tom_tom Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) Dzień dobry! Znalazłem w siecie dość ciekawy system newsów jednak prosiłbym o pomoc w jego "zmodyfikowaniu" jeśli można to tak ująć. Sytem newsów: http://www.smook.webhelp.pl/newsy/ Jak powinny wyglądać te zapytania i dwa pliki aby: a) przy pisaniu newsa nie trzeba byłoby podawać autora B ) przy pisaniu newsa trzeba byłoby podać tytuł Jeśli ktoś mnie nie zrozumiał to powiem tak: Teraz jak napiszę news to jest na stronie głównej treść newsa i jego autor. A ja chcę się pozbyć autora i dodać tytuł.... Z php jestem zielony... Jest tu ktoś tak dobry, kto mógłby mi pomóc? Z góry dziękuję :unsure: Edytowane 10 Czerwca 2006 przez tom3k3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) `autor` varchar(255) NOT NULL default '', zmiana na: `tytul` varchar(255) NOT NULL default '', Ilość znaków można zmienić, ale generalnie 255 starczy w każdym przypadku. Potem w reszcie kodu także zamieniasz 'autor' na 'tytul'. Ostatecznie jeszcze trzeba będzie trochę przeformatować stronę (przesunąć 'tytul' ponad 'tresc'). Zakładając, iż znasz HTML (bo jeśli robisz stronę, musisz przynajmniej to znać) nie powinno być problemów. Wszelkie ingerencje w kod PHP, które wymagają znajomości tego języka nie będą potrzebne. Przy czym kod: // zawartosc newsa echo '<p>'.nl2br($result['tresc']).'</p>'; // autor echo '<p><i>'.$result['autor'].' ('.$result['utworzono'].')</i></p>'; można rozegrać tak: //temat newsa echo '<p><b>'.$result['tytul'].'</b></p>'; // zawartosc newsa echo '<p>'.nl2br($result['tresc']).'</p>'; // utworzono echo '<p><i>'.$result['utworzono'].'</i></p>'; W razie potrzeby, datę można pozostawić przy temacie (wtedy tylko kwestia przesunięcia całej linijki do góry) lub całkowicie usunąć, ale wątpię, abyś tak postąpił. Jak by co, to pytaj. Edytowane 11 Czerwca 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Dziękuję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...