Tony Soprano Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Witam! Jako że kilka topiców wcześniej jest temat o 19" jednak zdecydowanie droższych dlatego pozwolilem sobie założyć nowy temat! Mam problem z wyborem monitorka, tyle że w innym przedziale cenowym do 1600 zł i kolor czarny lub srebrny: SONY LCD 19'' HX95B (fajny designe, świetna jasność no i X-Black) Fujitsu Siemens P19-2 (Świetne parametry ale ciut drogi za wersje Black) Samsung SM 193P+/970P (parametry podobne co wyżej tylko matryca 6 bitowa i tu mam pytanie czy różnica między 6, a 8 będzie bardzo widoczna? , cena też wysoka , oraz problemy z OSD) Philips 190P7 ES (Bardzo dobre parametry, fajny designe, tylko nie mam cos przekonania do matryc LG-P) LG Flatron L1940B (Świetny designe, MATRYCA S-IPS, tylko martwi mnie duży czas reakcji 25ms, i słaby kontrast Jesli ktoś ma ten monitor niech się wypowie.) Nec 1970 NX (Rowniez MATRYCA S-IPS, co prawda czas reakcji lepszy niż w przypadku LG, ale 18ms to też dużo!) BenQ 19 FP91GP (Cena dobra, ale jakoś do mnie ten BenQ nie przemawia, a może się mylę) No i jeszcze SONY X95KB też fajny designe, tylko że ten czas reakcji mnie martwi, oraz dość wysoka cena, ale to monitor jak określa producent "profesjonalny" Ale co wy możecie z tego grona polecić, co odrzucić ? Bo mam naprawdę mętlik w głowie :mur: Może jakieś inne, chociaż wydaje mi się że i tak zrobiłem ogromną selekcję z ogromu postów w sieci oraz różnych testów! Co do przeznaczenia to głównie net i gry, czasem filmy, no i praca na dokumentach tekstowych, arkuszach kalkulacyjnych. Pozdrawiam i z góry THX za pomoc!! Edytowane 28 Lipca 2006 przez Tony Soprano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqeqes Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Mam Nec 1970 NX i gorąco polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 @Tony Soprano A moze panoramka 20"? ;) Za niewiele ponad 1600zl mozesz kupic Phillipsa 200w6cs. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davero Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 (edytowane) Philips 190P7 nie jest na matrycy LG-P, ale na P-MVA od AUO wedle wszelkiego prawdopodobieństwa. Więc problemy ze srebrzeniem rogów i ogólnie z nienajlepszą charakterystyką kątową. Rzuć okiem do tematu o monitorze na mva.pl oraz tamże do tematu: monitor dla programisty, gdzie rozmawiałem trochę z posiadaczem tego modelu. BenQ na takiej samej matrycy prawdopodobnie. A Soniaki - nie wiem też P-MVA czy TN (w temacie o tanich panoramach gdzieś tu obok podawałem link do fajnego obrazkowego porównania P-MVA i TN - można się zdziwić). Aha, i duża jasność wcale nie jest zaletą (w przeciwieństwie do wyskokiego współczynnika kontrastu). Jak producent nie potrafi osiągnąć kontrastowego obrazu przy standardowej jasnośći, to ją winduje... I tak ją zmniejszysz (O ILE MONITOR UMOŻLIWA ODPOWIEDNIĄ REGULACJĘ JASOŚCI), chyba że masz ochotę oślepnąć. Przerzucając teksty trafiłem na info, że graficy pracuja zazwyczaj przy jasności ekranu rzędu 120cd/m2. O Nec 1970NX jest spory temat na mva.pl - poczytaj. A tak BTW. on jest właśnie na matrycy LG-P. Problemy z równomiernym podświetlaniem - jak to na tego rodzaju matrycach w moniotorach nie z najwyższej półki. No i konrast mniejszy - jeszcze mniej czarna czerń. Ale IMHO zasadniczo S-IPS i PVA są warte zdecydowanie większej uwagi niż TN i P-MVA. Miałem kiedyś przez parę dni LG 1730B na TN - obraz się zmienia kiedy się kręcisz przy biurku :(. A to ww. porównanie z P-MVA pokazuje, że na takich matrycach niekiedy może to wyglądać nawet gorzej. Moim zdaniem najlepsze z tych byłyby monitory na PVA. Kupiłbym juz dawno Samsunga, gdyby jakiś idiota nie wpadł na pomysł uszcześliwiania mnie bezprzyciskową regulacją :angry:. Ileż oni tracą klientów przez to - nie można było wsadzić gdzieś z boku nawet paru niweidocznych przycisków...? :mur: I następny P971 też będzie buttonless (ale będzie miał chyba przycisk pozwalający wybrać jeden z profili wyświetlania). No i widać dithering, jeśli komuś to przeszkadza. FS P19-2 ma za to zbyt duży poziom minimalnej jasności podobno. Tego bym się obawiał (i obawiam się, bo sam chcę do tego również monitor wykorzystywać) przy pracy z tekstem. A poza tym dziwny jest - się wyłącza, nie zapamiętuje ustawień, piszczy. Oczywiscie nie każdy i nie zawsze, ale przy polskich sprzedawcach, kupienie awaryjnego sprzętu, to jak przyczepienie sobie kuli u nogi. Można oczywiście liczyć na szczęście. Aha, dopalacze na PVA powodują podobno sporo większy efekt "ziarnistości" obrazu w filmach. Przy tym zastosowaniu najlepiej są zazwyczaj oceniane monitory na P-MVA. Wybranie dobrego monitora nadającego się i do pracy z tekstem (duża regulacja lamp) i gier, i filmów (kąty, kolory, kontrast - czerń, szybkość), to jest zadanie trudne, żeby nie powiedzieć, że obecnie niewykonalne. ----EDIT---- I przypomniała mi się jeszcze jedna kwestia odnośnie do wątpliwości co do czasu reakcji - bez testu w grach trudno tak naprawdę cokolwiek powiedzieć. Bo to, że najszybsze przejście kolorystyczne jest wykonywane w np. 8ms nic nie mówi o czasach pozostałych przejść. A przecież oglądamy obraz kolorowy, gdzie kolory wyjścowe i docelowe są różne... S-IPS podobno ma bardziej płaską charakterystykę czasów reakcji niż... no właśnie tego nie jestem pewien niż co, ale jesli mnie pamięć nie myli chodzilo o P-MVA. Grałem na Samsungu 173P+ oraz na Eizo S1931 (oba PVA z dopalaczem) - na Samsungu, było O.K., choć po przyjżeniu się smużenie widoczne. Na Eizo (wolniejszy) smużenie widoczne - zwłaszcza na większych bliskich powierzniach np. ścianach - ale wciąz nieuciążliwe. Przynajmniej w MOHAA, na której oba testowałem (choć nie obok siebie więc Samsunga odtwarzałem sobie z pamięci) Edytowane 30 Lipca 2006 przez Davero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...