Skocz do zawartości
Heh

Nowy Komp Na Socket 939?

Rekomendowane odpowiedzi

Procesor:AMD Athlon 64 3000 Venice /1.8GHz/ box 359 zł

Płyta główna:AsRock K8 939DUAL (ULi M1695) 225 zł

Pamięć RAM:Kingston 512 MB PC400 CL2.5 175 zł

Dysk twardy:Hitachi 80GB 7200rpm 8MB cache SATAII179 zł

Karta graficzna:Galaxy GeForce 7600GS (Zalman, 1.2ns) 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 590 zł

Nadęd CD/DVD:Liteon 16x48x 65 zł

Obudowa:SuperCase SK-360 (400W) 139 zł

Monitor:Samsung 796MB 499 zł

Mam zamiar zamowic taki zestawik. Tylko czy nie lepiej zlozyc na podstawce AM2?

Moze lepszym rozwiazaniem jest:

Proc: AMD Athlon 64 3000+ Orleans (1.8GHz) BOX /AM2/

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=4344

Plyta:

AsRock AM2NF4G-SATA2 (nVidia GeForce 6100)

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=4587

AsRock AM2XLI-ESATA2 (ULi M1697)

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=4588

Rozumiem ze bede musial zmienic ddr na ddr2 i chyba to wszystkie zmiany oprocz proca i plyty.

Co wybrac Socket 939 czy Am2?(ewentualnie jaka plyte pod am2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wziąłbym Seagate Barracuda 7200.9.

Na razie zostałbym na 939, sam niedawno kupiłem sobie zestaw z sigu. AM2 jest na razie niepewne jeśli chodzi o OC. Nie ma na razie dobrych mobo pod ten socket.

Monitor wziąłbym Philipsa 107P50 (ja kupiłem za 485zł). Ma lepsze odświeżanie przy wyższych rozdzielczościach.

A zasilacza nie bierzesz?

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wszyscy w rodzinie maja takie zasilacze w budzie i nic sie nie dzieje. Pozatym ze pare razy sie spalil kumplowi zasilacz i musial wymieniac. Co do ramu dokupie na gwiazdke. :D

edit

mam pytanie do mayo jaki byl przyrost wydajnosci po podkreceniu karty? i jaki byl przyrost wydajnosci po podkreceniu proca? z tego co patrzalem kupuje ta sama karte i procka. Jak myslicie uda mi sie tak podkrecic?

edit2

jakie jest odswierzanie w modelu "Philips 107P50 RealFlat" przy rozdzielczosci 1920 x 1440? 1280 x 1024?

Edytowane przez Heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że lepiej gdybyś jeszcze troszkę poczekał i kupił jakąś płytę główną obsługującą Conroe i do tego Pentium D 805, który po wejściu Conroe stanieje. Gdy już sytuacja ustabilizuje się będziesz mógł ulepszyć sobie komputer do prosesora E6300, który jak wiemy po podkręceniu (trzeba mieć dobrą płytę) jest lepszy od FX-62. Nie zmienia to faktu, że mimo iż jest najtańszym procesorem z najnowszej serii odbiega od produktów AMD. Dodatkowo będziesz mógł zaoszczędzić na pamięciach DDR2, które są tańsze od starszych, lecz nadal sprzedawanych DDR.

Ja polecałbym takie rozwiązanie, jednak wszystko zależy od Ciebie !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O widzę, że się troche zagapiłem.

A więc:

Karta - 3DMark05 1,5k więcej niż bez OC, w 3DMarku03 wyciągnąłem 15582, ale nie pamietam ile było na standardowych taktach (teraz mam 670/1740)

Przyrost wydajności? Mogę grać w Far Cry na max detalach (przy rozdziałce 1280x1024) w miarę płynnie (podobnbie jak w Call of Duty2 i Heroes V)(Demo Blood Money też śmiga)

Procesor - trafił mi sie b. dobry egzemplarz, Winda dosłownie mi wskakuje - ledwo pojawi się ekran ładowania, już widze pulpit.

Wszystko zalezy od tego, jaki Ci się trafi, bo rewizja E6 juz sie tak dobrze nie kręci. Może być tak dobrze jak u mnie, a moze byc i kaszana.

Monitor - Przy 1600x1200 85Hz, 1920 x 1440 60Hz, a przy 1280x1024 bodajże 91 Hz

^

|_______Polecam

Ja bym tak nie olewał zasilacza. Twojemu kumplowi się spalił zasilacz, a Tobie może cały komp...

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wszyscy w rodzinie maja takie zasilacze w budzie i nic sie nie dzieje. Pozatym ze pare razy sie spalil kumplowi zasilacz i musial wymieniac. Co do ramu dokupie na gwiazdke. :D

edit

mam pytanie do mayo jaki byl przyrost wydajnosci po podkreceniu karty? i jaki byl przyrost wydajnosci po podkreceniu proca? z tego co patrzalem kupuje ta sama karte i procka. Jak myslicie uda mi sie tak podkrecic?

edit2

jakie jest odswierzanie w modelu "Philips 107P50 RealFlat" przy rozdzielczosci 1920 x 1440? 1280 x 1024?

Z takim myśleniem nt. zasilaczy to bez obrazy, ale jest na poziomie przedszkolaka (bez obrazy dla przedszkolaków).

Kwestia zasilania we współczesnych kompach jest bardzo ważna jeżeli nie chcesz narażać się na jakieś "przypadkowe" spalenie sprzętu.

Aż dziw bierze, że tak mały odzew na "złote twierdzenia na temat zasilaczy" użytkownika Heh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo juz sie po prostu odechciewa, jak sie słyszy "Kupie sobie jakis tani zasilacz, to mi zostanie na co innego. Poza tym inni też mają takie zasilacze".

Ile można mówic... Heh - kup sobie ZASILACZ, a nie zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tylko ludzie lubia zaoszczedzic na zasilaczu ale i duzi producenci sprzetu komputerowego np.dell Compaq

Kumpel kupowal do office komputer lama jak cholera i wybral sobie to

http://www.shopping.hp.com/webapp/shopping...=computer_store

AMD Athlon 3800+

1GB DDR-400MHz SDRAM

200GB 7200 rpm SATA Hard

Primary CD/DVD Drive -LightScribe 16X DVD+/-R/RW SuperMulti drive

3.5 in. 1.44MB Floppy Drive

256MB NVIDIA GeForce 7500LE, TV-Out, DVI, VGA

Sound Blaster Audigy 4, 24-bit ADVANCED HD Audio

i jak ten komputerek rozkrecilem to okazalo ze siedzi tam jakis noname 300w o wyprowadzeniach lepiej nie gadac tyle co nalekarstwo :unsure: Ja osobiscie bym sie bal na takim jechac.

Np ModeCom MC 350W to monstrum do tego co tam siedzi.

Jakie z tego wnioski??

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi