Skocz do zawartości
Gość domban

Problem(y) Z Wd1200jb

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dysk WDC WD1200JB-00EVA0 (120gb 7200rpm 8mb cache) i od pewnego czasu zaczynaja sie dziac z nim dziwne rzeczy

1. Juz od dluzszego czasu podczas normalnej pracy (bez zadnego obciazenia) zaczyna wydawac dziwne dzwieki (jakies stukanie) co moze byc przyczyna

VOC001.WAV

2. Zauwazylem tez ze system wlaczal sie baaardzo powoli (prawie 3 min) wiec wlaczylem kilka testow np. HDTune ktory pokazywal dziwnie niski transfer (srednio 2,6mb/s) przy ogromnym obciazeniu CPU (ponad 90%). probowalem kilku sposobow ale pomoglo dopiero odlaczenie tasmy dysku z plyty glownej z gniazda na dysk i podlaczenie jej tam gdzie normalnie powinien byc naped wtedy transfer podniosl sie do (chyba) normalnego poziomu i wynosil srednio 42,7mb/s przy obciazeniu CPU mniej miz 10% a system sie wlacza w mniej niz 50sekund

post-134392-1154029216_thumb.jpgpost-134392-1154029224_thumb.jpg(wszystko widac na screenach)

3. Bad sectory (ale to chyba najmniejszy problem bo jest ich bardzo malo)

post-134392-1154029234_thumb.jpg

4. SMART chyba w normie ale lepiej spytac kogos kto zna sie na tym bardziej ode mnie :)

post-134392-1154029965_thumb.jpg

a to dokladniejsze info o dysku:

post-134392-1154029243_thumb.jpg

Jak ktos mial podobne przygody albo wie jak te problemy rozwiazac prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy te relokowane sektory moga/sa przyczyna tych dziwnych dzwiekow (jeszce dodam ze po kilku sekundach wtedy wyskakuja blue screeny o ile dobrze pamietam to np o zrzucie pamieci fizycznej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak miałem dość podobny problem na swoim starym dysku 40GB IBM z tym że dźwieki przez niego wydawane były mniej uciążliwe (nawiasem mówiąć dobrze że nagrałeś jak chodzi-podoba mi się pomysł), z tego co słyszę u Ciebie wynika że głowica dysku zaczyna mieć juz problem z właściwym pozycjonowaniem co powoduje fizyczne uszkodzenia talerzy dysku (prawdopodobnie) , długie uruchamianie i zamykanie systemu przy pełnym obciażeniu procesora świadczą o uruchomionym w tle programie chkdsk z opcja usuwania błędów ( przenoszenia danych ze słabych sektorów dysku "week sectors" na miejsce dobrych sektorów, te słabe sektory po pewnym czasie stana się bezużyteczne "bad sectors" bez możliwości zapisu i odczytu danych. jesli ilość bad sectorów bedzie sie zwiekszać stopniowo znaczy to iż uszkodzeniu ulega głowica (ramię) dysku. Skuteczna metoda aby to sprawdzić jest HDDRegenerator. Puść go na całym dysku i zobacz ile błędów usunął( wyłączył z uzytku) jęśli po jakimś czasie znowu pojawia sie błędy ( bad sectory) to świadczy to o postepowym uszkodzeniu głowicy a z tego juz krok do blue screenu z czego ponowny reset zaowocuje tym że bios juz nie zobaczy dysku. Moje pytania to ile lat ma twój dysk i jaka jest temp dysku . Na twoim miejscu przygotowywał bym się do zgrania danych na dvd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boxer nie wiem czy dobrze zrozumiales to o systemie ale teraz system wlacza sie szybko (ok40sekund) odkad jest podlaczony tam gdzie normalnie powinien byc naped DVD a jak byl podlaczony tam gdzie powinien byc dysk normalnie chodzil do 20.07.06 a teraz tak spadl transfer i sie system dlugo wlaczal

te dzwieki sa uciazliwe tylko wtedy gdy instaluje system/sterowniki na partycji C chociaz pozniej tez ale zadko (np. defragmentacja C)

Co do temperatury to jest chyba ok najnizsza jaka widzialem to 29° po 20min bez obciazenia a najwyzsza to ok 35-38° (bo lezy na nim radiator ze starego proca+wiatrak 80x80 ;) ) ale wczesniej ok 1,5roku dzialal bez chlodzenia i temperatura o ile dobrze pamietam zadko dochodzila do 55°

dysk kupiony w styczniu 2004 wiec ma niecko ponad 2,5roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakim systemie dysk pracuje jesli lata w Udma 5 to niezaleznie do którego wejscia jest podpiety

(oczywiście sam a nie z napedem) powinien miec predkość jak na tym drugim screenie (czyli normalnie)jaka masz płytę gł i jak sa podpiete napędy dysk na ATA 1 a napedy na ATA 2?

Edit: jesli cos jest nie tak z głowicą to tak jak napisałem wczesniej przerzuca dane ze słabych sektorów na jeszcze dobre i jesli w tym czasie zrobiłes test to wyszło uzycie proca i słaby transfer

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit: jesli cos jest nie tak z głowicą to tak jak napisałem wczesniej przerzuca dane ze słabych sektorów na jeszcze dobre i jesli w tym czasie zrobiłes test to wyszło uzycie proca i słaby transfer

Nie wiem co masz na mysli mowiac "w tym czasie" ale bylo tak za kazzdym razem chyba 6 razy robilem test i za kazdym razem bylo tak samo (jak byl podlaczony na ATA1) teraz jest ok i za kazdym razem sa normalne wyniki (jest podlaczony na ATA2)

plyta glowna to asus P4PE-X a dysk prauje w udma5

Wczeniej dzialal tylko dysk na ata1 a napedy na ata2 teraz napedy nei sa wcale podlaczone

Edytowane przez domban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co masz na mysli mowiac "w tym czasie"

Chodzi mi o to że test mogłeś robić w momencie przerzucania przez Winde danych do sprawnych sektorów ale jak powtarzałes 6 razy w jakimś odstepie czasu a teraz jak jest pod ATA2 tez robiłes test i jest dobrze to możliwe że się mylę z tm padaniem dysku (jednak smart i te bad sektory troche nie teges). A jak był pod ATA1 to też na Udma5 latał? (sam był podpiety rozumiem). Ja bym go jednak sprawdził dla pewności HDD Regeneratorem tak jak pisałem w pierwszym poście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byl podlaczony pod ata1 tez dzialal w udma5 (tylko jak podlaczylem na chwile jakas inna tasma z mniejsza iloscia zyl to pracowal w jakim wolniejszym trybie)

a co do tego programu hdd regenerator to on tylko skanuje czy jak bo widzialem jakies programy tego typu ktore kasuja wszystkie dane i dopiero sprawdzaja :/

aha i jeszce jak obslugiwac ten program

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do tego programu hdd regenerator to on tylko skanuje czy jak bo widzialem jakies programy tego typu ktore kasuja wszystkie dane i dopiero sprawdzaja :/

aha i jeszce jak obslugiwac ten program

Hddregenerator naprawia błedne sektory jesli sie da a jesli nie to zapisuje na dysku na stałe miejsca błednych sektorów i głowica je omija mozna puścic HDDregenerator na dysku z danymi ( nie spotkałem sie z lepszym programem kilku moich znajomych z firmy serwisowej komputerów go używa i poleca. Co do obsługi to jest intuicyjna ale jakby co to readme jest razem z programem. Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jesli nie to zapisuje na dysku na stałe miejsca błednych sektorów i głowica je omija...

na stale w sensie na zawsze czy do nastepnego formatu??

czyli raczej nie strace zadnych danych z dysku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stale w sensie na zawsze czy do nastepnego formatu??

czyli raczej nie strace zadnych danych z dysku??

Sory że dopiero teraz ale wakacje :-P . Błędne sektory są wyłączone na zawsze nastepny format nic nie zmieni na 99% nie stracisz danych z dysku czas trwania operacji sprawdzania dysku trwa tylko dłużej na dysku z danymi niz na dysku sformatowanym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedlugo zapuszcze hdd regeneratora tylko nagram na dvd potrzebne rzeczy a pozniej skasuje wszystko z dysku bo czas na porzadki (wolne 10gb z 120gb :)) a pozniej zanstaluje system od nowa i zobacxzymy co z tego wyjdzie :) Zastanawiam sie tylko nad napisem w hddregeneratorze "Unregistered. Only the first found bad sector will be regenerated." Czyli ze to jest niezarejestrowana weresja i tylko jeden bad sector zostanie naprawiony tylko ze ja mam wiecej :/ A moze mozna np 2 razy wlaczyc ten program i za kazdym skanowaniem usunie jeden bad sector bo za prawie 50euro (bo tyle chyba klucz kosztuje) to sobie moge nowy dysk kupic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi