Skocz do zawartości
Skuters

Athlon 64 3000+ - Niższe Napięcie Niż Fabryczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ostatnio sobie tak eksperymentuje i chciałem ustawiłem sobie napięcie dla procesora niższe niż podaje producent (1.4V) przy oryginalnym taktowaniu (1800MhZ). Dzięki temu procek się dużo mniej grzeje.

Po każdej próbie zmiany napięcia w dół uruchamiałem Super PI i sprawdzałem stabilność. I tak po niedługim czasie dojechałem do 1V :D Teraz moje pytanie. Czy niższe napięcie dla procesora jest szkodliwe? :blink: Bo tak jak kiedyś czytałem niektórzy aby zapewnić sobie lepsze wyniki w OC wygrzewają procki i później przynosi im to efekty w postaci dodatkowych MhZ :D A więc czy sprawa ma się tak samo w odwrotną stronę? Jeśli mój procek będzie chodził na 1V przy standardowym taktowaniu czy w przyszłości spadną mu wyniki OC? B)

Wiem że trochę głupie pytanie ale chciałbym znać odpowiedź :oops:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe :D No to super :lol2: Dzięki za odpowiedz :lol: Aczkolwiek bardziej zależy mi na niższej temperaturze pracy niż na jego żywotności bo i tak w tym roku albo za rok zmienie :D A za te 12lat to będzie za 10zł na allegro B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu krążyły informacje na XS iż napięcie poniżej 1v dla A64 może być zabójcze, ale u nas na forum było już kilka osób co siedziały na 0,8v i nic się nie działo. Choć osobiście tak na szelki wypadek nie radzę schodzić poniżej tego 1v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie na 1.1v 1.2 v mozna ustawiac

natomiast niekazda plyta ma mozliwosc w biosie ustawienia napiecia ponizej nominalnego

dlatego sciagasz program crystalcpuid i w c&q management ustawiasz napiecie dla danego mnoznika

Edytowane przez #Mreko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to undervoltaging jeszcze nikomu nie zaszkodził... Oczywiście wszystko w granicach rozsądku.

Tylko taka jedna uwaga... Ta stbilnośc mierzona za pomocą SPi nie za bardzo mi się podoba. Odpal lepiej sp2004 na conajmniej 2h.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc wczoraj ustawiłem clock genem napięcie na rdzeń 1V i komp chodził. Policzył Super Pi - 8mb (więcej mi się nie chciało czekać :lol: ) Niby wszystko działało stabilnie ale gdy chciałem uruchomić ponownie komputer zawiesił się w czasie wykrywania napędów w biosie, potem się zresetował i już się nie włączył :sad: Musiałem zresetować biosa zworką. Po restarcie ustawiłem napięcie 1,5V w biosie i jest niby było ok. Dzisiaj włączyłem kompa i chciałem sobie popykać w hitmana więc uruchomiłem clock gena i ustawiłem napięcie na 1.4V (domyślne) i ustawiłem FSB na 250... nadusiłem SET i :blink: Blue Screen. Ustawiłem napięcie w biosie na domyślne i jest ok. (clock gen działa) Chyba jednak nie będe mógł ustawić napięcia w biosie na sztywno na 1,5V :sad: a szkoda.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc masz tak samo jak ja miałem :)

leciałem sobie spokojnie na 2,8Ghz na 1,42v - po jakimś czasie nie chciał mi sie właczyć komp (jak u ciepbie - zawieszał sie przy dyskach) potem niby działał ale po odpaleniu jakiegoś proga BLUE SCREEN

nastepnego dnia juz przy starcie były blue :) zwiekszyłem do 1,6v i to samo xD

wkoścu zatrzymałem sie na 1,5v - 2250mhz - i tak działałem przez 3 miechy

tera mi działa ładnie bez blueesów xD ale podkręca sie gorzej :(

zapewne to jakis efekt wygrzania czy cos w tym stylu (wyziębienia xD) ...

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieno ja też miałem ze dwa razy na moim starym e3 ten problem z zawieszaniem się przy wykrywaniu dysków. Wogóle nie chciał mi wykryć mojego dysku sata. Wkońcu doszedłem do wniosku że trzeba z płyty "spuścić" napięcie poprzez naciśnięcie power gdy komp jest odłączony od zasilania. Ale możliwości proca pozostawały te same.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

hehe nizej mi mobo nie pozwala zejsć z napięciem :) (w biosie mam 0,750V)

musiałbym kontrole Vcore wyłaczyc :)

hehe ale chłodek przynajmniej :) (34* w stresie miałem xD)

z moim procem to jest loteria xD

jeszcze jakis czas temu nie startował na 1800Mhz z 1,4v a tera śmiga FULL STABLE na 1,1V xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw wygrzej procka ;)

Zapuść na bardzo wysokim napięciu i względnie niskim taktowaniu na 8-10 godzin (oscyluj w temp. ~50 stopni). Zwykle wyniki się po tym poprawiają.

Poza tym może masz zbyt wysokie HT i NB nie wyrabia :P

Dokładnie oblookaj wszystkie ustawienia w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi to wyglada bardziej na to ze ramy ci nie wyrabiaja :) zmniejsz dzielnik :)

zobacz też jaki masz ust. mnoznik HT

bo mobo raczej wyrabia :) wkońcu to DFI :)

-- a wygrzewania nie polecam ... spore szanse też sa na to ze bedzie jeszcze mniej stabliny i jeszcze gorsze O/C :(

ale wmoim przypadku pomogło :P

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygrzewałem procka jeszcze z IHS-em i pastą silokonową - efektów nie zauważyłem żadnych - max. 300 * 9 przy 1.475V i to bez pełnej stabilności (poza tym temperatura wynosiła w stresie nawet 60-62 stopnie).

Teraz ze zdjętym IHS-em i srebrną pastą - 317*9 przy 1.45V, a temperatura w steresie to 43-45 stopni ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi