Imperator Kret Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Wiem, że jeden temat niżej jest o zasilaczu 200-250 zł, ale interesuje mnie porównanie dokładnie tych modeli. Tagan: Cisza Oplot na wiązce ATX Podwyższanie temp. w obudowie Seasonic: Cisza Sprawność >80% Większa obciążalność linii 12V Brak oplotów na kablach Dr. Cable w zestawie(chociaż mi sie to nie podoba) 20 zł droższy No i co tu wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Pod jaki sprzęt? :? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Nie potrzeba podawać sprzętu. Obie zasiłki wystarczą z zapasem. Chcę po prostu dowiedzieć się która jest lepsza. Ale pewnie przez to zrobi się OT więc macie: Sempron 64 2500+ Gigabyte K8NS GF 4 440 MX 512 MB UCCC 2 napędy i Maxtor 40 gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Jak nie kręcisz i nie będziesz rozbudowywał kompa bierz Tagan'a ze względu na lepszą jakość wykonania :) Jak będziesz miał w planie kiedyś jakieś o/c procka, wymianę płyty/grafy na pcie to bierz Seasonic'a :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Polecam Tagana, klasa firma nie zawiodłem się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Powiedzcie mi - co takiego przemawia na korzyść Tagana? Oba zasilacze są porządnie wykonane. Tagan podwyższa temperaturę w obudowie. A podkręcać podkręcam i będę , procesor na X2 też będę wymieniał.\ Aha, i teksty, że się ktoś nie zawiódł na firmie mnie nie przekonują, bo oba koncerny są światowymi liderami w budowie zasilaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziu Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Nie potrzeba podawać sprzętu.Jako, że do porównania idą zasilacze z dwóch różnych epok (Tagan "Odgrzewany Kotlet" TG330-U01 vs Seasonic "Młody i Ambitny" S12-330), podanie konfiguracji sprzętowej ma decydujący wpływ na nasz osąd. :wink: A podkręcać podkręcam i będę , procesor na X2 też będę wymieniał. Seasonic będzie trafniejszym wyborem. B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Hmm jeszcze myślałem nad Ultra X-Connect 400W z odpinanymi kablami. Wyglądem powala oba zasilacze razem wzięte. No ale pasywne PFC... i widziałem na in4 test w którym nie spełniał norm ATX na linii 12V... może go wezmę na test i najwyżej odeśle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 no pasywne pfc to straszna rzecz, eh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziu Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Hmm jeszcze myślałem nad Ultra X-Connect 400W z odpinanymi kablami. Wyglądem powala oba zasilacze razem wzięte. No ale pasywne PFC... i widziałem na in4 test w którym nie spełniał norm ATX na linii 12V... może go wezmę na test i najwyżej odeśle :)no comments :blink: Proponuję zastanowić się nad używką FSP z Allegro. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) FSP.. ludzie dajcie spokój. Już wolę mojego Enermax'a(który swoją drogą fajnie trzyma napięcia) A co do Ultra X-Connect to dziwna sprawa - we wszystkich innych testach normalnie trzymał napięcia tylko na in4 taki odchył miał... EDIT: A może dołożyć do Seasonica 20 zł i kupić Tagana TG380? Edytowane 26 Lipca 2006 przez Puma[JFK] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 fsp ci nie pasuje? uzywanie wiadomo co o nich sadzic ale nowki sa to bardzo dobre zasilacze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jauhis Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Mysle ze Seasonic bedzie lepszy od Tagana. FSP nowki ciezko dostac, a poza allegro to w ogole nie maja czy sie myle ? ste3an gdzie kupiles swojego fortrona GLN ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 allegro amcroxy i modecomy to sa fortorny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 A czy w Seasonic S12-330 nie zabraknie prądy na którejś z lini 12V? 14A to nie za wiele a co dopiero 8A, nie widać żeby zasilacz miał tryb "combine". Czy moje obazy są słuszne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Poczytaj to http://zenfist.pl/pelen.php?id=30 to się dowiesz ocb :) Seasonic ma łączną obciążalność prądową na dwunastce 22A, a to całkiem przyzwoity wynik jak na zasilacz w takiej cenie :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) @chemiczny_ali już to kiedyś czytałem, wniosek z lektury jest dla mnie prosty: lepiej mieć zasilacz z jedna linią 22A niż 8A+14A=22A. poparcie tego wniosku (cytat z tego artykułu):Jeżeli używanych jest kilka linii +12V to ograniczenie do 18~20A dla którejkolwiek linii sprawi, że niektórych przypadkach bardzo precyzyjna dystrybucja mocy do poszczególnych wyjść zasilanych z linii +12V stanie się krytycznie ważna. edit_1:seasonic ma 14A tylko więc problematyka dotyczy go tymbardziej. edit_2:drugi cytat z tego artykułu:...kłopoty przy bardzo mocnych konfiguracjach. Czy w takim razie zasilacze z podwójnymi liniami +12V są złym wyborem? Cóż... niekoniecznie. Owszem ich zastosowanie nie wnosi niczego dobrego do zasilacza. Edytowane 27 Lipca 2006 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Nie do końca :) Lepiej mieć zasilacz z wielokrotną linią +12V gdyż jest to zapewne konstrukcja nowa i można liczyć na pełną niezależność poszczególnych linii z czym mamy do czynienia w konstrukcji Seasonic'a. Tagan ma jedną linie i na domiar złego jak wzrośnie obciążenie dwunastki to i piątka jeśli nie będzie równomiernie obciążona może mieć problemy (nie posiada nizależnych linii +12V i +5V). Tagan to stara konstrukcja przystosowana do starszych konfiguracji, wniosek z tego taki...z tych dwóch tylko Seasonic :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Tylko jesli jest w pełni zgodny z nową normą ATX to ten zasilacz daje jest w stanie dać mase prądu na procesor poprzez wtyczkę 4pin ATX 12V tj 14A i tylko 8A na całą resztę. I pytanie brzmi: czy w wypasionej konfiguracji ten zasilacz będzie w stanie zasiliać całą resztę z 8A? Nie jest to napewno zasilacz do najmocniejszych konfigów, co nie wyklucza że moze to być b. dobry zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Tylko jesli jest w pełni zgodny z nową normą ATX to ten zasilacz daje jest w stanie dać mase prądu na procesor poprzez wtyczkę 4pin ATX 12V tj 14A i tylko 8A na całą resztę. I pytanie brzmi: czy w wypasionej konfiguracji ten zasilacz będzie w stanie zasiliać całą resztę z 8A? Nie jest to napewno zasilacz do najmocniejszych konfigów, co nie wyklucza że moze to być b. dobry zasilaczTak powinno być w idealnym zasilaczu :) Ale pewnie tak nie jest w przypadku Seasonic'a, chociaż nie jestem pewny :roll: Idąc tym tropem to Seasonic 500W ma zaledwie 17A i 16A na dwunastkach :D A zapewniam Cię, że posiada jedną z najpotężniejszych linii w dostępnych zasilaczach i teraz jak się ma do tego 2x20A np. w Topower'ach :) Nie martw się, Seasonic podaje bardzo asekuracyjne amperaże i te 14 i 8 jest "na bank" :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 jeżeli rzeczywiście mamy doczynienia w seasonic z 2 liniami 12v , to obydwie wytrzymają 22A(nie jednocześnie) ograniczeniem jest transformator i klucze a pfc darujcie sobie , aktywne lub pasywne małe ma znaczenia dla wydajności zasilacza , jeżeli ktoś by użył stwierdzenia "PFC-stabilizator napięcia" jaki widze często na allegro to chyba musiałbym kogoś zlikwidować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Ok, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wezmę tego Seasonica, najwyżej dołoże trochę kasy na oploty na kable i ekstraktory molexów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVRAL Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Seasonic :rolleyes: Ja mam akurat S12 430W ,ale wymiata niesamowicie :D Żeby go usłyszeć potrzeba przystawić do niego ucho ,nie podnosi temp. w obudowie ,normalnie cudeńko ,nie wiem jak oni to zrobili :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Seasonic :rolleyes: Ja mam akurat S12 430W ,ale wymiata niesamowicie :D Żeby go usłyszeć potrzeba przystawić do niego ucho ,nie podnosi temp. w obudowie ,normalnie cudeńko ,nie wiem jak oni to zrobili :-P prosta i udana konstrukcja, oszczedniejsza -> mniej sie grzeje -> cichsza fsp sam produkuje podzespoly wszystkie do swych zasilek (no moze oprucz wentyli) i robi to naprawde dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 no a tego co sami nie robią to jest do bani czyli glośność tego wentyla. No i mogliby używać ciut wiekszych radiatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 no a tego co sami nie robią to jest do bani czyli glośność tego wentyla. No i mogliby używać ciut wiekszych radiatorów.no radiatory mogly by byc wieksze, ale jak sie trafi na wentyl w zasilce firmy ADDA to nic lepszego dodaja je tez do obudow lian-li, osobno nie kupisz, w 500 i 600 standardowo montowane w 430 i nizszych modelach to roznie... dzieki nim seasonic to jeden z najcchszych zasilek, a wsrod zasilaczy w czolowce to jest chyba najcichszym z taka moca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...