robak57 Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 witam mam problem z włączeniem SLI to jest czarny ekran i trzeba od instalować sterowniki w trybie awaryjnym i nie zawsze pokazuje w sterach że mogę włączyć ten tryb SLI a w menadżerze pokazuje zawsze że mam 2 karty??????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 czy obie karty są tych samym producentów? jakiej wersji sterownika używasz? płyta jest przestawiona w tryb SLI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 tak wymieniłem płytę i raz zadziałało na jakąś 1h nic a w sterach pokazuje że mam możliwość włączenia dugiej karty tylko jak włączę to zaraz czrny ekran jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 moze zasilacz nie daje rady dla 2 takich kart to raz a dwa moze w biosie nie jest wlaczony tryb SLI, karty nie musza byc tego samego producenta , wazne ze to 2x7800GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrus_6 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 (edytowane) moze zasilacz nie daje rady dla 2 takich kart to raz a dwa moze w biosie nie jest wlaczony tryb SLI, karty nie musza byc tego samego producenta , wazne ze to 2x7800GT Nie wiem czy to ważne ale ja miałem jazdy z sli też coś tego typu (karty tego smego producenta ale inne biosy) i zgrałem bios z jednej i wgrałem go do drugiej i mineły wszystkie problemy , więc może coś w tym jest że jednak powinny być identyczne :) Edytowane 6 Czerwca 2006 przez cyrus_6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Hmm nie wiem czy dobrze mysle , ale chyba jemu juz to SLi dzialalo ? Albo mi sie osoby porabaly... Ok ale wracajac do tematu , to ostatnio chyba zakladales bloki na GPU ? Moze tutaj jest problem ? Posrawdzaj czy Ci cos przypadkiem nie zwiera... Blok na gpu+mem wiec jest duze prawdopodobienstwo... ;) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 (edytowane) dzięki za podpowiedzi karty mam te same kiedyś wszystko działało ale jak płyę wymieniłem to zaczoł się problę na początku przez 1h było oka teraz jest problem wielki zwarcia nie mogłę zrobić ponieważ w właściwości systemu widzi dwie karty!!!!!!!!! a gdy włączem w sterowniku SLI wyłączy się ekran na czarny i koniec ciemność nastała?????????????????? no i mam przyczynę karta się przypaliła ARTY POKAZJE Edytowane 5 Czerwca 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Mialem tak samo kiedys z 2 x 68GS na A8N-SLI ; instalacja sterow, wlaczenie SLI i koniec. Pomogla zmiana sterow na inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 moze zasilacz nie daje rady dla 2 takich kart to raz a dwa moze w biosie nie jest wlaczony tryb SLI, karty nie musza byc tego samego producenta , wazne ze to 2x7800GT Więc faktycznie karty nie muszą być tych samych producentów. Aczkolwiek zdarzają się często problemy w takim przypadku artefakty w 3D/2D niestabilność, rwanie, problemy z synchronizacją, czasami pomaga wgranie do obu kart biosa z jednej z nich ale nie zawsze... nawet w przypadku zasilacza słabego *powinna* być możliwość bezproblemowego uruchomienia SLI. W takim wypadku dopiero w 3D pojawiły by się artefakty / resety Nie wiem czy to ważne ale ja miałem jazdy z sli też coś tego typu (karty tego smego producenta ale inne biosy) i zgrałem bios z jednej i wgrałem go do drugiej i mineły wszystkie problemy , więc może coś w tym jest że jednak powinny być identyczne :) Generalnie większość kart jest i tak oparte o referencyjne PCB i referencyjny bios z wgraną nazwą i ID producenta karty, jednak jak napisałem nie zwasze to pomaga -> patrz mój przypadek wtedy kicha kaszana i zupełna porażka nic nie pomaga (nawe przy pozornie identycznych kartach) dzięki za podpowiedzi karty mam te same kiedyś wszystko działało ale jak płyę wymieniłem to zaczoł się problę na początku przez 1h było oka teraz jest problem wielki zwarcia nie mogłę zrobić ponieważ w właściwości systemu widzi dwie karty!!!!!!!!! a gdy włączem w sterowniku SLI wyłączy się ekran na czarny i koniec ciemność nastała?????????????????? Hmm a to naprawdę ciekawe, miałem podobny problem z dwoma 6600GT z których jedna miała wysypany silnik 3D, karty bezproblemu działały w 2D i włączenie SLI także było bezproblemowe, dopiero w SLI sypało artefaktami -> odpowiednio co druga klatka dla AFR-u i pół ekranu dla split screena. Podobny sposób używają bodajrze na tom's hardware do sprawdzania jakiego trybu SLI dane (znaczy sie nowe) programy używają jeśli wogóle, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 podłączyłem tylko tą drugą popsutą i okazało się że arty widać na całym ekranie a do widowsa już nie wejdzie tylko do biosu coś nie coś widać ale słabo wydaje mi się że to pamięć jakaś poszła to jest ta karta górna która się grzała bardziej o 10C niż dolna a teraz pytanko czy wgrany bios z napięciem 1,5 w karcie dodzą radę sprawdzić ?????????? w serwisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 rade pewno dają ale gwarancji chyba nie uznają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valet10 Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Witam wszystkich :) Jestem nowicjuszem na forum i raczej lamą w kwesti "zaawansowanej obsługi" :wink: kart graficznych. Mam następujące pytanie (takiego problemu nie znalazłem). Mam dwie karty Winfast PX6600GT, z tym że jedna z nich jest w wersji EXTREME. Są na PCI-E. Proste połączenie ich w SLI nie dało efektu. (ta z extreme była w slocie 1). (Bez zmian w wydajości). Płyta jest przestawiona w SLI. również w biosie SLI jest w trybie Auto. Sterowniki karty (nie pamiętam numeru - piszę z pracy) nowe, instalowane ze 2 - 3 tygodnie temu. Płyta MSI z nForce4. Moje podłączanie wyglądało tak: karta w wersji extreme była już w slocie 1, przestawiłem przełącznik na płycie (taka płytka, którą trzeba wpiąć odwrotnie), wpiąłem kartę drugą w slot 2, zmostkowałem, zmieniłem ustawienie w biosie z disable na auto, zacząłem prubować ałączyć tryb SLI w sterownikach, ale po koniecznym restarcie ustawione są znowu na wyłączone (zero wzrostu wydajności. Czy mielibyście jakieś sugestie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 (edytowane) Zmien bios drugiej karty..Na ten sam co ma pierwsza.Bios duzo pomaga ja np. jade na biosach Leadteka od wersji extreme i pozbylem sie zielonych kropek na sterach serji 9..Biosy beda te same zadziala.. Ps. Karty musza miec te sama ilosc pamieci. Edytowane 13 Września 2006 przez ChrisG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valet10 Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Zmien bios drugiej karty..Na ten sam co ma pierwsza.Bios duzo pomaga ja np. jade na biosach Leadteka od wersji extreme i pozbylem sie zielonych kropek na sterach serji 9..Biosy beda te same zadziala.. Ps. Karty musza miec te sama ilosc pamieci. Witam, dzięki za zainteresowanie. Karty mają po 128 :? , więc tyle samo. Ale jak zmienić biosy ??? Jak podkreślałem jestem zielony, podajcie chociaż proszę lisnk do wątku. P.S. Widzę dużo głosów że nie ma sensu roić SLI z GF 6600GT, dlaczego?? Chodzi o względy finansowe, czy może nie chodzą ze sobą najlepiej? Ja już obie karty mam :wink: Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 W grach sa minimalnie szybsze od np. 6800gt, wiec juz wiesz, dlaczego sie nie kalkuluje. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valet10 Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 (edytowane) W grach sa minimalnie szybsze od np. 6800gt, wiec juz wiesz, dlaczego sie nie kalkuluje. ;] Nie wiem jeszcze jak ten bios zmienić. Moje kolejne próby zmian podłączeń i także zmiana sterowników na 91.47 zaowocowały pojawieniem się komunikatu "tego użądzenia nie można uruchomić (Kod 10)", w odniesieniu do drugiej, karty w menedżerze urządzeń. Karta jest fizycznie OK bo podłączałem ją do slotu 1. Ręce mi zaczynają opadać. :mur: Pozdrawiam. Edytowane 13 Września 2006 przez valet10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Sciagnij to NiBiTor v2.9a http://www.mvktech.net/component/option,co.../cat,92/page,3/ rozpakuj,uruchom tool/read bios/select device/karta wez to nie EXTREME. pozniej tool/read bios/into bititor pozniej file save bios np.c:\nowy sciagasz to nvFlash v5.36 http://www.mvktech.net/component/option,co.../cat,42/page,2/ rozpakowujesz na dyskietkei dodajesz plik z biosem od karty NOWY. Uruchamiasz kompa z dyskietki startowej windows98 przekladasz dyskietke z programem i biosem a:\nvflash nowy.rom -5 -6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valet10 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) Dzięki za wyczerpujący opis. Poszedłem krok po kroku i obie karty mamą już ten sam bios. Niestety jeddnak SLI jak nie było tak nie ma!!! :mur: Na sterach 91.47 wcale nie pojawiała się ikona ustaiweń SLI, zmieniłem na 91.31 i ikona jest. I tu dzieją się rzeczy dziwne. Gdy uruchamiam control panel NVIDIA w nowej wersji to po włączeniu SLI i po restarcie ... SLI jest dalej wyłączone. Gdy ustawiam w klasycznym control panelu, ustawienia włączonego SLI pozostają, jednak poza tym nie ma żadnej informacji o jego aktywowaniu, a także nie rejestruję żądnego wzrostu mocy na 3DMarku03 (8100 - 8500 - w zależności od ustawień). Dodam że mam płytę MSI K8N SLI, przestawiłem płytkę (przełącznik SLI-nonSLI) i założyłem mostek (czy istotna jest strona jego założenia? W instrukcji nic o tym nie piszą a i na mostku nie ma żadnych wyraźnych oznaczeń.) Acha - po zmianie biosu zniknął komunikat o błędzie kod 10. Obie karty wg. windy działają poprawnie. W tej chwili Riva Tuner pokazuje mi że karty choczą na PCIex x 8 a nie 16, czy to normalne?? Głowa mi już od tego pęka :mur:, jeszcze chwila a po prostu odwiedzę jakiś sklep. Dzięki za pomoc i sorki za pewnie w waszym mniemaniu, lamerskie pytania :cry: Pozdo. P.S. W razie gdyby to wszystko jednak nie wypaliło zamówiłem sobie wstępnie to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30973 co Wy o tym myślicie?? Edytowane 14 Września 2006 przez valet10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 nieznam sie do konca na sli ale 7600GS od Galaxy napewno bedzie dobry ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...