Skocz do zawartości
Imperator Kret

Seasonic S12-330 Vs Tagan Tg330

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że jeden temat niżej jest o zasilaczu 200-250 zł, ale interesuje mnie porównanie dokładnie tych modeli.

Tagan:

Cisza

Oplot na wiązce ATX

Podwyższanie temp. w obudowie

Seasonic:

Cisza

Sprawność >80%

Większa obciążalność linii 12V

Brak oplotów na kablach

Dr. Cable w zestawie(chociaż mi sie to nie podoba)

20 zł droższy

No i co tu wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzeba podawać sprzętu. Obie zasiłki wystarczą z zapasem. Chcę po prostu dowiedzieć się która jest lepsza. Ale pewnie przez to zrobi się OT więc macie:

Sempron 64 2500+

Gigabyte K8NS

GF 4 440 MX

512 MB UCCC

2 napędy i Maxtor 40 gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi - co takiego przemawia na korzyść Tagana? Oba zasilacze są porządnie wykonane. Tagan podwyższa temperaturę w obudowie.

A podkręcać podkręcam i będę , procesor na X2 też będę wymieniał.\

Aha, i teksty, że się ktoś nie zawiódł na firmie mnie nie przekonują, bo oba koncerny są światowymi liderami w budowie zasilaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzeba podawać sprzętu.

Jako, że do porównania idą zasilacze z dwóch różnych epok (Tagan "Odgrzewany Kotlet" TG330-U01 vs Seasonic "Młody i Ambitny" S12-330), podanie konfiguracji sprzętowej ma decydujący wpływ na nasz osąd. :wink:

A podkręcać podkręcam i będę , procesor na X2 też będę wymieniał.

Seasonic będzie trafniejszym wyborem. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jeszcze myślałem nad Ultra X-Connect 400W z odpinanymi kablami. Wyglądem powala oba zasilacze razem wzięte. No ale pasywne PFC... i widziałem na in4 test w którym nie spełniał norm ATX na linii 12V... może go wezmę na test i najwyżej odeśle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jeszcze myślałem nad Ultra X-Connect 400W z odpinanymi kablami. Wyglądem powala oba zasilacze razem wzięte. No ale pasywne PFC... i widziałem na in4 test w którym nie spełniał norm ATX na linii 12V... może go wezmę na test i najwyżej odeśle :)

no comments :blink:

Proponuję zastanowić się nad używką FSP z Allegro. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSP.. ludzie dajcie spokój. Już wolę mojego Enermax'a(który swoją drogą fajnie trzyma napięcia)

A co do Ultra X-Connect to dziwna sprawa - we wszystkich innych testach normalnie trzymał napięcia tylko na in4 taki odchył miał...

EDIT:

A może dołożyć do Seasonica 20 zł i kupić Tagana TG380?

Edytowane przez Puma[JFK]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chemiczny_ali

już to kiedyś czytałem, wniosek z lektury jest dla mnie prosty: lepiej mieć zasilacz z jedna linią 22A niż 8A+14A=22A.

poparcie tego wniosku (cytat z tego artykułu):Jeżeli używanych jest kilka linii +12V to ograniczenie do 18~20A dla którejkolwiek linii sprawi, że niektórych przypadkach bardzo precyzyjna dystrybucja mocy do poszczególnych wyjść zasilanych z linii +12V stanie się krytycznie ważna.

edit_1:seasonic ma 14A tylko więc problematyka dotyczy go tymbardziej.

edit_2:drugi cytat z tego artykułu:...kłopoty przy bardzo mocnych konfiguracjach. Czy w takim razie zasilacze z podwójnymi liniami +12V są złym wyborem? Cóż... niekoniecznie. Owszem ich zastosowanie nie wnosi niczego dobrego do zasilacza.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca :) Lepiej mieć zasilacz z wielokrotną linią +12V gdyż jest to zapewne konstrukcja nowa i można liczyć na pełną niezależność poszczególnych linii z czym mamy do czynienia w konstrukcji Seasonic'a. Tagan ma jedną linie i na domiar złego jak wzrośnie obciążenie dwunastki to i piątka jeśli nie będzie równomiernie obciążona może mieć problemy (nie posiada nizależnych linii +12V i +5V). Tagan to stara konstrukcja przystosowana do starszych konfiguracji, wniosek z tego taki...z tych dwóch tylko Seasonic :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jesli jest w pełni zgodny z nową normą ATX to ten zasilacz daje jest w stanie dać mase prądu na procesor poprzez wtyczkę 4pin ATX 12V tj 14A i tylko 8A na całą resztę. I pytanie brzmi: czy w wypasionej konfiguracji ten zasilacz będzie w stanie zasiliać całą resztę z 8A? Nie jest to napewno zasilacz do najmocniejszych konfigów, co nie wyklucza że moze to być b. dobry zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jesli jest w pełni zgodny z nową normą ATX to ten zasilacz daje jest w stanie dać mase prądu na procesor poprzez wtyczkę 4pin ATX 12V tj 14A i tylko 8A na całą resztę. I pytanie brzmi: czy w wypasionej konfiguracji ten zasilacz będzie w stanie zasiliać całą resztę z 8A? Nie jest to napewno zasilacz do najmocniejszych konfigów, co nie wyklucza że moze to być b. dobry zasilacz

Tak powinno być w idealnym zasilaczu :) Ale pewnie tak nie jest w przypadku Seasonic'a, chociaż nie jestem pewny :roll: Idąc tym tropem to Seasonic 500W ma zaledwie 17A i 16A na dwunastkach :D A zapewniam Cię, że posiada jedną z najpotężniejszych linii w dostępnych zasilaczach i teraz jak się ma do tego 2x20A np. w Topower'ach :) Nie martw się, Seasonic podaje bardzo asekuracyjne amperaże i te 14 i 8 jest "na bank" :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli rzeczywiście mamy doczynienia w seasonic z 2 liniami 12v , to obydwie wytrzymają 22A(nie jednocześnie) ograniczeniem jest transformator i klucze

a pfc darujcie sobie , aktywne lub pasywne małe ma znaczenia dla wydajności zasilacza , jeżeli ktoś by użył stwierdzenia "PFC-stabilizator napięcia" jaki widze często na allegro to chyba musiałbym kogoś zlikwidować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seasonic :rolleyes:

Ja mam akurat S12 430W ,ale wymiata niesamowicie :D Żeby go usłyszeć potrzeba przystawić do niego ucho ,nie podnosi temp. w obudowie ,normalnie cudeńko ,nie wiem jak oni to zrobili :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seasonic :rolleyes:

Ja mam akurat S12 430W ,ale wymiata niesamowicie :D Żeby go usłyszeć potrzeba przystawić do niego ucho ,nie podnosi temp. w obudowie ,normalnie cudeńko ,nie wiem jak oni to zrobili :-P

prosta i udana konstrukcja, oszczedniejsza -> mniej sie grzeje -> cichsza

fsp sam produkuje podzespoly wszystkie do swych zasilek (no moze oprucz wentyli) i robi to naprawde dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a tego co sami nie robią to jest do bani czyli glośność tego wentyla. No i mogliby używać ciut wiekszych radiatorów.

no radiatory mogly by byc wieksze, ale jak sie trafi na wentyl w zasilce firmy ADDA to nic lepszego

dodaja je tez do obudow lian-li, osobno nie kupisz, w 500 i 600 standardowo montowane w 430 i nizszych modelach to roznie...

dzieki nim seasonic to jeden z najcchszych zasilek, a wsrod zasilaczy w czolowce to jest chyba najcichszym z taka moca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi