Martinii Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Dokładnie. Tak jak napisałem, nie znalazłem WC w dziale "Co kupić" więc pytam tutaj. Złożyłem już gotowy zestaw, jeśli ktoś ma jakieś propozycje zmiany (lub o czymś zapomniałem) to piszcie. W tym tygodniu powinienem to wszystko zamówić: CPU: MCS X3N SX (153zł) GPU: Abadon GPU Pro (144zł) Chłodnica: COOLTEK MAINSTREAM 120 mm Single + Aerocool Turbine Fan 2000 (119zł) (wentyl już mam) Rezerwuar: Thermaltake AquaBay M3 Pompka: Laing DDC 12V 1T (249zł) Węże: Innovatek PVC UV Blue 3 metry (28,47zł) Płyn: Borygo Eko RAZEM: 800zł Doradźcie mi jeszcze jakie radiatory na pamięci mam kupić na 7800GT i to będzie już ostatnie pytanie :wink: Jesli chodzi o CPU to osobiscie wzialbym blok Termita. Ale to chyba glownie dlatego, ze wizualnie podoba mi sie bardziej, bo wydajnosciowo to jest to raczej to samo. Z reza bym zrezygnowal. Kawalek weza + ewentualnie airtrap i bedzie ok. Rozumiem, ze jestes poczatkujacy - ja tez bylem i z wezykiem sobie spokojnie uklad napelnilem i odpowietrzylem. Wystarczy wszystko robic ostroznie i z pomyslunkiem. Jesli chodzi o chlodnice... Rozumiem, ze chcialbys uklad prosty i zajmujacy malo miejsca, ale zebys sie potem nie zdziwil, ze temperatury nie beda rewelacyjne. Lepiej dolozyc i kupic 2x120. Bedzie to bardziej przyszlosciowe - moze za jakis czas postanowisz zalozyc blok na NB, a moze uda Ci zie zmienic bude na wieksza jakims tanim kosztem? To przeciez chlodnica odpowiada za odprowadzanie ciepla z ukladu. Zatem radze przemyslec wybor... Pompa extra - nie ma co gadac. Weze - j.w. ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Jesli chodzi o CPU to osobiscie wzialbym blok Termita. Ale to chyba glownie dlatego, ze wizualnie podoba mi sie bardziej, bo wydajnosciowo to jest to raczej to samo. Z reza bym zrezygnowal. Kawalek weza + ewentualnie airtrap i bedzie ok. Rozumiem, ze jestes poczatkujacy - ja tez bylem i z wezykiem sobie spokojnie uklad napelnilem i odpowietrzylem. Wystarczy wszystko robic ostroznie i z pomyslunkiem. Jesli chodzi o chlodnice... Rozumiem, ze chcialbys uklad prosty i zajmujacy malo miejsca, ale zebys sie potem nie zdziwil, ze temperatury nie beda rewelacyjne. Lepiej dolozyc i kupic 2x120. Bedzie to bardziej przyszlosciowe - moze za jakis czas postanowisz zalozyc blok na NB, a moze uda Ci zie zmienic bude na wieksza jakims tanim kosztem? To przeciez chlodnica odpowiada za odprowadzanie ciepla z ukladu. Zatem radze przemyslec wybor... Pompa extra - nie ma co gadac. Weze - j.w. ;) Pozdrawiam Bloki już wybrane i nie zmieniam :wink: Bloku na NB nie planuję zakładać bo mój cooler na DFI jest niesłyszalny. Co do chłodnicy to może za jakiś czas dorzucę drugą 1x120mm, albo zmienię na 2x120mm. Ale na razie biorę 1x120mm. Tak z ciekawości, ile mniej więcej stopni różnicy jest między 1x120 a 2x120 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Podobają mi się Zalmana Zalman ZM-RHS1 - Radiatory BGA 8sztTe malenstwa nadaja sie do coolerow vf zalmana, bo sie mieszcza pod nimi i bezposredni nawiew rekompensuje male wymiary. Jezeli mowimy o wc, karcie bez nawiewu i bloku abadon (wysoki) to nic innego nic revoltec bga freezers alu. Z "kupnych" to jedne z wiekszych radiatorow. Najlepiej jednak dostac jakies radiatory nie przeznaczone na memki i przykleic (takie co lacza kilka memek). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 [...] Tak z ciekawości, ile mniej więcej stopni różnicy jest między 1x120 a 2x120 ? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=194347 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Jezeli mowimy o wc, karcie bez nawiewu i bloku abadon (wysoki) to nic innego nic revoltec bga freezers alu. Z "kupnych" to jedne z wiekszych radiatorow.Mowa o tych http://mcs.pc.pl/produkt289.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Sry że post pod postem ale chciałęm odświeżyć :) Zanabyłem sprzęt jak w podpisie i jestem b. zadowolony (wielkie dzięki dla Kyńka nie wiem jakbym sobie poradził bez niego ;)) Chłodniczka BWU 121 w zupełności wystarcza do mojego kofiga. CPU - A64@2500 1.5V - idle 29-30*C stress 40*C (katowany S&M przez 1h 34min) GPU - 7900GT mod na 1.3V rdzeń na 612Mhz - idle 31*C - stess (po 1.5h grania w GRAW) miałem max 39-40*C. Jak dorwe cyfraka to zrobie topic o moim WC, no i jeszcze nie jest w pełni wykończony. Aha na chłodniczce siedzi Fander 120mm puszczony na min obr. :D Co do wyboru chłodnicy 1x120 a 2x120 to ten post mnie utwierdził w tym że dobrze wybrałem. Sprzęt Grega jest bardzo zbliżony do mojego. BTW Czy Cooltek Mainstream jest lepszy od BWU 121 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OkruT Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Witam. Pozwolę sobie dorzucić 3 grosze do tematu. Proszę o opinie - zamierzam niedługo zamówić. Zestaw na razie z 1 blokiem (CPU)-PRISON PRO V2 1. Alphacool NexXxoS Xtreme II + złaczki 8x1 - 207 zł 2. Laing DDC 12V 2xG1/4 + dwie złączki 8x1 - 284 zł 3. Wąż PVC 8x1 UVR (niebieski) - 2 m - 19 zł Jeszcze trójnik, ale nie wiem skąd :D Zestaw bedzie w przyszłości rozbudowywany, nastawienie na MAX OC i względną ciszę. Na chłodnice 2x FANDER 120mm. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobzi Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Jak już zakładasz to chłodzenie wodne to kup sobie lepiej duże radiatory z Aluminium bo Miedz ma dużą pojemność cieplną i w połączeniu z małym nawiewem może to dać zły efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OkruT Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 A możesz sprecyzować do czego niby mają być te radiatory z aluminium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 pewnie NB i VGA no i może mostefy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OkruT Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Spoko na NB mam niebieskiego zalmana a w przyszłości przyjdzie bloczek - głównie chodziło mi o opinie w kwestii wyboru konkretnych elementów do WC. Cała reszta nie jest mi obca, dam rade :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 A możesz sprecyzować do czego niby mają być te radiatory z aluminium?Cobzi chyba odpisywał na mojego posta :wink: Radiatory z aluminium szukam na pamięci karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Jak już zakładasz to chłodzenie wodne to kup sobie lepiej duże radiatory z Aluminium bo Miedz ma dużą pojemność cieplną i w połączeniu z małym nawiewem może to dać zły efekt. bo? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 bo? :lol:bo .... aluminium szybciej rozprasza ciepło do otoczenia bez potrzeby nawiewu? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Ja złożyłęm zestaw wczoraj i jestem zadowolony ( po 2 h grania w morowinda celeron 2.93 GHZ ma 35 stopni ! ) Pompa Alphacool AP701 12V 163.11 22 % 199.00 1 163.11 199.00 COOLTEK EXSTREAM 120 mm Dual 143.44 22 % 175.00 1 143.44 175.00 Revoltec katoda CCFL UV 31.97 22 % 39.00 1 31.97 39.00 Wentylator Akasa AMBER 120mm 31.97 22 % 39.00 2 63.93 78.00 Coollaboratory Liquid Pro (1 g) 31.97 22 % 39.00 1 31.97 39.00 Innovatek - PVC (1 m) 8.19 22 % 9.99 2 16.38 19.98 Złączka Camozzi SK 8/10 | 1/4 4.10 22 % 5.00 6 24.59 30.00 Rezerwuar alpchacoola i blok X3N na 2 krucce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) co do bloku to bym ci radzil zmienic (na ten od termita chyba najlepiej) te waskei finy sa fajne i wydajne (sam mam powerX) ale mnóstwo smieci sie na nich zatrzymuje i blokuja przeplyw wody... w extremalnej sytuacji wygladało to po roku tak fakt faktem nowy i czysty wyglada pieknie Edytowane 7 Czerwca 2006 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 http://www.members.lycos.co.uk/chaosik/tweak/px-fido.jpg :-o Ale zapchane... tam by mozna bursztynow poszukac na upartego :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Jak już zakładasz to chłodzenie wodne to kup sobie lepiej duże radiatory z Aluminium bo Miedz ma dużą pojemność cieplną i w połączeniu z małym nawiewem może to dać zły efekt. a to co znowu za herezje? :D ze niby miedz gorzej chłodzi? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Bez żadnego nawiewu miedź jest gorsza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 lepiej odbiera ale bez nawiewu podobno gorzej oddaje a bloki do jasności sa z miedzi bo woda od nich dobrze to ciepło odbiera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 lepiej odbiera ale bez nawiewu podobno gorzej oddaje a bloki do jasności sa z miedzi bo woda od nich dobrze to ciepło odbiera podobno? sprawdzone? - nie bede sie upieral ale nie chce mi sie wierzyc :P to tak jakbyscie mi powiedzieli ze mikołaj nie istnieje :wink: sorka za ot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobzi Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 mozna wykonac male doswiadczenie: podgrzej suszarka np. 3 min radiator miedziany i po minucie dotknij np. twarzy wynik = aałłłaa A teraz to samo z radiatorem aluminiowym wynik = da sie wytrzymac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Ja złożyłęm zestaw wczoraj i jestem zadowolony ( po 2 h grania w morowinda celeron 2.93 GHZ ma 35 stopni ! ) Pompa Alphacool AP701 12V 163.11 22 % 199.00 1 163.11 199.00 COOLTEK EXSTREAM 120 mm Dual 143.44 22 % 175.00 1 143.44 175.00 Revoltec katoda CCFL UV 31.97 22 % 39.00 1 31.97 39.00 Wentylator Akasa AMBER 120mm 31.97 22 % 39.00 2 63.93 78.00 Coollaboratory Liquid Pro (1 g) 31.97 22 % 39.00 1 31.97 39.00 Innovatek - PVC (1 m) 8.19 22 % 9.99 2 16.38 19.98 Złączka Camozzi SK 8/10 | 1/4 4.10 22 % 5.00 6 24.59 30.00 Rezerwuar alpchacoola i blok X3N na 2 krucce Który rezerwuar ? Ten ? http://mcs.pc.pl/produkt1475.html Jak się sprawuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Jesli juz musisz miec tego reza, to nie lepiej ten: http://mcs.pc.pl/produkt945.html ? Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Który rezerwuar ? Ten ? 2171419[/snapback] Jesli juz musisz miec tego reza, to nie lepiej ten: http://mcs.pc.pl/produkt945.html ? Dokladnie. Ten pierwszy to moim zdaniem moze sie kiepsko sprawowac jako rez. Nie widzialem go nigdy w realu ale wydaje mi sie ze moze on kiepsko odpowietrzac uklad, gdyż powietrze moim zdaniem bedzie w duzej czesci zpowrotem zasysane do ukladu zamiast uchodzic do góry. Poporstu wlot i wylot jest zbyt blisko siebie. Ten drugi to juz jest o wiele lepszy. Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Jesli juz musisz miec tego reza, to nie lepiej ten: http://mcs.pc.pl/produkt945.html ?Fuck, nie wiem czemu nie zauważyłem go. Biorę taki, tylko że 1x5.25. THX W takim razie lista zakupów jest zamknięta, i po zaktualizowaniu wyglada tak: CPU: MCS X3N SX (153zł) GPU: Abadon GPU Pro (144zł) Chłodnica: COOLTEK MAINSTREAM 120 mm Single + Aerocool Turbine Fan 2000 (119zł) (wentyl już mam) Rezerwuar: 1x5.25" podświetlony diodami LED z MCS (104zł) Pompka: Laing DDC 12V 1T (249zł) Węże: Innovatek PVC UV Blue 3 metry (28,47zł) Radiatory na pamięci: Revoltec BGA RAM Freezer (34,90zł) Płyn: Borygo Eko RAZEM: niecałe 835zł Edytowane 8 Czerwca 2006 przez -GIZIU- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 zmień blok na gpu ,wez jakiegos Frost2Gpu czy cuś,bo na tym abadonie tylko przepłacasz,frost lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 I dlaczego Borygo Eko? Nie lepiej Petrygo - ladny kolor powstanie przy proporcjach 50:50 z woda destylowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Bo z petrygo wytrąca sie osad :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...