Skocz do zawartości
Martinii

Nowy Monitor Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym sobie kupic monitor o przekatnej okolo 21" w cenie do okolo 2500zl. Jaka jest roznica pomiedzy monitorem panoramicznym a normalnym? Chodzi mi o odczucia uzytkowania - filmy/gry/praca na codzien. Czy lepiej to wszystko wyglada na panoramicznym?

Moja uwage na razie zwraca monitor Samsung SyncMaster 204B - co o nim sadzicie? Ktos ma ten monitor? Jakies wrazenia?

Prosze o porade.

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malawy? Jak to? To w monitoracj LCD im mniejszy pixel tym gorzej?

Im mniejszy piksel tym mniejsze czcionki w os'ie. ;) Imo ten samsung ma wystarczajaco duzy piksel. :P Od wczoraj mam 20' panorame gdzie piksel jest wielkosci 0,258 (czyli jest duzo mniejszy niz w 215TW). Na poczatku wydawal mi sie troche za maly, ale z kazda godzina przyzwyczajam sie i juz jest spoko. Mam dobry wzrok (nie nosze okularow), a ekran mam tak 50-60cm przed soba. Wiec wszystko jest kwestia przyzwyczajenia i wlasnych preferencji. :)

Maly piksel jest lepszy jezeli wezmiemy pod uwage wypalone piksele. Jezeli jest wiekszy to oczywiste jest, ze bedzie go bardziej widac.

A wracajac do wygody pracy to imo na panoramie sie pracuje duzo lepiej niz na 'kwadracie'. Masz po prostu wieksza przestrzen po bokach, ktora mozesz dowolnie sobie zagospodarowac. Gry i filmy to zupelnie nowa jakosc. ;) W roznych aplikacjach mozesz sobie pododawac paski z boku z narzedziami, a i tak zostaje Ci jeszcze mnostwo miejsca 'roboczego'. Wiekszosc stron www troche sie marnuje jezeli nie uzywasz paskow bocznych z roznymi narzedziami, ale np. forum duzo przyjemniej sie przeglada bo strona jest rozciagnieta na calym ekranie.

Aha i podobno w viscie klada duzy nasisk na lepsze wykorzystanie panoramicznych ekranow. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi