Skocz do zawartości
amarkus6

Liteon Sohw-1673s Niewykrywa Wiekszosci Plyt Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nagrywarke SOHW-1673S a problem jest następujący:

Na początku nagrywała większość nośnikow DVD, obecnie mało którą płyte chce nagrywać, kupje nośniki lepszej jakości i to nie pomaga np płyty Verbatim -R nagrywa a już +R nie widzi jej w napędzie mieli terkocze i tyle brak nośnika wczoraj nie wiem dziwnym trafem odczytało płyte po którymś włożeniu nagrało ją zweryfikowało ale już po wyjęciu i włożeni dalej to samo. Np płyty SONY +R nagrywa, Esperanza -R nagrywa ale +R niewidzi. Znajomi mi często przynoszą różne nośniki to większości nieczyta. Kiedyś na początku nagrałem płyty (nie pamiętam firmy bo na nosniku nie pisze na opakowaniu pisało)otczytywało je, teraz nie moge ich odzczytać bo ich niewidzi a na innym napędzie odtwarza je.

Zaktualizowałem bios na najnowszy JS0D ale nic nie pomogło dalej tosamo. Już mnie szlag trafia bo ani oddać już rozpakowanej paczki płyt ani co z nimi zrobić.

Sprzętowo jest dobrze podłaczona, nowy system, sterowniki wszystko jest ok. Płyty CD jak do tej pory nagrywała wszystkie jakie miałem.

Prosze o odpowiedź czy to wina nagrywarki i trzeba ja oddać do serwisu, czy to normalne i Liteon tak ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz gwarancję, to tylko serwis - nie ma sensu się bawić. Jeśli to sklep, to odeślą Ci nowego LG.

Jeśli nie masz gwarancji już, to można rozkręcić i przeczyścić. Jeśli nie pomoże, to trzeba będzie coś kombinować lub wybrać się do sklepu po LG/NEC/BENQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ULLISSES za odpowiedź, na gwarancji jeszcze jest więc oddam ją do serwisu

Takie same zapytanie wczoraj wysłałem do serwisu liteona i mi odpowiedzieli:

Odpowiedź: Oczywiście to nie jest normalna praca napędu i należy go zareklamować. Pradopodobnie uszkodzeniu uległ układ optyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi