Skocz do zawartości
tkj

Hmm Mały Problem ...

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak zacznę od przywitania się ( jestem nowy na forum ) Witam! :)

Mam kilka pytań i problem ...

Opiszę w punktach o co mi chodzi może tak będzie łatwiej przenieść moją myśl do posta.

1. Mam płytę DFI LanParty UT NF4 Ultra-D: Prblem nr.1 - czy w ustawieniach bios podczas podkręcania powinienem podnosić wartość FSB? bo słyszałem że powinienem HTT a tej opcji nie mogę znaleść ...

2. Chcę podkręcić prodka ( już to zrobiłem, ale nie tak jak chciałem i nie wiem czy tak jak powinienem )

Mam procka: AMD 64 3000+ Venice

Płytę: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D

Pamięć: TwinMos 1GB/400 CL 2.5 ( chyba nie najlepsze ... )

Zasilanie: Tagan 420W

Wchodzę w bios podnoszę FSB na z 200 na 245 potem zmniejszam HT z x5 na x4 następnie zmniejszam DRAM freq. z 200 na 166 ( żeby wogóle coś działało ... bo chyba pamięć nie wyrabia )

Napięcia nie zmieniam w niczym i śmiga przekręcony 3000+ 1.8mhz na 3500+ 2.2mhz ...

Problem pojawia się wtedy gdy chcę przekręcić go na 3800+ ( lub jaką kolwiek inną wartość powyżej 2.2mhz ) co jest no napewno możliwe ( na 80% [ wiem że wszystko się kręci inaczej itp. i że nie wiadomo jak to z tym jest i trzeba eksperymentować no ale ... jak już się poeksperymentowało i jest się począdkującym to się nie wie o co biega ] )

Zmniejszam HT z x4 na x3

Zmniejszam DRAM Freq. na chyba 133

Podnoszę FSB na 246 lub 250 lub 268 lub co kolwiek powyżej 245 i system nie wstaje ... itp.

Nie wiem co zrobić ... może ktoś ma jakiś pomysł?

Z Góry dziękuję za odp.

P.S Mam zamiar kupić sobie nową pamięć Patriot Extreme DDR 2GB/500 (2 x 1GB) CL3 (PDC2G4000ELK) one są na kościach UCCC chyba ... dobrze wybrałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi