Kepons Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Niestety LukeXE zastosował inny wymiennik ciepła niż w poprzedniej wersji która była przezentowana na forum. Popełnił mały błąd który teraz trzeba naprawić.Można wiedzieć jaki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Jest na zdjęciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Jest na zdjęciu. z tym ze na zdjeciu nie ma opisu........... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) Poprostu nie zrobilem zamykanego topu w wymienniku. Byłem święcie przekonany, że pompki tłoczą i ssą (układ otwarty) (za dużo kompresorów w głowie). Dlatego myslalem, ze jak woda będzie wpadac górnym kroćcem do wymiennika, to dolem sobie pompka szybciutko zassie wodę i nawet nie bedzie możliwości, ze poziom wody wzrosnie tak, zeby wylac sie z wymiennika. Niestety, tak sie nie stało, i po włączeniu pompki mieliśmy mały potop w środku. Poszedł juz poxipol w ruch i silikon, niech to podeschnie i jutro testy. Oby pomyślne ! BTW, jak Jodlasty pojechałeś, bawiłem się w dławienie przeplywu, zasilacz juz suchy byl wiec sie nie wyłączał...po 20 minutkach woda miala -8*C i nie mialem sily juz tego trzymac :) Wiec z zamkniętym wymienikiem powinny byc dobre wyniki. Edytowane 19 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Poprostu nie zrobilem zamykanego topu w wymienniku. Byłem święcie przekonany, że pompki tłoczą i ssą (układ otwarty) (za dużo kompresorów w głowie). Dlatego myslalem, ze jak woda będzie wpadac górnym kroćcem do wymiennika, to dolem sobie pompka szybciutko zassie wodę i nawet nie bedzie możliwości, ze poziom wody wzrosnie tak, zeby wylac sie z wymiennika. To skąd się wzięła dodatkowa woda? :| Z nieba? :P Mieliście może nieszczelność, pompka zassała powietrze i wywaliło wode rezem, przecież pompki nie tylko tłoczą ale też ssają :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Ja mam pompke która tłoczy. LukeXE czy dasz radę na piątek skończyć? Przyślę do Ciebie kuriera. Zapakuj to jakoś do transportu. Zadzwonie dzisiaj z pracy wieczorem to dogadamy szczegóły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Ja mam pompke która tłoczy. lol - skoro tloczy to musi cos tloczyc, nie wyczruje przeciez tej wody..... kiedys jakis gosciu zalozyl temat, czy mu sie woda nie bedzie wylewac z reaz jak ma powrot z bloku dowoma wezami a odplywa tylko jednym :D calkiem podobne.... poprostu nalaliscie za duzo wody i tyleoby dwa weze powinny byc schowane pod taflą wody, i po odpowietrzeniu woda powinna sięgać góry, no ale zamkniecie powinno byc, chociazby w p[rtypadku przenoszenia zeby sie nie wychlapało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) Kuźwa, nie wiem czemu, ale jak daje posta z obrazkiem to mi sie kaszani widok caly na tego posta O_o Tak wygląda wymiennik: http://gorajec.net/lukexe/bez%a0tytu%b3u.jpg Woda zamiast uciekać dolnym kroćcem, to wypelnia calutki wymienik...jak juz go zapelnia, to wtedy ucieka dolnym. Edytowane 20 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Kuźwa, nie wiem czemu, ale jak daje posta z obrazkiem to mi sie kaszani widok caly na tego posta O_o Tak wygląda wymiennik: http://gorajec.net/lukexe/bez%a0tytu%b3u.jpg Woda zamiast uciekać dolnym kroćcem, to wypelnia calutki wymienik...jak juz go zapelnia, to wtedy ucieka dolnym. Na zdrowy rozsądek pomyśl, wieka chocby nie było (przykład-odpowietrzniki w wc czy otwarte reze) to woda nie ma prawda zwiększyć aż tak swej obiętości, przecież nie wytworzy takiego podciśnienia w rezie.. Tyle ile pompka zassie tyle wypcha, a układ pozatym ma być szczelny (oprócz reza) więc skąd ta woda? Ja do mojego fwc kiedyś podłączyłem grundfosa i woda robiła wir w rezie i nic nie wylewało sie! Podłączałem sama pompke czy jak? Coś tu jest nie teges.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Kuźwa, nie wiem czemu, ale jak daje posta z obrazkiem to mi sie kaszani widok caly na tego posta O_o Tak wygląda wymiennik: http://gorajec.net/lukexe/bez%a0tytu%b3u.jpg Woda zamiast uciekać dolnym kroćcem, to wypelnia calutki wymienik...jak juz go zapelnia, to wtedy ucieka dolnym. spokojnie powinno tak dizłac, dziwne ze po odpaleniu pompki wylewało sie, nie jestem w stanie tego racjonalnie wytlumaczyc.... a obrazki sie sypia, bo teraz sa fajne miniaturki na ppc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Jeju odpowiedz jest bardzo prosta. Pompka jest zatopona w zbiorniku zasysa wode ze zbiornika i tłoczy ja do tego wymiennika. I ma za duża wydajność po prostu więcej tej wody tłoczy niż potrafi ona uciec tym dolnym odpływem, nadmiar zaczyna uciekać górą. Proste? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Jeju odpowiedz jest bardzo prosta. Pompka jest zatopona w zbiorniku zasysa wode ze zbiornika i tłoczy ja do tego wymiennika. I ma za duża wydajność po prostu więcej tej wody tłoczy niż potrafi ona uciec tym dolnym odpływem, nadmiar zaczyna uciekać górą. Proste? lol, poprostu zostawie to bez komentarza............ ta pompa ma taka wydajnosc ze robi podcisnienie wody? :lol: moze zaczniemy jej uzywac zamiast kompresora w fc, bo bedzie lepsza. ( :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: nie moge ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Nie no ręce mi opadają, żeby to zrozjmieć chyba musiał byś to zobaczyć. LukeXE widział i jakoś się nie śmieje Wyjaśne to jeszcze raz Jak widać układ mam na 2 pompkach. Jedna zajmuję się chłodzeniem wody a druga bloków. Ta pierwsza podłączona jest do termostatu i jak temperatua wody osiągnie wyznaczoną wortość kompresor i pompka się wyłączy. Druga pracuje caly czas. Zauważ, że ta pompka jest podłączona tylko to jednego węża drugi zwrotny po prostu jest włożony do zbiornika. Teraz już wiesz dlaczego tak się dzieje. Jak nadal nie to zrob sobie w domu eksperyment. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) Nie no ręce mi opadają, żeby to zrozjmieć chyba musiał byś to zobaczyć. LukeXE widział i jakoś się nie śmieje Wyjaśne to jeszcze raz [img ]http://forum.purepc.pl/miniaturki/2b210c6f35121a306c87d5b89ac5e97b40943miniatura.jpg[/img] Jak widać układ mam na 2 pompkach. Jedna zajmuję się chłodzeniem wody a druga bloków. Ta pierwsza podłączona jest do termostatu i jak temperatua wody osiągnie wyznaczoną wortość kompresor i pompka się wyłączy. Druga pracuje caly czas. Zauważ, że ta pompka jest podłączona tylko to jednego węża drugi zwrotny po prostu jest włożony do zbiornika. Teraz już wiesz dlaczego tak się dzieje. Jak nadal nie to zrob sobie w domu eksperyment. jezeli ten drugi pojemniek jest szczelnie zamkniety - tak jak na rysunku - to NIEMOZLIWE zeby to wyplywalo. edit btw: po kij tak komplikowac układ? jeden rez i jedna pomka by spokojnie wystarczyla. Edytowane 20 Lipca 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 gdzieś masz nieszczelność.. po kij dwie pompki!? sprawdź szczelność pojemnika z wodą i pompkami, jak tam łapie powietrze bo jedna z pompek pompuje tylko do reza i ma łatwiej niż ta z blokami- uzyskuje większy przepływ, to jak rez złapie powietrze to może wylewać sie w rezie od chillera, innej możliwości nie ma Chodziaż i to dla mnie jest dziwne :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Po to są dwie pompki żeby temperatura wody nie zeszła poniżej zjawiska skraplania się wody. Po prostu latem nie chcę mieć temperatury wody na poziomie 37C tylko okolo 10C. Mi to w zupełności wystarczy i taki mam cel a LukeXE pomaga mi w jego realizacji :-) Zbiornik nie jest szczelny i w tym problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Po to są dwie pompki żeby temperatura wody nie zeszła poniżej zjawiska skraplania się wody. Po prostu latem nie chcę mieć temperatury wody na poziomie 37C tylko okolo 10C. Mi to w zupełności wystarczy i taki mam cel a LukeXE pomaga mi w jego realizacji :-) Zbiornik nie jest szczelny i w tym problem. no to super, jak nie jest szczelny to nic dziwnego O_o to tak jak bys dał dwa otwarte rezy w jednym obwodzie :lol: pomine fakt ze tego typu układ to zupełna pomyłka, ale cóż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) Nie wiedziałem że LukeXE zmieni projekt. Tam wcale nie miało być otwartego reza. Górę się zakleji i po kłopocie. Dlaczego pomyłka? Edytowane 20 Lipca 2006 przez Jodlasty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Przy wodzie 10'C tez bedzie sie skraplac, trzeba by bylo miec ok 20'C zeby bylo bezpiecznmie. A 5'C roznica temp wody miedzy normalnym wc a fwc to imho bezsens :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 za duzo kombinacji z tym wymiennikiem robisz Luke nie mogles zrobic takiego jak w cheapchillu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Przy wodzie 10'C tez bedzie sie skraplac, trzeba by bylo miec ok 20'C zeby bylo bezpiecznmie. A 5'C roznica temp wody miedzy normalnym wc a fwc to imho bezsens :D Zimą miałem właśnie 10C i było OK. Przy 5C były już problemy. Znajdz mi takiego co teraz w upały ma te 20C hehe. Jedni wrzucają sobie kostki lodu a inni podłączają takie urządzenia. Nie chcę mi się izolować całego układu jeszcze coś źle zrobie to spalę płytę główną. A w ogóle to chyba pomyliłeś forum tutaj nawet 5C to dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Zimą miałem właśnie 10C i było OK. Przy 5C były już problemy. Znajdz mi takiego co teraz w upały ma te 20C hehe. Jedni wrzucają sobie kostki lodu a inni podłączają takie urządzenia. Nie chcę mi się izolować całego układu jeszcze coś źle zrobie to spalę płytę główną. A w ogóle to chyba pomyliłeś forum tutaj nawet 5C to dużo ale zima nie miales 30-35 stopni na dworze ;) ale imho zima powietrze jest bardziej suche niz teraz, co w polaczeniu z mala delta pomiedzy woda w wc a powietrzem, nie powodowalo skroplenia sie pary wodnej z otoczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) Nie bede używał rurki 6mm jako evapa, dlatego takiego poprostu nie zrobiłem. Już jest szczelnie, troche silikonu i poxipolu i po sprawie Edytowane 20 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 ale zima nie miales 30-35 stopni na dworze ;) ale imho zima powietrze jest bardziej suche niz teraz, co w polaczeniu z mala delta pomiedzy woda w wc a powietrzem, nie powodowalo skroplenia sie pary wodnej z otoczenia Max -20C :-) zszedłem na chwile do 0C :-) W obudowie wszystkie elementy co się grzeją wysuszają powietrze na maxa. Zobaczymy co będzie jak kurier dostarczy mi przesyłke w sobote. Może nie będzie to 10C ale na pewnio nie 20C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Zimą miałem właśnie 10C i było OK. Przy 5C były już problemy. Znajdz mi takiego co teraz w upały ma te 20C hehe. Jedni wrzucają sobie kostki lodu a inni podłączają takie urządzenia. Nie chcę mi się izolować całego układu jeszcze coś źle zrobie to spalę płytę główną. A w ogóle to chyba pomyliłeś forum tutaj nawet 5C to dużo 8 C, gora 10 C mam w idle na okolo 5GHz, ale za to w stresie prawie 50 C. ( Proc po[ciach!]y i tyle ), ale temp jest ok w idle i przy czytaniu www. A co do skraplania sie - cieknie jak nie wiem co z kroccy i podstawy bloku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Kurcze właśnie budrzet projektu został przekroczony o 100% :-) Będzie inny agregat (dużo cichszy) i Luke obiecal ze zaizoluje mi bloki na kompie. Jak już płacę tyle kasy to niech już będzie pełna wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Tak, zastosujemy Danffoska nowiutkiego NL11F i większy/wydajniejszy skraplacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 (edytowane) Tak, zastosujemy Danffoska nowiutkiego NL11F i większy/wydajniejszy skraplacz.Czyli niezła przebudowa, tylko nie za słaby kompres? No chyba że nie chcecie osiągnąć zera absolutnego :P :P :P :P A jak z resztą głownie chodzi o parownik, jakieś zmiany? Edytowane 22 Lipca 2006 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Ta NL`ka moze przepompować 300W ciepła przy -25*C, dla mnie to wystarczające :) Chodzi o cisze, nie znajdziemy nic cichszego raczej, a rownie OK. Wymiennik zrobie od nowa, jeszcze zastanawiam sie nad konstrukcją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Ta NL`ka moze przepompować 300W ciepła przy -25*C, dla mnie to wystarczające :) Chodzi o cisze, nie znajdziemy nic cichszego raczej, a rownie OK. Wymiennik zrobie od nowa, jeszcze zastanawiam sie nad konstrukcją Jak szaleć to szaleć.. Wymiennik płytowy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...