Skocz do zawartości
Katarzynka

Dziwne Dzialanie Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pewien problem z komputerem :? jakies pol roku temu zmienilam swojego wysluzonego athlona 1ghz na a64 3000+ (plyta to asrock dual sata) i... szczerze mowiac nie odczulam zadnej zmiany w dzialaniu :? a nawet wrecz przeciwnie :? wczesniej po zainstalowaniu systemu pasek podczas uruchamiania komputera tylko sie pokazywal na chwilke, a po pewnym czasie na swiezym systemie przelatywal nawet 9 razy :? no to myslalam, ze to wina ramu (512) wiec po pewnym czasie dokupilam nowa kosc (rowniez 512) i zadnej roznicy... wiec pomyslalam, ze to wina dysku, no to zrobilam calkowity format +utworzenie nowych partycji. nic to nie dalo :? jest to denerwujace, poniewaz kilka gier sie zacina podczas grania. skrajnym przypadkiem jest Heroes V w ktorym przy 640x480 przy niskim detalach gra sie zacina niemilosiernie :? Jeszcze bardziej sie zdziwilam jak podlaczylam dzisiaj jakis pusty dysk ata i system uruchomil sie w mgnieniu oka :o nie wiem juz co mam myslec o tym wszystkim :? dysk to hitachi deskstar 160 gb (sata). Karta graficzna to radeon 9700 pro. Dysk nie ma zadnych badow :? Co to moze w ogole byc??? :? BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ :?

PS. tym bardziej mnie to dziwi, poniewaz na slabszym komputerze na r9550 H5 chodzi bez zadnych problemow :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że pomoże przepięcie wtyczki SATA na płycie głównej z gniazda tego, do którego masz podpięty teraz dysk, do wejścia oznaczonego SATA0 lub podobnie. Ważne żeby było to pierwsze gniazdo na płycie głównej. Mam to samo u siebie jak zamiast do SATA0 podpinam do SATA1 przez pomyłkę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, ile razy przelatuje pasek podczas ładowania systemu, nie zależy od zamulenia systemu. Sprowadza się to do zainstalowanych sterowników płyty oraz kart sieciowych, usług.

Np nie dawno instalowałem XP na SIS 645E (Intel). Zarówno na czystym systemie, jak i po zainstalowaniu sterowników (i SP2) pasek przelatywał maksymalnie 3 razy. Jedna sieciówka (zintegrowana) podłączona "krosem" do mojego kompa.

Dla porównania, w moim kompie obecnie pasek przelatuje około 9 razy. SP2, WiFi, LAN, AppServ.

Odnośnie tematu, to sterowniki do płyty prawdopodbnie są zainstalowane - w przeciwnym wypadku nie dałoby się w ogóle zainstalować karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie tematu, to sterowniki do płyty prawdopodbnie są zainstalowane - w przeciwnym wypadku nie dałoby się w ogóle zainstalować karty graficznej.

Właśnie że niekoniecznie, w opcja do instalacji sterow od nVidi jest taka opcja SW ide ... dokladnie nie pamietam u mnie ona powodowała niemiłosierne zwalnianie uruchamiania, pozatym jakies optymalizacje w winie byly robione ? i czy na 100% masz zainstalowane sterowniki do saty oryginalne nie widowosowe ? Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi