Skocz do zawartości
Gość Lemon-Cola

(am2) Msi K9n / Neo-f / Ultra / Sli / Platinum

Rekomendowane odpowiedzi

Umnie idze nawet na Fsb 279 stabilnie tylko ze na biosie 1.49.Wole jednak 269 i pamieci na ok.533@700Mhz.Kostka 1gb plus 256Mb i nawet dziala CR1T.Wogole po przejsciach z pamieciami jestem nawet zadowolony z plyty, brakuje mi tylko tego vcore ale moze jakis nowy biosiki bedzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jakiś zmodowany, podobno nic nie bedzie zmieniane w wersji 1,5 (z tego co mi napisano w tech support MSI) ;/ Także lepiej sie nie nastawiać na vcore... Na stronie MSI pojawił się BIOS w wersji 1,4 dopiero ;]

Edytowane przez JAnek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Florky<<< W sygnaturce masz płykę K9N Neo-F. A Everest pokazuje inaczej. Jak Udało Ci Się uzyskać tak wysokie fsb? Co w biosie pozmieniałeś, i wogóle jaka to wersja biosu?? Pozdrawiam

Edytowane przez JAnek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Florky<<< W sygnaturce masz płykę K9N Neo-F. A Everest pokazuje inaczej. Jak Udało Ci Się uzyskać tak wysokie fsb? Co w biosie pozmieniałeś, i wogóle jaka to wersja biosu?? Pozdrawiam

A trochę eksperymentowałem i wgrałem do mobo bios z K9N Platinum v 1.44.Napięcie na procku podskoczyło do 1,4V i podstawowe ustawienia reszty wg ogólnych zaleceń.

O wiele więcej funkcji niz w standardowym biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile Twój zasilacz ma na linii 12v? Nie bałeś się że nie będzie trzymać napięć przy obciążeniu?? Stary podziwiam za odwagę, wgrywać bios z innego modelu... No ładnie ładnie ;)

Edytowane przez JAnek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile Twój zasilacz ma na linii 12v? Nie bałeś się że nie będzie trzymać napięć przy obciążeniu?? Stary podziwiam za odwagę, wgrywać bios z innego modelu... No ładnie ładnie ;)

Sprawdzałem miernikiem w stresie i zasilacz utrzymywał V w normie,a po za tym w przypadku jakichkolwiek większych wahań komp by się wieszał.

A z tym biosem to wyczytałem na zagranicznych stronkach co i jak.No i warto było.

Miałem w razie czego starą PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrazie czego?:> co Ci by grafa na PCi dała jak bios do plyty wgrywales a nie do grafy: ) no ael koniec OT

Czy miales jakies problemy po wgraniu biosu? System normalnie wstał?:>Moze sie pobawie zanim zmienie plyt na cos na nf4 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, max fsb jakie udało mi się wyciągnąć to 246... Bios 1.4... Przy 250 winda wstaje, ale jak wyłącze i włącze komputer, to potem mam komunikat że zbyt dużo podkręciłem i wraca do ustawien defaultowych :/ Dzielnik pamieci na 200, HT = 3 ... Co może być grane? Czy moj semp (kupiony w czerwcu, niedługo po premierze Am2) tak słabo się kręci? Macie jakieś porady... Idę na uczelnię teraz, jak wrócę to sprawdzę forum :)

Edytowane przez JAnek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrazie czego?:> co Ci by grafa na PCi dała jak bios do plyty wgrywales a nie do grafy: ) no ael koniec OT

Czy miales jakies problemy po wgraniu biosu? System normalnie wstał?:>Moze sie pobawie zanim zmienie plyt na cos na nf4 ;]

Z tą grafą PCI to miało być do innego postu.Sorry za pomyłkę.Tu w razie gdy komp nie wstanie ctrl home i rusza fdd z ratunkową dyskietką.

Z biosem początkowo był mały problem.Winda nie wstawała.Ale po czasie doszedłem i wyłączyłem SATA devices i w Cell menu Cpu spread spectrum i poszło.Nie działa niestety Adjust Extra Cpu Voltage.

Ogólnie na oryginalnym biosie 1.3 też cpu miałem na w miarę dobrym poziomie 2577 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem bios 1,45. Niestety nic to nie zmieniło, nadal max fsb jakie mogę uzyskać to 246... :/ Jeśli wejde do biosu i ustawie na 260, to spokojnie winda sie laduje, sp2004 idzie bezbłędnie, memtest to samo, superpi także. Ale jak wyłącze komputer to pozniej mam komunikat, ze system zostal zbyt bardzo podkręcony... Ten komunikat nie pojawia sie właśnie przy max htt=246 i system normalnie startuje... Nie wiem co jest grane, bo normalnie to przy htt 260 by mi winda wstała. Wkurza mnie to, że jak chce ustawić htt na 260, to muszę za każdym razem wchodzić do biosu i zmieniać z 246 na 260... Głupia płyta :/ Grr...

Przypuszczam, że wina leży w przegrzewającym się chipsecie, trzebaby na niego założyć jakiś wentylator, albo coś... Możecie mi coś zaproponować tak do 50 zł żeby zmniejszyć temperaturę chipsetu? Bo ten fabryczny radiator najwidoczniej nie spełnia swojego założenie... Pozdrawiam

Edytowane przez JAnek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam, że wina leży w przegrzewającym się chipsecie, trzebaby na niego założyć jakiś wentylator, albo coś... Możecie mi coś zaproponować tak do 50 zł żeby zmniejszyć temperaturę chipsetu? Bo ten fabryczny radiator najwidoczniej nie spełnia swojego założenie... Pozdrawiam

Z chipsetem masz rację.Gdy kupiłem tą płytę temperatura wydawała mi się dziwnie wysoka.Okazuje się,że tak ma być.Więc zamontowałem wentylator i już miałem spokój(temp w normie),ale z o/c dalej był problem.Więc w biosie wyłączyłem Cpu spread spectrum(podobno eliminuje jakieś zakłucenia od cpu) i dopiero mogłem kręcić dalej.Spróbuj u siebie. Edytowane przez florky312

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli mogę spytać, to jaki był to wentylator, który założyłeś na ten chipset?

Ja to już z wył. Spead spectrum wiecej nie mogę wykręcić...

Widzę że w temacie straszna cisza, ludzie chyba dali sobie spokój z o/c na tych płytach albo zmienili MOBO na inne.

Edytowane przez JAnek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli mogę spytać, to jaki był to wentylator, który założyłeś na ten chipset?

Ja to już z wył. Spead spectrum wiecej nie mogę wykręcić...

Dla sprawdzenia dałem wentylator wymontowany z zasilacza.I tak do tej pory go używam,bo efekt jest naprawdę zadawalający.Przy moim fsb 300 jest ledwo ciepły. Edytowane przez florky312

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nastepujacy problem:

Chce zainstalowac windows 98 na K9N Neo (tylko ten system wchodzi w gre bo na niego jest licencja i cala siec innych kompow).

System daje sie zainstalowac, ale nie startuje po instalacji. Za to dziala w trybie awaryjnym. Calosc siedzi dodatkowo na dysku serial-ata :? Bios 1.3

Instalowal ktos na tym win98?

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie zainstalować ten system , bo to dość stary system, a płyta jest nowa, nie wiem czy nawet sterowniki dołączane do niej są pod winde 98. Pozdrawiam :)

Tylko ze sie zaintalowal. Problem jest z uruchomieniem w trybie normalnym.

I btw jeszcz elamerskie pytanko - sa w ogole stery do GF7300GT pod win98? bo na nvidii nie ma :o

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios 1.4 nie zmienil nic w maxymalnym FSB, czy ktos moze jeszcze potwierdzic dzialanie tego biosu 1.44 od platinum ? najlepiej jakims linkiem do testow czy czegos w tym stylu.

edit: 1.49 to samo, na 278 nie postuje nawet a na 277 winda nie wstaje. zostaje na 267.

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbys przeczytal topik to bys wiedzial o co nam chodzi.

ps. w taki mrazie ja tez sprubuje tego biosa, tylko widze ze wszyscy macie dyski na ATA a ja mam SATA2, najwyzej odkurzy sie dziadka seagata 40gb do zmiany spowrotem :P

edit: po poważnym grzebaniu w biosie udalo sie winde uruchomic, potencjał OC nie wzrósl -> powrot do 1.4. sadze ze trzeba czekac na cos oficjalnego ewentualnie zmodowanego. we will see...

@zajchow.

mozna sprubowac, aczkolwiek nie wiem co chcesz na tym zyskac. w razie czego na 99% mozna to odkrecic.

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi