Skocz do zawartości
Gość Matiz

Sunbeam Tuniqe Tower 120

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładniej nazywa się to Tuniq Tower 120. Waga dosyć spora (niecałe 800 g bez wentylatora), do tego wchodzi standardowy wentyl 120 x 25. Chłodzi lepiej od Scythe Ninja. Linki do testów:

PMC.pl (polski)

TweakPC (niemiecki)

X-bit labs (angielski)

bigbruin.com (angielski)

OCIA (angielski)

W Polsce do kupienia w MCS.

@Chemik16: trzy razy? A dokładniej? Dużo osób nie ma pojęcia o ekonomii i wypisuje potem takie farmazony: "jest wydajniejszy o cztery stopnie a kosztuje dwa razy tyle". Cena nie zmienia się liniowo razem z wydajnością, to zrozumiałe (ale jak widać nie dla każdego :wink: ). Jeżeli fryzjer Ci pasuje to w porządku (mnie starcza pasywna Ninja), jak ktoś potrzebuje mieć jeszcze chłodniej / ma cieplejszy procesor, to dopłaci, nawet za te kilka stopni mniej.

Jak chcesz zapłacić mniej to jest jeszcze Sunbeam Silent Whisper Cooler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już kupiłem i mnie nie interesuje czy przepłacam czy nie bo kupuje to co chce i koniec :) pytałem tylko czy ktoś ma i już sie bawił. Poza tym nie ma takiego tematu jeszcze więc może się przydać komuś. Mam już w domu Colabolatory liquid pro i czekam tylko na chłodzenie. Na boxie intela i jakiejść paście, która niby jest srebrna mam 4,5GHz na codzień, idle 39-43*, max stress ok 75*. Zobaczymy ile mi się uda na codzien wycisnąć na tym Tuniqu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo nie przyjrzałem sie ... sporawe toto ...

10* niższa temp przy 2x większej masie :lol: (vs. fryzjer nie pro)

troche mało tych HP ... jeszcze z 2x na przód i 2x na tyl by sie przydały ...

hehe kilo martwej wagi :)

http://www.tweakpc.de/cooling/cooling_charts?sockel=115

cos te testy dziwne :) 6* ... to ile oni mieli w powietrzu ?? 0* ?? :lol:

aha - przeszlifować troche podstawke by wypadało bo cosik chropowata :wink:

mi sie to niestety nie zmieściłoby do budy (hehe szerokość 16cm -2 = 14cm cooler max :) :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba delta między temperaturą proca a otoczenia.

nie znam niemieckiego - nie wiem xD

ale chyba raczej ... na jedno wyjdzie - tak jakby miei powietrze 0* xD

jakby cena była powiedzmy max 120zł to byłby to niezły cooler w tej klasie cenowej :)

głównie tutaj położono nacisk na tem bajeczny regulator obrotów i design :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki poczekajcie, zdam niedługo relacje i będziecie mogli kupować, lub nie :P

Btw. czy spolerować spód jeśli będzie nie halo? Tzn jakie papiery ścierne kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm czy ja wiem czy to taka super zabawka w jednym tescie mocno wyprzedzil ninje w innych doganiaja go zalmany czy xp90c, jak dla mnie nie wart tych 30 zeta doplaty (+ koszta wysylki bo ninje bez problemu kupie na miejscu, a tego trzebaby zamawiac z MCS)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze akasa evo93..też ma 6 hp ogolnie wygląa to na coś w stylu jeszcze lepiej dopracowanej kopii ninji...

jest jeszczde stythe mine i to coś co tutaj wygrało:

http://www.tomshardware.pl/cpu/20050607/cpu-cooler-31.html

majadc wydać tyle kasy wolał bym być pewnym,ze to faktycznie jest najwydajniejsze :P

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm czy ja wiem czy to taka super zabawka w jednym tescie mocno wyprzedzil ninje w innych doganiaja go zalmany czy xp90c, jak dla mnie nie wart tych 30 zeta doplaty (+ koszta wysylki bo ninje bez problemu kupie na miejscu, )

Kto Wam powiedzxiał że MCS ma wyłączność ?

Ja go kupiłem w PCTuning

Dla mnie to najlepsze AC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, założyłem na szybko, dałem ceramique bo colabolator spłyneło mi po mobo?! :D. Puściłem SPI 32 na boxie wcześniej teraz na towerze. Na boxie na 4,5ghz 1,35V miałem 74' a teraz nie widziałem więcej niż 60'! Dla mnie bomba! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wyniczki niezłe daj jeszcze ten metal to urwiesz pare stopni...

Fajnie, ale dałem krople tego gów..a założyłem chłodzenie,przykręcam, a to wypłyneło bokiem ;/ może ja tempy jestem no ale nie podoba mi się ta pasta.

Dołączona grafika

Edytowane przez Matiz_sc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z Coolabolatory jest tak, że trzeba ją rozsmarować pedzelkiem po rdzeniu/IHSie poczekać 5min aż przyschnie, i dopiero zakładać :P

Wiedziałem, że tempy jestem :P Wygrzeje tą do weekendu, sprawdze tempy i pobawie się z collabolatory.

Na chipsecie z nowym zalmanem niebieskim mam 4-5' mniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tuniq Tower 120 & X2 4400+@2.65GHz vcore 1.525V = 32C idle, oraz 42 full load :wink:

Ogolnie produkt godny polecenia.

Instalacja znacznie latwiejsza niz Ninja i miejsca zostaje wiecej np. przy slotach na ram.

ja go kupiłem właśnie dla mocowania

można sobie zamiennie z DI czy WC wrzucac i nie trza wszystkiego rozkładać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie bawilem tym Tuniq'iem jakis czas temu, wydajne to to bylo, ale mocowanie mnie rozwalilo...

chyba ze jakis model mialem dziwny

na srodku tej stopki ktora do proca sie przyklada byl jeden bolec na ktory sie zakladalo blaszke mocujaca do socketow (w moim przypadku to bylo 754 i 478)

To ze byl tylko jeden bolec powodowalo ze cooler krecil sie wokolo wlasnej osi (na tym bolcu)

Chyba ze cos zle zalozylem :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi