Skocz do zawartości
dax

Wc Od Początku Do Końca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Decyduję się zakupić zestawik WC. Swego czasu, kiedy forum Tweak'a nie było popieprzone, wszystko było ok i wiedzialem co mam kupić. Teraz jak zostało przeniesione na purepc.pl to nie mam bladego pojęcia gdzie są aktualniejsze posty.

Po pierwsze: czy kyniek i misiu dalej robią bloki? (swoją drogą widziałem, że misiu nieźle z cenami podskoczył)

Po drugie: jaki jest obecnie najlepszy blok?

Po trzecie: swego czasu pompka Hydor Seltz L-20 II była idealna, teraz przeczytałem, że jest okropnie głośna. Zależy mi niesamowicie na ciszy, więc jaka obecnie pompka jest w modzie? :|

Po czwarte: nawychodziło tyle chłodnic, że już się pogubiłem... BlackWater, BlackIce, Cooltek... Co teraz jest najlepsze? Dalej BlackIce?

Gdy dostanę odpowiedzi na pytania, zaczniemy składać zestawik ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: czy kyniek i misiu dalej robią bloki? (swoją drogą widziałem, że misiu nieźle z cenami podskoczył)

Zarowno kyniek jak i misiu nadal dzialaja. Mozna spotkac ich bloki np na allegro.

Po drugie: jaki jest obecnie najlepszy blok?

Polecam to zestawienie:

http://www.jet-pc.com/index.php?option=com...g.htm&Itemid=81

Wychodzi ze flowpin jest najwydniejszy (blok termita). Mimo to lepiej zwrocic uwage na inne czynniki, bo roznice miedzy tymi blokami sa male (ulamki stopnia).

Po trzecie: swego czasu pompka Hydor Seltz L-20 II była idealna, teraz przeczytałem, że jest okropnie głośna. Zależy mi niesamowicie na ciszy, więc jaka obecnie pompka jest w modzie? :|

Hydor jest latwy do instalacji, ale poza tym to nic nadzwyczajnego. Juz zdecydowanie lepsze beda eheimy pod tym wzgledem. A w ogole to sa lepsze pompy np Laing DDC. Teraz tez znacznie latwiej o pompe na 12V niz kiedys.

Po czwarte: nawychodziło tyle chłodnic, że już się pogubiłem... BlackWater, BlackIce, Cooltek... Co teraz jest najlepsze? Dalej BlackIce?

Te wszystkie wersje nowych chlodnic sa niejako odpowiednikami black ice'ow ktore doprowadzily do znacznego spadku cen. Sa porownywalne. Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarowno kyniek jak i misiu nadal dzialaja. Mozna spotkac ich bloki np na allegro.

Polecam to zestawienie:

Wychodzi ze flowpin jest najwydniejszy (blok termita). Mimo to lepiej zwrocic uwage na inne czynniki, bo roznice miedzy tymi blokami sa male (ulamki stopnia).

Hydor jest latwy do instalacji, ale poza tym to nic nadzwyczajnego. Juz zdecydowanie lepsze beda eheimy pod tym wzgledem. A w ogole to sa lepsze pompy np Laing DDC. Teraz tez znacznie latwiej o pompe na 12V niz kiedys.

Te wszystkie wersje nowych chlodnic sa niejako odpowiednikami black ice'ow ktore doprowadzily do znacznego spadku cen. Sa porownywalne.

Wielkie dzięki za opowiedzi, dokładnie takich oczekiwałem.

Teraz zajmijmy się składaniem:

Blok FlowPin na CPU - 99zł

Chłodnica Black Water 121 Advanced - 109zł - jeżeli wszystkie tak samo chłodzą, oczywistym jest, że najlepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> najtańszą

Pompka - to dalej dylemat, obawiam się, że nie mogę sobie pozwolić na wydanie 250zł na pompkę Laing'a

Rezerwuar - to także jest dylemat. Misiu robi równie ładne co i drogie niestety :/

Węże - to już perypetie

Pytania następne:

1. Co z blokami na NB i GPU? Misiu ma każdy z nich po 100zł prawie, trochę drogo, spodziewałem się wydać trochę mniej na te dwa.

2. Chłodnicę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tą, czy może zamówić u mechlika (bodajże), aby zrobił taką ładną - jaki byłby koszt?

edit:

3. Rezik znalazłem taki: http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1432 jednak czy nie lepszy będzie już ten od Misia?

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

a po co Ci rezik?? kup airtrapa do odpowietrzania..... chłodnica taka nie wystarczy na 3 bloki :( wez conajmniej odpowiednika bip2... na allegro juz za 130 moze troszke wiecej dorwiesz ;)

http://allegro.pl/item109594552_black_ice_..._bez_farby.html

tutaj masz tez fajna chlodniczke bix2 od jednego z foumowiczów ;) bez papstów pewnie i za 140 puści ;] [takie papsty beda przeczyly idei wc] :lol2:

pompke coolrivera uzywanego staraj sie dorwac, albo czekaj na odmlodzona wersje :) bloczek na cpu wez moze prisona v2 pro cpu, a na nb cube pro dfi nb...... tak ogolnie to bloczkow na gpu i nb szukaj okazji....

edit albo wez wszystkie bloki z rodziny cube albo innej ;) i szukaj rabaciku u srzedawcy -> producenta ;]

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia, teraz tylko się zastanawiam czy opłaca mi się ten zestawik WC.

Fajnie by było mieć takie coś, ale:

- nie mam już miejsca na podstawce pod biurkiem (brak obudowy)

- musiałbym do tego doliczyć jeszcze 'blok' na HDD, bo sie cholernie grzeje

- wszystko wyniesie mnie ponad 500zł

- pompki są stosunkowo głośne

Jako alternatywe przygotowałem http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=980 + Akase Amber. Do tego jakieś cuś na GPU i NB. Tempy na procku po podkrecniu do 2,4 nie powinny przekraczac 33*C

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako alternatywe przygotowałem http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=980 + Akase Amber. Do tego jakieś cuś na GPU i NB. Tempy na procku po podkrecniu do 2,4 nie powinny przekraczac 33*C

Jezeli juz mowimy o AC, to zdecydowanie lepiej brac Ninje - bedzie lepsza pod kazdym wzgledem. (a jesli wentyl to fander lepszy niz akasa).

No a w stresie bedzie wiecej niz 33C :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ja tej pompki nei wybrałem bo mnie na nią nie stać.

Po drugie - sprawdzałem testy Ninja jest lepszy tylko o 1*C i to we wszystkich testach, a jest nieporównywalnie większy przez co zabierze w cholere miejsca :)

Chyba, żeby zdecydować się na jakieś tańsze WC... Tylko nie wiem w jaki sposób zrobić je tańszym :/

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wkoncu co ten temat tu robi skoro zdecydowales sie na ac ?

Jeszcze nie, rozważam to.

Dałoby jakoś zrobić tańszym ten zestaw?

Pytanie (bardzo ważne w tym momencie): czy nawet na bylejakich blokach temperatura będzie zawsze niższa w WC niż na takowym przykładowym radiatorku Thermalright + wentyl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura zależy w głównej mierze od wydajności użytej nagrzewnicy (chłodnicy) a dopiero w drugiej kolejności odpowiada za nią blok.

Jeżeli masz zamiar składac marne WC to lepiej sie w to nie pakuj. Za tyle kasy mozesz sobie kupic jakies wydajne AC.

Cena ok 100zł za blok jest zupełnie normalna i nie mozna oczekiwac czegos wydajnego za o wiele niższą cene. Chyba że bedzeisz polował na allegro na dobre używane części. Aerial chyba w tym jest najlepszy ;)

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po drugie - sprawdzałem testy Ninja jest lepszy tylko o 1*C i to we wszystkich testach, a jest nieporównywalnie większy przez co zabierze w cholere miejsca :)

Imo tylko w specyficznych warunkach. A ninja moze hulac jako pasyw praktycznie ze zblizonymi osiagami co z wentylem. A ze duza - niestety.

Co do temperatur na wc, to trzeba dobrze chlodzic wode. Roznice na blokach sa niewielkie. Juz lepiej kupic teoretycznie slabszy blok (o np caly 1 stopien :wink:) a do tego paste coolaboratory liquid pro, ktora zbije ci dodatkowo np 5 stopni...

Ale wszystko zalezy od umiejetnego dobrania chlodnicy, jej grubosci i tego jaki nawiew chcesz stosowac. Jak sie nie pomysli, to latwo zrobic niby drogie wc ktore jest naprawde niewiele lepsze od dobrego ac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam to zestawienie:

Te wszystkie wersje nowych chlodnic sa niejako odpowiednikami black ice'ow ktore doprowadzily do znacznego spadku cen. Sa porownywalne.

a ja sie nie zgodzie ..

Hydor w swojej cenie jest bardzo fajny ...

a co do chlodnic to cooltek .. tani i najwydajniejszy dzieki szerokim kanałom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... Przeanalizujmy więc jeszcze raz najtańszy system, w miare dobry, jaki dałoby się złożyć:

Chłodnica COOLTEK EXSTREAM 120 mm Dual - 175zł - mówiliscie, że taka mała niestety nie uciągnie, więc już się koszt zwiększa :/

Blok Ice - 75zł

Pompka - Hydor 50zł

+ teraz nie wiem czy ten rezik potrzebny w końcu czy nie

Tak czy siak 400zł... Hm... Jak narazie będę miał 200

A to wszystko tylko jeden blok...

Cóż tu począć teraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma to być układ na jedne blok to taki cooltek single sobie spokojnie poradzi.

Pamiętaj także, że do chłodniczki dopłacasz jeszcze 5zł za najtańsze króćce. Za każdą przesyłkę tez płacisz ponad 6zł. Dobrze jest sobie wszystko podliczyć.

Jeżeli sie zdecydujesz na układ z jednym blokiem to ja bym nie kupował chłodniczki na dwa wentyle.

Wtedy wystarczy taki cooltek single, bloczek na cpu (od Misia15go, termita_tm, Kynka, Samhaina, Mate'a), węże 2metry (cellfast, innovatek, itp itd) do tego pompka np. coolriver, Alphacool AP701 12V, Laing DDC 12V 1T, Atman 305 albo ten hydor. Reza sobie możesz darować za miast niego użyć trójnik.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Ja mam cooteka duala na jednym bloku na to co w sigu i w idlle miałem ok 55 stopni a teraz mam ok 34 stopnie ... Ja proponuje x3n bo nie będziesz widział żadnej rużnicy przy x3n a flowpin ( otrzywiście x3n@2krucce) a masz gware i wogle ... Pompeczke to wez coś na 12 v ewentualnie weź atmana@inline @24/7 to wtedy nie zacznie pyrkać ... Ja wydałem 800 zł na wc więc nie nażekaj że 500 to dużo ... Może jestem zboczony bo chce wydać jeszcze raz tyle ... A jeśli chcesz mieć ekonoma to cpc z nuwek ... A tak bez żartów to od mechl!n weź odpicowaną nagrzewke albo ze shrotu jaką wykop i wyczyść . Bloczki z allegro pompke ze sklepu bo to serduszko ukłądu , a wentyle tesz nowe bo urzywki mogą terkotać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje x3n bo nie będziesz widział żadnej rużnicy przy x3n a flowpin ( otrzywiście x3n@2krucce) a masz gware i wogle ...

Imo akurat gwara na blok wodny to rzecz malo przydatna. Co tam sie moze zepsuc? Jezeli uszkodzisz blok przy wymienianie kroccow, czy rozkrecaniu (pekniecia plexy, chyba najszczestsza usterka) to gwary i tak ci nikt nie uzna, bo uszkodzenie nastapi z winy uzytkownika. Chyba ze liczymy ze sprzedawca cos takiego odczyta - "plexa sama pekla", wtedy rzeczywiscie gwara moze sie przydac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje x3n bo nie będziesz widział żadnej rużnicy przy x3n a flowpin ( otrzywiście x3n@2krucce) a masz gware i wogle ...

ja bym sie zastanowił narpierw czy blok ma być na gole jajko czy na procka z IHS

i to powinien być piorytet przy zakupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie zastanowił narpierw czy blok ma być na gole jajko czy na procka z IHS

i to powinien być piorytet przy zakupie

A jaka to różnica :?: Pytam poważnie, bo jeszcze z czymś takim sie nie spotkałem- może za któtko interesuje sie WC ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka to różnica :?: Pytam poważnie, bo jeszcze z czymś takim sie nie spotkałem- może za któtko interesuje sie WC ;)

Chodzi o to, że są bloki które odprowadzają ciepło lepiej z większej powierzchni czyt. z IHS'a, no i są tez takie które sie specjalizują w małych jajkach. Dlatego też X3N, który finy ma na samym środku a po bokach jest kawał miedzi, będzie sie lepiej spisywać z samym jajkiem, tak samo powerx i tym podobne. Przeciwieństwem jest np. F2S albo X2P.

Teraz jasne? ;)

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba tak :wink:

rożnica jest ogromna

np. przy zdjętym IHS na bloczku typu F2S temp. zamiasta spaść podniosą sie (Miazga cośo tym wie :) )

do zdjętego IHS'a nadają sie tylko bloczki z drobnymi pinami np. flowpin, cube, pirson, X3N, powerX ...............

Miazga pierwszy :D

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga! Dorwałem robote, może wpadną z 2-3stówki, nie wszystko jeszcze stracone!! :D

Ten Laing DDC to pompka zatapialna, więc jednak od razu rezik byłby potrzebny, co jednym słowem oznacz wzrost kosztów :|

Swoją drogą ktoś mi tu proponował X3N'a, bo podobno nie będę widział żadnej różnicy między Flowpin... Ano widzę i to sporą - ten nowy X3N jest droższy o 5dych od Flowpina, mimo, że gorszy, a stary X3N jest w takiej samej cenie co Flowpin, mimo, że gorszy :P

Pytanko: taka chłodnica od Kadeta będzie wydajniejsza od Coolteka? Czy gorsza?

Edit: przyjmijmy, że kubię od aerialusa tą chłodniczkę: http://allegro.pl/item109594552_black_ice_..._bez_farby.html

Więc:

- chłodniczka - 150zł

- blok CPU termita - 100zł

- pompka, przyjmijmy narazie, że ten Hydor - najwyżej popracuje nad jej wyciszeniem - 50/60zł

- węże, zaciski itp. - około 30zł (?)

- teraz potrzebuje dwa bloki - NB i GPU - co polecacie? Zastanawiam się jaką zniżke dałby Misiu, gdybym wziął od niego wszystkie trzy bloki :)

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja sie podlacze do tematu.

Wybralem cos takiego:

Pompka

Zaslepka

Blok VGA

Krocce X 2

Chlodnica + krocce SM10

Rezerwuar + krocce SM10 i tu nie wiem po co jes trzeci otwor...

Waz i tu nie wiem ile metrow zamowic

Mam dylemat jezeli chodzi o blok na CPU obecnie mam S939 ale pod koniec wakacji przeskocze na LGA775, w zwiazku z tym jaki uniwersalny blok

Dobrze dobralem czesci ??

Kasa wiekszej roli nie gra.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Laing DDC to pompka zatapialna, więc jednak od razu rezik byłby potrzebny, co jednym słowem oznacz wzrost kosztów :|

http://img324.imageshack.us/my.php?image=p10100817em.jpg

Dem ma taka pompke.

I nie widze tam reza :wink:

- teraz potrzebuje dwa bloki - NB i GPU - co polecacie? Zastanawiam się jaką zniżke dałby Misiu, gdybym wziął od niego wszystkie trzy bloki :)

Tutaj bym nie liczyl na kokosy - Misiu to "stary handlarz" :) . Napewno jego blok na DFI, jest propozycja godna uwagi, bo praktycznie nie ma konkurencji. Tylko XC1, ale tutaj cena wieksza, ew alphacool. Ale na nb pod DFI wybor jest maly.

Na grafe polecam Abadona za 50zl z allegro w swietnym stanie - po co przeplacac :)

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://img324.imageshack.us/my.php?image=p10100817em.jpg

Dem ma taka pompke.

I nie widze tam reza :wink:

Tutaj bym nie liczyl na kokosy - Misiu to "stary handlarz" :) . Napewno jego blok na DFI, jest propozycja godna uwagi, bo praktycznie nie ma konkurencji. Tylko XC1, ale tutaj cena wieksza, ew alphacool. Ale na nb pod DFI wybor jest maly.

Na grafe polecam Abadona za 50zl z allegro w swietnym stanie - po co przeplacac :)

No ale chodzi o to, że mogę wytargować taką zniżkę, jakbym kupił Abadona, a będę miał blok od Misia ;)

Z pompką mam dylemat, bo prawdę mówiąc nie stać mnie na Lainga :/ Ten Hydor naprawdę jest taki głośny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale chodzi o to, że mogę wytargować taką zniżkę, jakbym kupił Abadona, a będę miał blok od Misia ;)

Z pompką mam dylemat, bo prawdę mówiąc nie stać mnie na Lainga :/ Ten Hydor naprawdę jest taki głośny?

Poszukaj EHEIM'a 1048, najlepiej allegro. Mozna to kupic w okolicach 100zl, napewno bedzie lepsze niz hydor. Opinie o hydorze sa rozne, ale napewno mozna z nich wywnioskowac wieksza awaryjnosc tych pomp vs eheim. Pozatym sa praktycznie identyczne, maja juz krocce wbudowane - dokladnie ta sama zasada dzialania. Poprostu lepsza jakosc. Hydorowi jest blizej do atmana niz do eheima.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi