Skocz do zawartości
turkuć

Co spalilem?Epox8rda+czy1700+blagam o pomoc !!!

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj kupilem : epox 8rda+, antaka 1700 + 0.13 u BO, 256 MB DDR 2700 SEITEC , cooper shim, TITAN D5TB

wlozylem, wystartowalo, procek zglosil sie jako 1100 mhz a pamiec 200 mhz - wiec reset cmos, bez reakcji stale to dziwne taktowanie, ponowilem probe i tez nic, a potem tylko pisk !!!

a teraz po wcisnieciu powera kompletne zero - nic nie startuje

co ssie dzieje ? co popsulem, spalilem

blagam o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze po kiego grzyba resetowałeś CMOS ?Wystarczy wejść bo BIOS`u i zmienić FSB z 100 na 133 i pamięć dać na 125% ech.Ale dziwne żeby coś sie spaliło po czymś takim , stawiam na zasilacz , sam jakieś 3 godziny temu spaliłem zasilacz na tej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pekaj. Jak sie cos zjaralo to wymienia. Sprobuj jeszcze raz wszystko podlaczyc. Moze cos nie styka i tyle. Czasami podczas skladania kompa cos mi nie laczylo. Rozlozylem, zlozylem na nowo (identycznie ! ) i dzialalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej a zobatrz czy zworka od clearCOMOS jest dobrze ustawiona?? bo może ją zle ustawiłeś i komp sie nie włacza (tak mialem w K7S5A chwycilem shize a wystarczylo zwore przesadzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyluzuj i sprawdz jeszcze raz wszystko

proc, pamiec i zasilka czy wszystko dobrze podlaczone

czasami z nerwow sie zrobi jakas glupote

i zworke sprawdz koniecznie

jak mialem kiedys abita to mi wyleciala ta zworka i objaw identyczny nic nie startowalo z godzine siedzialem i sie zastanawialem co zrypalem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie , zastanówcie sie co piszecie , jakby zworke nie przestawił od Cmos`u to komp by wstawał i na wyświetlaczu by pisało CF.Miałem podobną akcje z tą płytą , i padł zasilacz , tyle że proc był podkręcony do 2400MHz Vcore 2,15V w czasie 3dmarka komp sie wyłączył i zasilacz spalony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no stary tylko wyluzuj bo loooz jest najwzniejszy w takich sprawach Posprawdzaj wszsytko, wszelkie połaczenia, kable, czy wszsytko siedzi dobrze na swoim miejscu. Nastepnie sprawdz zasilke czy nie padla, moglo i to się zdarzyć. Jak nic nie będzie skutkowało to idź do sklepu w którym kupowałeś, jeżeli coś się zjarało to napewno wymienią, a jak nie to postrasz ich rękojmią, wtedy napewno wymiękną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, jakby zworke nie przestawił od Cmos`u to komp by wstawał i na wyświetlaczu by pisało

Majdan wiem co mówie ,widocznie mało w życiu widziałeś płyt głównych :) nie znam tej moze na 8RDA zworka musi byc ale zapewniam cie ze sa plyty glowne ktore startuja bez zworki COMOS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jest jeszcze jedna mozliwosc, a mianowicie spaliles sobie procesor przez zastowowanie zlego coopershima ktory zwarl mostki na procku i dlatego go moglo zle wykryc i dac za duze napiecie dla niego itp

poza tym zoabcz co jest na wyswietlaczu

jesli jest FF od razu to zmien zasilacz,

jesli plyta piszczy w jakis okreslony sposob to sa odpowiednie do tego rozwiazania

generalnie podlacz grafe tylko,

procesor bez coopershima

i zasilanie

i zobacz co sie dzieje

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK !

Dziekuje wszystkim za pomoc !

Naszczescie sprawa sie wyjasnila - nic nie spalilem, wystarczylo tylko wyjac i ponownie wlozycz gateryjke

jest godz. 02:20 - pierwszy wynik w 3dmark 8900

Ale z Ciebie panikarz ;)

HEHE Pozdro i milego testowania. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hiehiehie... :D :D :D Fajny topik ;)

A co do rękojmii to już jej nie ma - zastąpiła ją "odpowiedzialność sprzedawcy" i nie za bardzo wiem jak to działa :/

A skad o tym wiesz? Gdzie mozna cos o tym poczytac?

Mówili w TV o zmianie przepisów od 1 stycznia. Gdzie przeczytać nie wiem, trzeba by poszukać na stronach, któregoś z ministerstw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...