Gość Cyclop Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Witam. Doradzcie mi jaki monitor 19" CRT jest najlepszy. Któryś z poniżej wymienionych: 1.Samsung 19'' SyncMaster 959NF ( http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...ster_959NF.html ) 2.Samsung 19'' SyncMaster 997DF ( http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...ster_997DF.html ) 3.Samsung 19'' SyncMaster 957MB srebrno/czarny ( http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...rno_czarny.html ) 4.Samsung 19'' SyncMaster 997MB srebrno/czarny ( http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...rno_czarny.html ) 5.PHILIPS 19'' 109B60 ( http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni..._19_109B60.html ) 6.PHILIPS 19'' 109E50 ( http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni..._19_109E50.html ) a może inny??? Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Cyclop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Witam. Doradzcie mi jaki monitor 19" CRT jest najlepszy. Któryś z poniżej wymienionych: ... a może inny??? Zamiast podawać linki ( które nie bardzo działają ) podaj parametry ( plamka , odchylania , łącza [bNC] itd. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cyclop Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zamiast podawać linki ( które nie bardzo działają ) podaj parametry ( plamka , odchylania , łącza [bNC] itd. )Sorry. Linki już są naprawione :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Sorry. Linki już są naprawione :oops:Pierwszy model jest zdecydowanie najmocniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cyclop Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Na jakie parametry monitora należy najbardziej zwrócić uwagę??? Który z tych dwóch ma lepsze parametry?? PHILIPS 19'' 109B60 Typ ekranu : Kineskop RealFlat Rozmiar panelu : 19"/ 46 cm Luminofor : P22 Zalecany obszar wyświetlania (mm) : 355 x 265 mm Zalecany obszar wyświetlania (inch) : 14" x 10,4" Plamka : 0 25 mm Szerokość plamki (w poziomie) : 0 21 mm Maks. rozdzielczość : 1920 x 1440 przy 64 Hz Zalecana rozdzielczość : 1600 x 1200 przy 85 Hz Częstotliwość plamki wideo : 250 MHz Częstotliwość odświeżania poziomego : 30–97 kHz Częstotliwość odświeżania pionowego : 50–160 Hz Zalecana częstotliwość odświeżania : 75 Hz Funkcje poprawy ekranu : Polaryzator przeciwodblaskowy, Antyrefleks, Antystatyczny, Wysoka jasność, Wysoki kontrast LightFrame™ : Tak sRGB : Tak GTF : Tak Samsung 19'' SyncMaster 997MB Kineskop Typ MagicBrightTM Rozmiar 19"(18" widoczne) Odchylanie 90' Rozmiar plamki 0.20mm(H) Powłoka Multi-Layer Coating Sygnał Sygnał Video RGB Analog Częstotliwość pozioma (kHz) 30 ~ 96 Częstotliwość pionowa (Hz) 50 ~ 160 Pasmo przenoszenia (MHz): 250 Sygnał wejściowy 15pin D-Sub+BNC Option Rozdzielczość Maksymalna (oparta na VESA GTF) 1920x1440 @64Hz Zalecana 1280x1024 @89Hz, 1600x1200 @76Hz Pobór mocy Włączony 100W Wyłączony <2W Zarządzanie energią EPA/Energy2000/VESA DPMS Plug & Play DDC DDC 2B/2Bi/GTF Highlight ZoneTM tak, Highlight Zone II Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Cyclop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Jeśli chodzi o część wzm. to odchylanie poziome ( ten co poleciłem z listy miał 110 khz ). Jeśli chodzi o luminofor to im mniejsza plamka tym lepiej no i uważam że najlepsza maska to trinitron ( nie ma podwójnej rasteryzacji - chyba tak to można nazwać ) . Wejście BNC też jest użyteczne. No i pasmo przenoszenia też jest istotne ( ale troszkę mniej niż odchylanie ) . Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Pierwszy model jest zdecydowanie najmocniejszy.najmocniejszy znaczy odswierzanie? kto normalny na 19 uzywa 1280-1024 kolo ma wtedy wyglad elipsy? jakosc obrazu? tak ma najgorsza jakosc ze wszystkich wymienionych monitorow.. hmm jasnosc tez ma najgorszy poziom naswietlenia... najlepsze odwzorowanie kolorow ma philips z wymienionych.. ale prawda jest ze odswierznia ma gorsze... Edytowane 18 Czerwca 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cyclop Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Samsung 19'' SyncMaster 997MB czy PHILIPS 19'' 109B60??? Z tych który mam wybrać? Samsung ma mniejszą plamkę, większy obszar widoczny, ale mniejszą zalecaną rozdzielczość i niższe odświeżanie, większy pobór prądu. Który z nich ma ładniejszy obraz, nie posiada błędów geometrii, lepiej odzwierciedla kolory? Za tydzień kupię któregoś z nich, poradzcie mi co mam wybrać. 'ste3an' Widzę, że w opisie masz Philipsa 109B60. Może podzielisz się uwagami z użytkowania tego monitora. Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Cyclop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Sluchaj samsung jak i ten philips ma taki sam kineskop ... ale wydaje mi sie ze od strony typowo elktroniki philips jest nowszy mniejszy pobor pradu itd. ja ze swojej strony moge polecic philipsa ,samsunga widzialem w w wersji 17 u mojej siostry ciotecznej (Df) niestety samsung gorszej jkaosci obraz generuje. zreszta zobacz tutaj test http://www.behardware.com/articles/613-3/t...crt-survey.html . ale wogole to bymzastanowil sie nad tym monitorem ale ma powazna wade brak podbicia jasnosci ekranu co czesto przydaje sie w grach i filmach :) Edytowane 18 Czerwca 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) najmocniejszy znaczy odswierzanie? kto normalny na 19 uzywa 1280-1024 kolo ma wtedy wyglad elipsy? jakosc obrazu? tak ma najgorsza jakosc ze wszystkich wymienionych monitorow.. hmm jasnosc tez ma najgorszy poziom naswietlenia... najlepsze odwzorowanie kolorow ma philips z wymienionych.. ale prawda jest ze odswierznia ma gorsze... Nie wiem co Ty właściwie piszesz ( nie odnosisz się zupełnie w konkrentny sposób do moich / mojego postu ... nawet fragmentu ). Kiedy monitor analogowy ma wzmacniacz Video z dużym zapasem "mocy" to w tym 4:3 1152x864 da lepszy obraz niż słabszy monitor który uciągnie tę rozdzielczość bez problemu. Nie wspominam już nawet o jakości elementów bo w crt to jest ogromna ruletka i dwa monitory z tej samej taśmy mogą mieć różne obrazy ( ba nawet transport ma znaczenie ) ps. jeśli chcesz wyższą rozdz. to nie ustawiasz 1280x1024 tylko 1280x960 ps2. czy tobie przeszło przez myśl że rozmawiasz ze Mną jako lamą ? :wink: Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 nie nie mam nic do ciebie chodzilo mi o wybor monitora diamondron nf jest najslabszym kinolem z tej stawki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 nie nie mam nic do ciebie chodzilo mi o wybor monitora diamondron nf jest najslabszym kinolem z tej stawki :) No tak .... ja tam wolę trinitrony .... ( a te dwa druty nawet nie przeszkadzają ) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...