Sens Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Witam mam komputer (ten 1 od dolu w sigu celeronA itp). Po tym jak ustawilem 112/33mhz w biosie to komputer mi niewstal i musilalem zresetowac bios.. Po resecie biosu, co bym nie zrobil to miga mi na ekranie biala kreseczka u gory, odrazu po tym jak przejdzie tes ramu i pokaze napedy... OCB? ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 czy nie startujący system to Windows XP ? czy w BIOS jest opcja: włącz APIC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trolu609 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Mam to samo ale na NF7 :) Krzaczki wywala przy wykrywaniu napędów na IDE. Odłącz taśmy i zobacz czy rusza. Moim zdaniem któryś z napędów wywala takie błędy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Prawdopodobnie nieprawidłowy/uszkodzony MBR lub pierwszy sektor partycji rozruchowej. Bawiłem się ostatnio trochę tymi sektorami i mniej więcej taki jest efekt :] Rozwiązanie - konsola odzyskiwania z CD i polecenia: FIXBOOTFIXMBRJak nie pomoże, to naprawa systemu - pomijasz konsolę, znajduje instalację Windows, wybierasz R (napraw). Nie zaszkodzi też potraktować wszystkie partycje poleceniem: CHCKDSK X:(gdzie X to literka partycji) A tą Celinę to ludzie puszczali z powodzeniem na 500MHz, więc FSB 133MHz powinno załapać, o ile płyta ma taki zakres - jeśli nie w biosie, to zworką na płycie. Edytowane 23 Czerwca 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 ale zanim zmienilem fsb to normalnie chodzil mi windows i bylo wszystko dobrze.. ta kreseczka wyskakuje odrazu po tym jak komp przejdzie test ramu, pokaze jakie sa napedy (w tym miwjscu gdzie jest napisanae aby nacisnac "DEL" abywejsc do biosu.. W biosie grabie ustawiam rozne mozliwsoci i nic! Dysk Wkladalem do 2 kompa idziala normalnie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Ustalmy 2 rzeczy: - Czy ta kreseczka jest sama na czarnym ekranie, w lewym górnym rogu? - MBR nie jest potrzebny, aby uruchomić dysk jako drugi w systemie. Za to jest niezbędny, aby uruchomić system z tego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) kreseczka jest sama na czarnym ekranie! podczas gdy ona pika to nie dziala nawet nacisniece ctrl+alt+del.. jedyne co moge zrobic to reset A NAJSMIESZNIEJSZE JEST TO ZE DZIEN WCZESNIEJ UDALO MI SIE ZAINSTALOWAC WINDOWSA NA NIEGO I WSZYSTKO CHODZILO :| Edytowane 23 Czerwca 2006 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Czyli tak, jak myślałem. Zrób to, co pisałem w pierwszym moim poście i nie utrudniaj sobie życia. Komputer potrafi się zepsuć w ciągu sekundy, więc fakt wczorajszej instalacji systemu nie ma żadnego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 ale jak to mi miga to ja nic nie moge zrobic! nawet win z plyty mi nie startuje :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Ten kursor w większości wypadków oznacza nieudaną próbę załadowania systemu z dysku. A bootowanie z CD masz ustawione? Pojawia się lista sprzętu (tabela) i napis "Booting from CD-ROM"? W którym miejscu dostajesz ten kursor? Jesteś pewien, że przed tabelką? Jeśli tak, to byłoby to dziwne. Generalnie start kompa wygląda tak: 1. Zgłasza się grafika (na słabych monitorach/szybkich kompach tego nie widać) 2. Czarny ekran. 3. Identyfikacja procesora. 4. Zliczanie/test pamięci. 5. Detekcja dysków i napędów. 6. Wyświetlenie tabeli z listą urządzeń w kompie 7. Bootowanie z pierwszego, drugiego i kolejnych urządzeń (wg kolejnościo w bios). 8. W razie niepowodzenia jest komunikat "NON SYSTEM DISK OR DISK ERROR" lub podobny. W nowych płytach większość tych rzeczy zasłania kolorowe Logo producenta płyty. Podaj dokładny model+wersja płyty. Może w instukcji coś będzie. Ewentualnie w Sieci/na stronie producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 kreseczka pojawia sie przed tabela ktora pokazuje liste urzadzen.. :( plyta glowna to FIC VB-601 procesor celren 300A, Dysk WD 4,3GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) Hmm.. Instrukcja: ftp://ftp.fica.com/mirror/fict/motherboar...601_v_zA5sh.zip Mnie natomiast zaciekawiło to: http://www.fic.com.tw/support/motherboard/...spx?model_id=15 Long booting when SDRAM ECC function enabled in BIOS.Wniosek: spróbuj wyłączyć to ECC. BTW: Jak resetowałeś bios? Zworką czy baterią? Jeśli zworką, to czy przestawiłeś ją z powrotem? Sorry za takie głupie pytanie, ale muszę zapytać, aby wykluczyć tą możliwość. ;) Sprawdź baterię. Edit: A napędy/dyski wykrywa do końca? Wszystkie są ok? Może kabele/tasiemkę ruszyłes od czegoś? Odłącz wszystkie napędy i stacje. Czy teraz komp wyświetla tabelkę? Jeśli nie, to możliwe, że od tego 112MHz jakieś urządzenie na PCI padło. Edytowane 24 Czerwca 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 ja juz naprawde nie wiem o co chodzi! Odlaczylem wszystkie napedy i uzadzenia pod pci a ta kreska DALEJ MIGA :( Brakuje mi juz pomyslow, sprawdzalem dzisiaj z 3 roznymi dyskami i dalej nic od 200mb do 4,3 GB. Mam prosbe czy bys mi mogl podac co w biosie ma byc enabled a co disabled i jakie tam maja byc ustawienia? Dziekuje iza pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Nadal nie powiedziałeś, czy tabelka się pokazuje po odłączeniu napędów. Odnośnie bios, to tutaj: http://bios.i-slownik.pl/ Wprawdzie nie ma tam nowych bajerów z nF2, ale do tej płyty powinno być wszystko. Więcej w google.pl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 niestety nie pokazuje sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 No to trochę kanał. Możliwe, że płytka poszła w piach. Rozbierz kompa na części (wyciągnij nawet proca i baterię). Złóż z powrotem robiąc pajączka: zasilacz, płyta, procek, pamięci, grafika (nie wkładaj do obudowy) Wystartuj zestawik. Jak by się stresował, to dorzuć klawiaturę i ponowna próba. Działa? Ma wyświetlić tabelkę ze sprzętem i wyświetlić "NON SYSTEM DISK OR DISK ERROR" (lub coś w tym stylu). Generalnie jakikolwiek komunikat (lub nawet piszczenie) będzie dobrym znakiem. Jeśli nie, spróbuj (o ile to możliwe) na innej grafie, z innymi pamięciami, z innym zasilaczem. Jeśli nie pomoże zmiana w/w, to procek lub płyta leży. Wtedy trzeba przetestować jedno z nich w zestawie ze 100% sprawnym elementem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 tez mi sie wydaje ze to plyta poszla.. na szczescie takie drogie te plyty nie sa.. a procki tym bardziej :D:D 1,50 za pentiuma 2 350 :D:D NAPRAWDE BARDZO WIELKIE DZIEKI ZA POMOC :D Jutro go rozloze i zloze od poczatku! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Rozlozylemk ompa i zlozylem tak jak powiedziales i dalej miga :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Czyli to samo było bez dysku i napędów? Wygląda na padniętą płytę. Sprawdź jeszcze (jak wcześniej mówiłem) inną grafę, pamięci i zasilacz. Generalnie pozostaje ustalenie winnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...