Skocz do zawartości
Gość rafifeo

Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rafifeo

siemka :)

kumplel chce kupic zasilacz do 80zl. chyba wybiore mu fortrona:

http://allegro.pl/item112621887_wyprzedaz_...wdz_i_kup_.html

jego konfig:

AXP1700+@1900MHz 1.7v (jak zmieni mobo to mowi ze chce dojsc do 2200MHz na 1.8v :) )

AsRock K7vt4a+ (moze zmieni za tydzien na Abit NF7-s)

Radeon 9700pro

twinmos 2x512 400MHz

250Gb Samsung

i teraz nie wiem jaka mocna linie potrzebuje ten konfig :mur: ten fortron ma bardzo mocna 5v bo az 40a, a na 12v tylko 15a :(

wydaje mi sie ze na sA byly potrzebne mocne 5v ale wole sie upewnic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak socket A korzysta z lini 5V i ten zasilacz bardzo dobrze sie nada do tego konfigu. Ale jezeli miałby byc ten komputer w przyszłosci modernizowany to ten zasilacz moze nie wytrzymac tak wiec zastanowiłbym sie nad wersja MDN fortrona lub Modecomem MC 350 ATX2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

ten zasilacz ma byc tylko dla tego konfigu. ta sama grafa zostanie :) zmieniona bedzie mobo. i oczywiscie procek na maxa wykrecony :)

// no moze grafa bedzie tez zmieniona na 9800pro.

ale wydaje mi sie ze te 400w powinno se poradzic :)

btw ile kosztuja te zasilki co podales? bo kumpel ma max 80zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

a jak sprawdzic z jakiej lini korzysta plyta? jest to gdzies napisane? :lol:

sory ale jestem zdeka lamka jesli chodzi o sA :lol2: mimo ze to moja platforma :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

?? a czym sie rozni od 5v? :lol:

to moze mi od razu powiesz z czego ciagna plyty typu AsRock k7vt4a+, k7vt4a pro (prawie ta sama plyta) i Abit nf7s :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

aha =[ to ten fortron chyba niestarczy :? =[

czy starczy? :)

juz sam nei wiem ;P

przypominam ze kumpel ma na zasilke tylko 80 zyta wiec nie dawajcie nic drozszego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogrzebałem chwilę po allegro, zobacz to:

http://allegro.pl/item114298134_zasilacz_a...2_lata_gw_.html - 2lata gwary, 2 linie 12v, 350W. Tylko nie wiem jak będzie się w praktyce sprawował.

http://allegro.pl/item113421047_profesjona...sata_pci_6.html - podobny, ale jedna linia 12v, tańszy.

Jak już pisałem, nie wiem co zrobią one w praktyce. Musisz czekać na wypowiedź kogoś, kto miał się okazję z nimi pobawić ;-).

@AragornPL

To samo znaleźliśmy ;-).

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekałem aż ktoś powie, że Abit bierze z 12v

Bierz tego Fortrona:

2218408[/snapback]

a czy te fortrony 350, dobrze sie spisuja na plytach ze slaczem 5v? bo kumpel tez jeszcze bedzie chcial z tydzien na tym pochodzic ;P a wogole to jeszcze nie wiem czy sie zdecyduje na tego Abita.

wiec krotka pilka:

jesli zostanie na AsShicie to niech bierze fortrona 400 z mocna 5v.

a jesli bedzie przechodzil na Abita to neich wezmie fortrona 250 z mocniejsza 12v.

tak? :)

Raczej 350 :)

Dokładnie tak

Ale z tym 350 mogą być problemy przez ten tydzień na tym ASRocku, 12v będzie szło w góre a 5 w dół (ale IMHO Radek wszystko zrównoważy)

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

a czy te fortrony 350, dobrze sie spisuja na plytach ze slaczem 5v? bo kumpel tez jeszcze bedzie chcial z tydzien na tym pochodzic ;P a wogole to jeszcze nie wiem czy sie zdecyduje na tego Abita.

wiec krotka pilka:

jesli zostanie na AsShicie to niech bierze fortrona 400 z mocna 5v.

a jesli bedzie przechodzil na Abita to neich wezmie fortrona 250 z mocniejsza 12v.

tak? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech weźmie tego Foltka 350W i spokój, bo on linie 5v też ma dość mocną. Jak kiedyś zmieni na Abita to odbędzie się to luźniacko, jakby zmieniał platformę to jest wtyczka 20+4 ;-) i 2 lata gwarancji na dodatek :-D. Cena też niezła.

A jak Go kupi to napiszesz na forum jak się sprawuje i będziemy wiedzieli na przyszłość ;-).

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

ale jednak ta 400 ma mocniejsza linie 40 :( jak nie kupi teraz Abita, to juz nie bedzie go kupowal ;] przynajmniej tak mowi. macie jakies testy porownawcze f 350 vs f 400? :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie niesamowicie rozczulacie nad tymi zasilaczami jakby to mialo jakiegos giganta ciagnac, przeciez to zwykly config na sA, koles pewnie i tak nie ma wodnego wiec caly komp to max 230W ( 100W proc + 80W grafa + 50W reszta) czy bedzie to zasilac 350 czy 400 bez roznicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca... 350W ma mocniejszą linię 12v, a 400W linię 5v, a to już bez znaczenia nie jest, szczególnie jeżeli chodzi o późniejsze oc sprzętu lub zmianę na coś nowszego ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

no ok. thx za rady

kumpel sie chyba jednak zdecydowal na f 400 ponioewaz nie bedzie juz sprzetu rozbudowywal przez rok . a potem se kupi cos pod AM3 hehe ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca... 350W ma mocniejszą linię 12v, a 400W linię 5v, a to już bez znaczenia nie jest, szczególnie jeżeli chodzi o późniejsze oc sprzętu lub zmianę na coś nowszego ;-).

a teraz powiedz mi ile potrzebujesz z lini 5V (25A starcza do wymagajcego configa ;] ) ? i czy na tej lini da sie mocno podkrecic proca ? Podobnie z 12 15 A i jest luz liczy sie za to jakosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiem twiedzić, że błądzi ktoś kto twierdzi że 21A na lini 5V wystarczy do zasilenia komutera s.A w którym procesor jest zasilany z lini 5V. 21Ax5V=105W. Należy pamiętać, że nie sam procesor jest zasilany z 5V ale też cała masa ustrojstwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko pytanie ile osob ma 100W procki ? kolo i tak nie ma wc, z 5v lini raczej i tak trudno bedzie wykrzesac 100W to jest 20A przez nienajgrubsze przewody ;] 25A porzadnego zasilacza starczy z zapasem na configa o z prockiem ok 80-90W bo przeciez zasilacza nie dobiera sie na styk ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego, że nie dobiera się zasilacza na styk, wskazane jest aby miał troszkę wiecej niż 21A na 5V. W konfigu jest też Radeon 9700pro i nie pobiera on raczej enerki wyłącznie z lini 12V więc ciągnie z 3,3V i 5V. Zasilacze z dopuszczalnym obciązeniem 130W łącznie dla lini 5V+3,3V do takiego konfigu to jazda po bandzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi