Skocz do zawartości
wegorz91

Wc Wegorza

Rekomendowane odpowiedzi

A na czym bardziej Ci zależy? Na upakowaniu wszystkiego w budzie czy wykorzystywaniu tej oddzielnej obudowy na WC?

Można spróbować upchnać pompkę i chłodnicę w tę obudowę. Trzeba zrobić w niej otwory wlotowe i wylotowe na chłodnicę. I wtedy będziesz miał miejsce na rezerwuar. Spróbuj to sprawdzić

Z nadbudowka troche miejsca zajmuje i ona jest troche za duza na BIP2.....

Rozmieszczalem juz roznie i nie da rady :mur: :mur: chcialem dac na dach chlodnice ale sie nie zmesci, a jak chlodnice i pompe dam tak gdzie sa dyski to zas zer sie nigdzie nie zmiesci....... http://allegro.pl/item110036420__czarny_bi...i_um_boss_.html mysle nad tym ale pierwsze musial bym sie pozbyc qolteka......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nadbudowka troche miejsca zajmuje i ona jest troche za duza na BIP2.....

http://allegro.pl/item110036420__czarny_bi...i_um_boss_.html

Ale dało by się upchnąć chłodnicę i pompkę w tej dodatkowej obudowie? Jeśli tak, to najpierw je tam upchnij i ewentualnie zbieraj kasę na nową obudowę

Ten Chieftec z linka daje niewiele więcej miejsca! To jest midi tower. Jak dasz chłodnicę na górze to stracisz co najmniej jedną zatokę 5.25. On ma na całej wysokości miejsca na urządzenia 3.5. Ciężko będzie tam przez te blachy wepchnąć pompkę. I raczej nie ma miejsca na rez

Zanim na cokolwiek się zdecydujesz sprawdź czy wszystko się zmieści w środku!!

A może jakiś big tower? Obecna obudowa z tą dostawką z WC jest niższa?

http://www.chieftec.pl/?mod=case&id=7

Te koszyczki na 3.5 są o tyle lepsze, że można je demontować. A big tower daje dużo więcej miejsca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeze troche temat :)

Przyszla do mnie paczka z nowymi czesciami, mianowicie eheim 1250 i BIP2 i 2 wentyle qoltec...

Dołączona grafika

Najpierw zamontowalem uklad bez reza i pompke umiescilem w zborniczku sniadaniowy:

Dołączona grafika

Temperatury na procu to 40 stopni

Pozniej zamontowalem z rezem:

Dołączona grafika

Temperaturki troche wyzsze mianowicie 43 stopnie na procesoze

nie zmienilem jeszcze pasty na as5 narazie mam paste zwykla za 2 zł B)

Jak zachowuja sie wasze eheimy 1250?? sa glosnie czy nie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd w ogóle wiesz, że teflon mod dla 1046/1048 da się zrobić? Wirnik ma tę samą konstrukcję?

Hehe ... dobre pytanie. lukas_gab uprawia ostatnio w tym dziale pierwszorzędną postfuckerke, wymyślając teorie z palca wyssane. :angry:

wegorz: a jak weźmiesz działającą pompke w ręke to burdczenie milknie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nawet zatopiona w zbiorniku buczy...

Czyli znowu zaczęła trzeszczeć?

To co już pisałem na GG. Rozkręć pompkę i spróbuj zdjąć wirnik ściskając na końcach ten biały plastik. Obejrzyj te ząbki wirnika w środku. Jeśli są wyrobione spróbuj nawinąć taśmę teflonową tak, żeby winik był nieruchomy na magnesie. (jakieś zdjęcia?)

Przychylam się do opinii, że pompka skoro ma dwa lata i skoro sam sprzedający pisał o wymianie wirnika jest już zużyta.

Nie ma pewności, że wymiana wirnika, ośki i reszty coś zmieni (->w przypadku mojego ponad dwuletniego 1048 nic nie dała, kupiłem nową pompkę. Teraz pompki prawie nie wyłączam, działa non stop.)

Napisałem maila do Eheima z pytaniem jaka jest bezpieczna temperatura dla pompki. Odpisali, że 5-35 st C. Zbyt ciepła woda też może skrócić jej żywot.

-----------------------

http://www.stud.uni-hannover.de/~angho/com...c_wak_eheim.htm

"funktioniert für die Eheim 1048 und 1046" więc dla nich można zrobić ....

Wegorz ma 1250 ....

A ten mod nie jest cudownym panaceum. Jeśli pompka jest zajechana to nic nie da. Tak jak wymiana "bebechów". U mnie tak było

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Wszystkich najmocniej przepraszam , ale no .... tego .... a locie zapomniałem , że to 1250 .... heh .... przyznaje sie to mój błąd ....ostatnio popełniam dużo gaf ... wszystkich przepraszam , za to i za wiele innych błędów ( w szczególności miazge bo sie irytuje ;) ) mam nadzieje , ze to sie nie powtórzy i nie będe już śmiecił . Wszystko jak wszystko ale pomylić modele .... jeszcze raz przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bedechy sa podobne, zrobie to jutro na 1250 :unsure: mam pecha do pompke, hydorek tez mi burczal przy 3 blokach ale dla eheima to chyba pryszczyk....

Na pewno. Dla nowego. Nie wiesz w jakim stanie jest ten i jak był używany. Ten też daje sobie radę -> wiry w rezie. Ale trzeszczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

A jak on jest głośny ? Głośny w sensie , że drży i wszystko wprawia w drgania ? Głośny , że mu w silniczku buczy ? czy pod pokrywą wirnika coś charczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak on jest głośny ? Głośny w sensie , że drży i wszystko wprawia w drgania ? Głośny , że mu w silniczku buczy ? czy pod pokrywą wirnika coś charczy ?

Cos charczy i lekko drga... Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co mam uzastadnić?

normalne że jak ktoś sprzedaje taką pompke to zanczy że coś jest nie tak

bo gdyby była wpełni sprawna to po co sprzedawac?

Nie czesto sa takie okazje ze ktos sprzedaje cos w idealnym stanie bo wymienia na inne

Mowie tu o rzeczach ktore sie niszcza z biegiem czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi