piort Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Postanowiłem że będe mieć internet na dwóch kompach. Na jednym już miałem więc kupiłem switch'a i kable i podłączyłem. Na jednym mam internet a na drugim się pojawia taka strona że mam swoje dane wpisać a jak wpisze to będe musiał płacić za dwa internety. Jak zrobić żeby działało na dwóch kompach tak samo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 musisz mieć router, choć i on nie daje gwarancji ze admin się nie dowie ale może nic nie zauważy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Można włączyć udostępnienie połączenia w Windowsie i powinno śmigać. Wtedy jednak użycie Switcha do łączenia kompów, to trochę na wyrost - sam kabel skrosowany też załatwi sprawę. Jeśli jednak udostępnienie Ci nie leży, to zostaje router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) To ja sie tu podepnę :) Nie wiem czy to co napisał piort to to samo o czym ja myslę, więc chcę się upewnić. Mam neostradę, a za niedługo dwa kompy w domu. Chciałbym, aby możliwe było korzystanie z internetu na obydwu kompach naraz. Np. jeden wyłączony, drugi ma net. Albo na odwrót :) Czy mnie rozumiecie? Poprostu żadne udostępnianie :) Czy właśnie router mi to umożliwi? Czy potrzeba czegoś jeszcze? Edytowane 21 Czerwca 2006 przez mayo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Czy właśnie router mi to umożliwi?Tak Czy potrzba czegoś jeszcze?to zależy czy router który kupisz, będzie wyposażony w przełącznik i czy modem który posiadasz, ma wyjście RJ45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) to zależy czy router który kupisz, będzie wyposażony w przełącznik i czy modem który posiadasz, ma wyjście RJ45 Mam ten modem od TP - jakiś tam Sagem 800cośtam I jak? Edytowane 21 Czerwca 2006 przez mayo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) no to potrzebujesz, router z modemem ADSL i przełącznikiem Edytowane 21 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) chyba dalo sie to bez routera zrobic na forum gdzies widzial ten myk polegajacy na wykorzystywaniu tego sameg mac'a poprzez konto uzytkownika na kompie ktory ma neta ;] Edytowane 21 Czerwca 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 A jaki router byś mi polecił? Tzn co jest ważne? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Na ten temat nie wiem kompletnie nic, więc proszę o pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) Na co zwracać uwagę przy zakupie? Na ten temat nie wiem kompletnie nic, więc proszę o pomoc :)na to zeby nie był to D-Link, ale np: Linksys, US Robotics, ... np: Linksys AG241 Edytowane 21 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Eee... Wybaczcie, że tak postuję, ale nadal nie jestem pewien. Czy router umożliwia niezależne połączenie internetowe dla obu komputerów? Bo nie chcę mieć sytuacji, w której, aby na jednym kompie był net musiałbym włączyć i drugi. Czy po zakupie takiego routera będę musiał coś kombinować z TP, czy po prostu soft od niego, jakieś tam ustawienia i wszystko hula? BTW Chyba do innego działu jest ten topic? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Czy po zakupie takiego routera będę musiał coś kombinować z TP, czy po prostu soft od niego, jakieś tam ustawienia i wszystko hula?podłączasz, konfigurujesz Router i działa Czy router umożliwia niezależne połączenie internetowe dla obu komputerów?po to między innymi jest router, a w zasadzie zawarty w nim mechanizm NAT Bo nie chcę mieć sytuacji, w której, aby na jednym kompie był net musiałbym włączyć i drugi.oba komputery podłączasz do routera, a dokładnie do przełącznika w niego wbudowanego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 http://www.allegro.pl/search.php?string=Linksys+AG241 auć :? nie da sie taniej tak do 100 z przesyłka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) No najwyraźniej tego nie. Ten za 275 - ciekawe. Już na komputroniku jest taniej - 260 zł:) A przy tym routerze jest napisane, że współpracuje z Neostradą+. A jak sprawdzić jaką ja mam? A może wszystkie są ''+''? Edytowane 21 Czerwca 2006 przez mayo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) a może to http://www.allegro.pl/item109597723_superc...ter_switch.html albo to http://www.allegro.pl/item111450679__links...aktura_vat.html styka do podzielenia lagostrady 512 kbp/s :P ? edit: wrr drogi biznes :c Edytowane 21 Czerwca 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 a może to http://www.allegro.pl/item109597723_superc...ter_switch.html albo to http://www.allegro.pl/item111450679__links...aktura_vat.html styka do podzielenia lagostrady 512 kbp/s :P ? to są same routery, pierwszy ma przełącznik a drugi nawet tego nie ma, o modemie xDSL nie wspomnę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Polecam takie coś ( modem+router+swich) - u mnie chodzi czwarty miesiąc - miodzio !!! : http://www.allegro.pl/item110790376_neostr...gwr_serwis.html Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Da się bez routera - po to właśnie wymyslono proxy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 jaśniej prosze z tym proxy mi się obiło o uszy określenie serwer proxy a stawianie 3 kompa nawet przy wsparciu ghosta linuksa i innych udogodnień mi się nie usmiecha :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Ale po co wydawać kase na routery. Jak się ma neta na lan to trzeba drugą na pci, jeżeli modem na USB to jest ok. Potrzebny jest tylko kabel skrosowany, którym łączymy dwa kompy, kabel oczywiście wpinamy do sieciówek. W komputerze który udostępnia neta wchodzimy w poł. sieciowe i konfiguruj sieć w domu lub w firmie. Zaznaczamy opcję udostępniania. Na drugim kompie zaznaczamy opcje łączenia się z netem za pośrednictwem innego kompa i wszystko powinno grać. Wtedy jak mamy tą samą grupę roboczą można udostępnić drukarki i wiele innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 yeah fajnie że przeczytałes o co biega :mur: :mur: a biega o to żeby net był na dwuch kompach niezaleznie od tego czy jest włączony czy nie komp "matka" z bezpośrednim podłączeniem do netu :blink: chodzi o to żeby mnie nie lagowało ET jak młuce ostro a moja $%#^#5 sciąga piosenki 10 megowe od kolegów :blink: albo o to żebym ja wyłaczając o 1 w nocy kompa nie naraził się na najazd złośliwej bestii bo właśnie przerwałem jej GG konferencje z jej chłopakiem <_< GOT IT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Oj JacekN8, ale TY jest pr0 i el0. Forum jest po to, zeby czytać. A propos routerów - czy ktoś może coś jeszcze powiedzieć nt tego, który polecił Lzep? Dobry? Edytowane 23 Czerwca 2006 przez mayo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Co chcesz jeszcze wiedzieć ? - zaglądałeś do linka ? - wszystko co tam piszą to prawda. Mnóstwo ludzi to kupuje - dostajesz ładne pudełko, sprzęt nówka, 2 lata gwarancji, płyta CD z oprogramowaniem, w tym gotowa konfiguracja pod Neo, kabelki, instrukcje itd. Konfiguracja banalna - 2 min roboty, odpalasz płytę i wybierasz z menu Neo i po wszytkim - chodzi super !!! Zamówiłem ok. 10-tej a następnego dnia o 16-tej paczka była w domu ! No i to nie router tylko modem+router+swich, jak pisałem ! Sagema wrzucasz do kąta, odinstalowujesz to mulące oprogramowanie Tepsy i wiesz że żyjesz ! Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 No to mnie chyba przekonałeś, bo tamten router od Zawadaki to trochę drogi, a skoro mówsz, że to Twoje to dobre, no to chyba wezmę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...