniki nie sa poprawnie skonfigurowane i koniec. Dodam jeszcze ze na ecs k7s5a wszystko smigalo super. Edit: I pisze mi jeszcze ze zasoby dla tego urządzenia nie są dostępne. Wylaczylem porty szeregowe, usb i to samo. Juz nie wiem co mam zrobic Edytowane 28 Maja 2006 przez jendor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Moze tak napisz jaki dokladnie konflikt sprzetowy? Tj ktore zasoby sie zra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Moze tak napisz jaki dokladnie konflikt sprzetowy? Tj ktore zasoby sie zra?To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12) Jeśli chcesz używać tego urządzenia, musisz wyłączyć jedno z urządzeń występujących w systemie. Aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów przeznaczone dla tego urządzenia, kliknij Narzędzie do rozwiązywania problemów. A zasoby to 0200-0207 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Placio74 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Jaką masz wersję (revision) płyty głównej? Na Rev. 1001 jest Game Port, chociaż brakuje wyprowadzenia (można podłączyć na 'śledziu'). Upewnij się, że w BIOS'ie nie ma opcji związanych z portem gier/midi np. 'Game Port Adress' albo 'Midi Port Adress', a jeśli są to ustaw na 'Disable'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Jaką masz wersję (revision) płyty głównej? Na Rev. 1001 jest Game Port, chociaż brakuje wyprowadzenia (można podłączyć na 'śledziu'). Upewnij się, że w BIOS'ie nie ma opcji związanych z portem gier/midi np. 'Game Port Adress' albo 'Midi Port Adress', a jeśli są to ustaw na 'Disable'. Jest to rev 2.0. A takich opcji nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Placio74 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Przeglądając zasoby Internetu zauważyłem, że problem z portem gier powtarza się przy niektórych modelach SB128 zainstalowanych na płytach z chipsetami nForce. Na forum Abit USA znalazłem: Magneto 09-02-2003, 04:20 I guess you've figured out by now that the problem is that the NF7 is using the standard gameport resources, but device manager doesn't show you what is using them. I too had this problem with a Turtle Beach Santa Cruz. Here's how I got it working. WinXP: Unfortunately this required new drivers that would install the gameport under non-standard resources. If there are no new drivers for your card, you're probably stuck with the problem under XP. TB release new drivers for my card that fixed this under XP. Win98SE: This O/S doesn't even see the conflict as WinXP does, but the gameport still would not function. What I did was to "reserve" the standard resources that gameports usually get installed to, then I installed my sound card drivers. The gameport was then assigned non-standard resources and functions correctly. Unfortunately, I do not know of a way to do this with WinXP. Here are a few sound card gameports that will work under WinXP: Turtle Beach Santa Cruz Creative Audigy and Audigy2 Creative SoundBlaster Live series (probably pick one of these up very cheap).. Good luck.. Mag... ------------------------------------------------------------- ... -------------------------------------------------------------- Renz 09-02-2003, 07:47 The "problem" is actually a "feature" of nForce chipset. You can't use any I/O address below 1000. The only way to "fix" this is to wait for soundcard manufacturer to release a driver that uses different I/O port than 0200-0207. On my NF7-S 2.0 Audify2's gameport is located at I/O address 9400-9407 and it is working ok. jendor jaki masz konkretnie model SB128? U mnie w szafie leży na przykład CT4810. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Przeglądając zasoby Internetu zauważyłem, że problem z portem gier powtarza się przy niektórych modelach SB128 zainstalowanych na płytach z chipsetami nForce. Na forum Abit USA znalazłem: jendor jaki masz konkretnie model SB128? U mnie w szafie leży na przykład CT4810. TO co?? Póki creative nie wyda driverów to nic z tego?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Placio74 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) TO co?? Póki creative nie wyda driverów to nic z tego??Oj, chyba nie ma na co czekać. Wybrany przez Państwa produkt osiągnal koniec cyklu życiowego. The product you have selected has reached the end of its service life. :sad: Zauważ, że poszczególne sterowniki przeznaczone są do konkretnych modeli SB128. Sound Blaster PCI (WDM) Drivers V 5.12.01.5017 This release works with the CT4816, CT4751, CT5808, CT4740 and the CT4815. SBPCI128Setupus_w2k.exe This release was tested on Sound Blaster Audio PCI (Model CT475x) SBPCTAudioSetup_W2K.zip This release is for the Sound Blaster PCI 128 (Model CT5808) Gdy jeszcze używałem SB128 (CT4810), sterowniki ściągnąłem z DriverGuide (ale to było jeszcze na starym komputerze). Cóż, jeśli nie uda się znaleźć odpowiedniego sterownika pozostaje - kupno nowego gamepada/kierownicy na USB - kupno starego SB Live z portem gier - kupno przejścówki na USB (choć to niezbyt opłacalne) Edytowane 29 Maja 2006 przez Placio74 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Oj, chyba nie ma na co czekać. :sad: Zauważ, że poszczególne sterowniki przeznaczone są do konkretnych modeli SB128. Gdy jeszcze używałem SB128 (CT4810), sterowniki ściągnąłem z DriverGuide (ale to było jeszcze na starym komputerze). Cóż, jeśli nie uda się znaleźć odpowiedniego sterownika pozostaje - kupno nowego gamepada/kierownicy na USB - kupno starego SB Live z portem gier - kupno przejścówki na USB (choć to niezbyt opłacalne) Ale nie udało się rozwiązać tego problemu?? Nie da sie pogrzebac czy cos w biosie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 może w menagerze urządzeń jest coś wyłączone??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 może w menagerze urządzeń jest coś wyłączone???Nie wiem już co zrobić. Jakies pomysły?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Wejdź w menegera urządzeń i wejdź w Kontrolery dźwięku, wideo i gier. Tam powinno być takie coś jak urządzenie midi zgodne z ... i coś tam. Jeżeli jest to spróbuj je wyłączyć i włączyć, ewentualnie spróbować zakturalizować stery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Wejdź w menegera urządzeń i wejdź w Kontrolery dźwięku, wideo i gier. Tam powinno być takie coś jak urządzenie midi zgodne z ... i coś tam. Jeżeli jest to spróbuj je wyłączyć i włączyć, ewentualnie spróbować zakturalizować stery.Tez nic z tego. Poradzcie co zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...